Mästarnas Mästare – Kimmo Eskelinen

MÄSTARNAS MÄSTARE – KIMMO ESKELINEN

Kimmo Eskelinen i Warberg IC är en riktig Västgöte vi ska vara stolta över, han, precis som Johan Andersson i JIK (från början från IBK Alingsås), har massor av meriter på sin långa innebandylista och i Västergötlands område så är verkligen Kimmo Eskelinen vår ”mästarnas mästare”.

Nedan följer en intervju som jag gjorde med nummer 33 i Warberg IC för ett bra tag sedan, men den tåls att läggas in på Amazing Västergötland nu också, då kan de som missade senast även se den här:

 

Den Svenljungabördiga Kimmo Eskelinen, numera i elitserielaget Warberg Innebandy, är en kille som nästan vunnit allt som går att vinna inom innebandyn. Han har SM-guld, VM-guld, Distriktslags-guld och Europacup-guld. Han är något av en mästarnas mästare.

 

”ELDSJÄLEN” I SVENLJUNGA HAR BETYTT MYCKET
Kimmo startade sin innebandykarriär i den lilla orten Svenljunga, vilken finns placerad ett stenkast från Borås. Här ute fanns det massor av duktiga ungdomar som nästan mer eller mindre bodde i hallen tillsammans med sina innebandyklubbor och bollar.

- Ja det fanns inte så mycket annat att göra där ute samtidigt som vi var många som tyckte att innebandy var riktigt kul.

En av de stora eldsjälarna i Svenljunga IBK som Kimmo gärna lyfter fram är hans gamla ungdomstränare Christer Abrahamsson.

- Christer har betytt otroligt mycket för mig och min innebandy. Han var den där ledaren som alltid ställde upp på oss ungdomar och som gjorde allt för oss. Utan honom hade jag kanske inte blivit den spelaren jag är idag.

Kimmo berättar också att åldersgruppen med killar födda 83 ute i Svenljunga var riktigt bra och att dom vann det mesta dom ställde upp i.

- Ja, vi vann turneringar och matcher och var riktigt svårslagna. Mycket berodde på att vi tränade så mycket ihop i hallen jämt och att vi tyckte det var kul. Det var ett härligt gäng!

VUNNIT ALLT SOM GÅR ATT VINNA
Kimmo har under åren växt fram till den fullfjädrade innebandyspelaren har är på elitnivå. Han har även vunnit det mesta som går att vinna. Meriter som SM-guld, VM-guld U19, VM-guld senior, Distriktslags-guld och Europacup-guld gör att det inte finns så mycket kvar att hämta hem till prisskåpet.

- Det har blivit en del medaljer under åren och jag har varit lyckligt lottad som fått vara med om allt detta. Det är få förunnat.

Utöver detta skall också nämnas att Kimmo faktiskt har ett par distriktslagssm medaljer i mindre valörer samt serisegrar i div 3 och div 2 och ett silver i SM för juniorer (Borås IBF). Fast det är ändå SM-guldet 2005 med Warberg Innebandy som han verkar minns bäst.

- Ja det var en underbar känsla att stå där i Globen och få lyfta segerpokalen i luften, helt underbart. Europacupen minns jag också bra men det var en helt annan sak.

WARBERG HAR UTVECKLAT KIMMO

Att klubben Warberg Innebandy varit en stor delaktighet i Kimmos egen utveckling förstår man när man pratar med honom och han har bara gott att säga om den lilla västkustidyllen.

- Varberg är en härlig stad och nästan alla pratar innebandy här nere, innebandy är verkligen sport nummer 1 här.

Flertalet ledare har passerat som tränare i Warberg IC genom åren och alla har på någotvis bidragit till Kimmo Eskelinens fantastiska utveckling. Mest framhäver han dock Stefan Smedberg och Kent Göransson.

- ”Bagarn” och Kent är helt olika i sina ledarstilar men båda funkar bra och det är två riktigt duktiga ledarprofiler, båda på sitt speciella sätt. Men samtliga ledarstaber under min tid i Warberg IC har varit riktigt bra.

Men att det inte bara är ledarna som bidragit till Kimmos utveckling slår vi snabbt fast när vi talar om Warberg som lag.

- WIC är ett lag där vi har en härlig laganda och en kanonbra inställning. Det är en stor anledning till att det gått så bra som det gjort för klubben genom åren. De har lyckats bibehålla detta också år efter år, även om det varit motigt ibland.

Något av detta märker man också då bland annat gamla storspelare, från Öxabäck/Mark Innebandy, som Niklas Wilhelmsson och Klas Karlsson till och med efter sina avslutande innebandykarriärer valt att stanna i Varberg som stad och även fortsätta sitt arbete i Warberg som klubb och dess organisation.

STÄNGER INGA DÖRRAR

Kimmo stänger inga dörrar för framtiden och eventuella fler klubbyten. Men han påpekar också att han trivs mycket bra i Warberg och det vill mycket till innan han skall lämna den föreningen nu.

- Warberg är en kanonklubb och jag trivs riktigt bra här nere, både jag och min familj ser Varberg som vår hemstad.

Schweiz är något som Kimmo kan tänka sig men inte i dagsläget, detta även om han vid några tillfällen faktiskt blivit kontaktat av alplandet.

- Nä, Sverige har de bästa lagen och den bästa ligan, finns ingen anledning att inte spela här då. Schweiz vore kanske kul men det får i så fall bli i
slutet av min innebandykarriär.

Att spel i knallestaden Borås i framtiden, ”hemmabygden”, skulle faktiskt också kunna bli aktuellt, och är inte en omöjlighet. Även om det känns lite långsökt.

- Nä visserligen inte, fast då hänger det ju mycket på hur det går för laget där. De måste finnas ett bra topplag i div 1 i alla fall. Vid ett eventuellt avancemang, av något sjuhäradslag, till elitserien så får man nog kanske börja tänka lite, fast frågan är om detta kommer att hända.

GLAD OCH PRATIG VINNARSKALLE

Fysiska spelet är något annat som man också måste lyfta fram som en styrka när man talar om spelaren Kimmo Eskelinen. Han är mycket stabil och han vinner mycket närkamper i de matcher han spelar.

- Ja det är något som alltid följt mig. Tycker om att spela matcher där det är lite tufft och när det smäller lite extra.

Kimmo beskriver sig själv som en glad innebandynörd som pratar otroligt mycket och som trivs med livet. Att dock innebandyn tar upp mycket tid vet han om och ibland drömmer han sig faktiskt bort till varmare breddgrader.

- Ja innebandyn tar upp nästan all tid, men det är ju också det roligaste som finns. Visst så längtar man ibland bort till att bara lägga sig ner i en solstol ibland, i något varmt och härligt land, men det hinner jag också med mycket mer senare i livet.

HELLGÅRD BÄSTA SPELAREN

Under sina uppväxtår så är det ingen innebandyspelare som varit så kallad idol eller förebild för Kimmo.

- Nä, jag har alltid haft J-O Waldner som idol. Han verkar vara en helskön kille och en riktig vinnare ut i fingerspetsarna. En riktig profil för idrotten.

När vi ändå försöker finna någon spelare som Kimmo lite extra skulle vilja lyfta fram så blir det spelgeniet Anders Hellgård. En spelare som har det där lilla extra.

- Ja, jag visste inte hur bra ”Hellas” var innan jag mötte honom samt fick chansen att spela tillsammans med han i landslaget. Han var ett sådant spelgeni som aldrig verkade bli stressad när han fick bollen, oavsett vad som hände runt omkring. Han är absolut en av världens bästa innebandyspelare genom tiderna.

DISTRIKTSLAGET EN HÖJDPUNKT

En av de största höjdpunkterna i Kimmos liv är också tiden i Västergötlands Distriktslag.

- Ja, jag tycker verkligen att det är kul att det finns den ”moroten” som ung att få vara med i ett sådant lag. Det är hur kul som helst och den chansen var bra att jag tog. Minnen för livet är det verkligen!

Kimmo har alltid i alla sammanhang lyft fram distriktslaget som en stor del inom innebandyn.

- Tycker att det är en sådan sak som alla i unga åldrar verkligen borde ha som mål att försöka komma med i. Det är något speciellt att vara uttagen som en av de bästa i ett distrikt. Att sedan få ta medaljer under distriktslagssm är ännu bättre!

 

Vi önskar Kimmo Eskelinen stort lycka till i fortsättningen utav 2012 , detta både med innebandy, familj och arbetslivet.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!

Om Micael Svensson

Hans blogg http://blogg.innebandymagazinet.se/amazingvastergotland/ vann utmärkelsen Årets distriktsblogg i Innebandyns Blogg Awards 2013.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>