Krönika: Ungdomsledarna är våra hjältar

Nu när det snart är dags för seriestart i hallarna där ute och när snart hallarna fylls  av spelande innebandyungdomar och seniorspelare så är det dags att bjuda på en text om vilka som är våra riktiga hjältar:


HERO eller HJÄLTE som vi säger på svenska är något som alltid har funnits, i alla tider, detta oavsett om det varit förebilder för unga killar och tjejer eller om det bara varit mamma och pappa som varit så kallade hjältar.
Hjältar är ett ord som är klingande för något positivt.

Inom idrotten så finns det massor utav hjältar och ”heros”, men dessa är inte de spelare som tjänar orimligt med pengar eller de ledare som lyfter månadslöner som en vanlig arbetare inte ens kan uppnå på ett helt liv eller leverne.
Hjältarna inom idrotten måste vara ungdomsledarna, de ledare som lägger ner hela sin själ i att skapa något bra, lyfta fram eller bara glädja unga killar och tjejer och ge dem en chans att komma ihop och skapa härliga gruppkänslor tillsammans med idrotten.
Dessa ledare och tränare unnar jag allt gott de kan få, och jag tror ibland att det kanske till och med är mer värt att se en ung kille eller tjej lyckas på grund utav att man som ledare skapat något bra för dem, än att se en spelare med en hutlös månadslön göra ett mål, ett mål som han ändå kanske borde ha gjort med tanke på den lön han får för att göra detta.

Glädjen i barns ögon och på kroppsspråket när de lyckas prestera något inom idrottens värld är bland det underbaraste som finns och ibland kan man tro att en 8-10 åring mer eller mindre har tagit VM guld, detta när personen i stället faktiskt bara gjort en bra sak på en rolig träning eller lyckats klara något den inte gjort tidigare.
Detta är för många tror jag egentligen minst tio gånger mer värt än exempelvis ett inslaget kvalmål i fotboll.

Att ställa upp för någon, att vara uppoffrande och att hjälpa de som verkligen behöver hjälp är väl bra beskrivningar på alla våra ungdomsledare där ute i landet.
Dessa är ju de som idag både lyfter fram och skapar morgondagens stjärnor, eller bara skapar glädje, harmoni och gemenskap för många barn och ungdomar under flera års tid.
Vad kan vara viktigare inom idrotten?

Allt för många tränare på högre nivå idag är endast på plats för att lyfta ut lite ”extra” ekonomiskt arvode samt självklart, förhoppningsvis, försöka utveckla laget en del också.
Hos en del seniortränare lyser ”pengalyftet” dock igenom väldigt mycket, medan andra faktiskt försöker ta den ekonomiska delen som en betalning för de slit han eller hon tänker eller kommer göra under en hel säsong.
De tränare, som verkligen ger max av sig själva, jobbar hårt så att det syns att laget tar några extra kliv framåt, utvecklar lagets spelare samt också har viljan att vilja understödja och lära ungdomsledarna samt ungdomsspelarna och klubben något skall höjas extra mycket för sitt sätt att leda på seniornivå.
Dessa betalar jag gärna själv ut ersättning till då de hjälper till att se till att idrotten lyfts framåt och inte bara att deras egen ”hushållskassa” växer mer och mer.
Att yngre lag och ungdomsledare får tillfället i akt att ta del av seniorverksamhetens kunskaper är viktigt, för ibland kanske inte dessa ledares stora engagemang räcker till för laget de tränar eller leder.
Understöd behövs alltid och det är faktiskt vår skyldighet som seniortränare att se till att detta understöd ges till de idag så viktiga ungdomsledarna.

Jag högaktar de ungdomsledare som idag ordnar med sina lags matchställ, träningsmaterial, vattenpåfyllningar, sjukvårdsmaterial, träningar, matcher, resor till och från matcher med mera, samt också samtidigt agerar ”extra pappor” eller ”extra mammor”, detta på ett fantastiskt sätt.
Undra vilken seniortränare som idag hade gjort detta, utan att få något extra betalt?

Vi behöver vara mer rädda om de ungdomsgrupper och ledare vi har och även ge dessa stora möjligheter, precis som seniorverksamheten, att utvecklas.
Ungdomsledarna är, och borde vara våra hjältar inom idrotten, ingen annan.
De är dessa som ser till att idrotten fungerar, och vad hade egentligen seniorverksamheten vart utan ungdomsdelen?
Ingenting!

Vad står egentligen ordet HJÄLTE för, och vad menas med ordet?
Om man slår upp ordet i en ordlista så beskrivs ordet på ett ställe med följande text:

Hjälte = är i allmän betydelse en beundransvärd person som utför stordåd, och som på så sätt vinner stor heder och ära.

Hjälte = modig och självuppoffrande person.

Dessa förklaringar är tillägnade er ungdomsledare inom idrotten, ni är utan tvekan mina hjältar inom denna ”värld”!

Till alla ungdomsledare inom idrotten:
Var stolta över er själva och för det ni gör för idrotten och livet som helhet.
Ni gör en fantastisk insats och vi är er evigt tacksamma för det ni genomför!

NI ÄR VÅRA HJÄLTAR!

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!

Om Micael Svensson

Hans blogg http://blogg.innebandymagazinet.se/amazingvastergotland/ vann utmärkelsen Årets distriktsblogg i Innebandyns Blogg Awards 2013.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.


9 svar till Krönika: Ungdomsledarna är våra hjältar

 1. Jonas skriver:

  Kanontext Mikael och tänkvärd sådan. Lycka till med din säsong och allt du ska företa dig.

 2. David skriver:

  Bra texter som vanligt. kul att ungdomsledarna får en hyllning innan säsongen startar.
  Tycker fler borde läsa denna text och förstå arbetet vi, är själv ungdomsledare, lägger ner.

 3. Anders skriver:

  Håller med David om texten och attd et är kul att vi som tränar ungdomslag får lite berömmelser. Fortsatt bra sommar önskar jag dig. Kommer ett mail gällande en utbildning vi vill använda dig som föreläsare i också.

  • Micael Svensson skriver:

   Till Anders: Får tackar Anders för mailet och att du gillade nya bloggtexten. (Svar kommer i mailform snart gällande utbildningsföreläsningen). Önskar så klart även tillbaka till dig också fortsatt bra sommar.

 4. Filip skriver:

  Bra bloggtext. Önskar en text där du tippar lite serier är det på gång?

  • Micael Svensson skriver:

   Tack för att du läser och tycker bloggen är bra, och framförallt då denna text. Är väl så att ungdomsledarna kommer lite i skymundan ibland tyvärr.
   Får se om jag får till en ”ihopsnickning” utav serierna i Västergötland, i alla fall Herr div 2 kanske.

 5. Andreas skriver:

  Läser ofta din blogg och det var på tiden att den uppdaterades.
  Jag snor faktiskt denna text nu och kommer använda den på ett ungdomsmöte och dela ut till våra ledare. Mycket bra och tänkvärd text.
  Jobba på där ute och slit, tur att det finns framåtsträvare i Västergötland för allt för många ser bara sig själva och motarbetar allt.

  • Micael Svensson skriver:

   Hejsan Andreas! Där kan jag väl hålla med om att det var på tiden jag uppdaterade bloggen. Men jag har haft sommarlov precis som många andra så ingen högprioritering på denna sida tyvärr då. SORRY !
   Helt ok att ”låna texten” , man snor aldrig något som kan vara utvecklande, det tar man bara till sig i utvecklingssyfte. Så helt ok!
   Slit på själv där ute Andreas i hallarna!

 6. Johan H skriver:

  Bra jobbat med denna text Mikael, den var rolig som ledare för en innebandygrupp på ungdomssidan att läsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>