Kungen av gladiatorerna i Malmö, allt om SM finalen

… time out domaren

Tidigare bloggar om SM festen i Malmö. se länk …

… läs också allt från damfinalen, se länk.

Slutet av denna säsong kan inte bli bättre än det blev. Två värdiga lag, Warberg och Storvreta, som gav allt. Som gav allt för att vinna, genom egen kraft, inte för att vänta ut motståndrnas misstag. Alltså är Sverige tillbaka redan nu på världstronen, eftersom detta var framtiden, eller …

Kungen i Malmö från Åland …

Foto: Henric Berggren

Från min blogg 7 sep 2010, se länk ”Öhman till landslaget …”

Hannes Öhman är en spelare och kille som jag gillar. Han kan verkligen vara helt borta i en match men sedan nästa sekund så stänker han dit två kassar. Han är ego som en elitspelare många gånger är men är samtidigt mycket mer ödmjuk än vad många kanske tror. Dessutom har han glimten i ögat. Öhman till landslaget kan betyda mycket för Finland, eftersom  Mika Kohonen hittar honom i sömnen efter alla år tillsammans…”

XXXX

Du kan hata honom, du kan förakta honom, du kan älska honom, eller du kan avguda honom …

… men Hannes är en artist som alltid bjuder på sig själv, och han levererar. Han var den stora kungen i Malmö. Givetvis är han från Finland, för detta år tillhör Finland, om Åland kan räknas dit.

Grattis Storvreta och Warberg …

Det var inte världens bästa match taktiskt. Det var inte världens bästa match defensivt. Det var definitivt inte heller världens bästa match om jag ser ur tränarperspektiv. Men det är att vara en pedantisk felsökare att säga så och att inte se helheten och modet hos alla inblandade …

För det var den bästa och mest underhållande match som jag någonsin har sett, om man ser till betydelsen av matchen, och jag har sett en del matcher genom åren. Det var dessutom ett bra arrangemang och en underbar publik. Det var en seger för innebandyn. Tänk om TV4 hade sänt det inför 300 000 tittare, se blogg ”TV-fiaskot …

Matchen …

Två lag som båda ville vinna. Två lag som agerade istället för att vara avvaktande. Två lag som satte fokus på spelet och egna prestationen, inte domarna och motståndarna. Två lag som har profiler. Matchen var en intensiv historia med full fart från bägge lagen, från start till mål. Det var fart, det var snygga mål, det var otroligt fina individuella prestationer. Det var oliiiidligt spännande. Det var glädje, det var tårar …

Domarna …

Jag hör kritik från olika håll. Men jag tycker domarna gör en strålande insats. De har bra attityd och bra kommunikation, verbalt och kroppsspråk, och visar fin känsla i deras sätt att leda matchen. Det släpper på bra och blåser inte sönder matchen. Det går inte in och petar i detaljer utan visar bra spelförståelse, vilket är otroligt viktigt. De skapar ett bra klimat på banan. Dessutom är det två bra lag som bidrar till detta …

Visst är det ett och annat misstag, men vem bestämmer vad som är ett misstag? Vem kan förresten leva äkta utan att göra misstag? Kan spelarna göra det? Kan coacherna göra det? Vem kan döma en innebandymatch utan att göra ett misstag …

 ”Den som är fri från synd slänger första stenen…”

Vilket klimat vill vi har, vilka domare vill vi ha? Är vi beredda att ta konsekvenserna? Minns ni min blogg ”Straffa dem innan det går för långt …”

Tack Johan (Råsbrink) och Håkan (Grahn Gustavsson), ni såg till att det blev en stor fest av denna tillställning …

Straffen och straffar …

Johan skulle aldrig döma bort en straff om han inte var helt säker, nog om det. Jag förstår Bult och besvikelsen, all respekt för det, för jag gillar inte den här bedrövliga regeln och tolkningarna av den. Men den som ska hängas är inte domaren utan vi bör se över regeln. Samma regel fanns tidigare inom hockeyn, men där drog de flesta straffskyttar pucken bakåt och det dömdes ändå mål. Gör om denna töntiga regel …

Eye of the panther – en mental utmaning …

Angående straffar så älskar jag dem. Jag förstår dem som inte vill ha straffar, jag förstår varför. Men vad är rättvist …

Straffar är som ett gladiatorspel, där två gladiatorer ställs mot varandra, öga mot öga. Underbart primitivt, underbart mentalt pressande. Det skapar förlorare men också hjältar, och sånt är livet i övrigt också. Straffar finns i stora idrotter som bl.a fotboll och vilka avgörande och missar har vi inte sett där genom åren …

Jag jobbar med kommunikation och mentala program med min egen metod RMA – Rätt Mental Attityd

Jag älskar att se kroppsspråket på gladiatorn som stiger fram…

 Har han, ”Eye of the black panther”.

Jag älskar att se om det finns den mentala styrkan, modet att våga vinna, att inte vara rädd för att förlora. Ser man en stor eller liten målvakt, ser man problem eller möjligheter …

Nu är pressen enorm och livet tufft, vad skönt, för då faller alla svaga ifrån, och jag står kvar …”

Warberg …

Warberg har gjort en strålande säsong och nye tränaren ”Bagarn” har gjort en bra debutsäsong. Man har inte haft normala förstafemman på samma outstanding nivå. Men i år har man fått ett lag och har lyckats med bedriften att på kort tid skapa flera nya bra SSL spelare. Laget kan också gå med högt huvud från den här matchen. De har inte marginalerna på sin sida under matchen. De har inte marginalerna på sin sida i straffläggningen. Sjögren börjar lite svagt men spelar upp sig enormt, vilket är riktigt starkt gjort av honom. Han visar att han fortfarande är en av Sveriges absolut bästa målvakter…

Tack också till två stora spelare och härliga personligheter som lägger klubborna på hyllan, Mathias ”Bult” Larsson och Jim Canerstam …

Storvreta …

GRATTIS Storvreta, som har gjort en fantastisk säsong. Europacupmästare och nu försvarade de sin SM titel, riktigt bra gjort …

Självklart är det lätt att säga att allt beror på Mika Kohonen. Självklart är det lätt att säga att det bara beror på föreningen Storvreta och publiken. Självklart är det lätt att säga att det bara beror på duktige f.d tränaren Stefan Forsman som byggde laget. Självklart är det lätt att säga att det bara beror på deras förstafemma och duktige målvakten Klintsten …

Men för att vinna krävs det ett LAG. Ett lag från materialare, tränare till bänkspelare. Laget och föreningen Storvreta vann i lördags. Det är bara att säga ett stort grattis till coacher och andra ledare och alla spelare, till föreningen och supporters …

Bara vinnare …

Jag trodde innan finalen på en jämn drabbning, se blogg. Jag trodde det kunde gå åt vilket håll som helst. Men jag hade en känsla att Warberg kanske skulle fixa det. Det var nära. det är bara en centimeter i straffläggningen (två stolpträffar) från att vinna. De var också starkast i sudden, mest för att Storvreta hade gått så tufft på deras första lina. Besvikelsen är förstås stor hos Warberg. Men när besvikelsen lagt sig kommer de inse och vara stolta över deras prestation och går stärkta ur händelsen. Storvreta har en otrolig förstafemma och en riktigt bra målvakt. Men de har också duktiga spelare i de övriga femmorna, vilket ibland glömms bort. Spelarna tog sina roller och gjorde det bra, dessutom levererade de också, vilket gav ett guld …

ciao capello

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone- DELA INLÄGGET!

Det här inlägget postades i Innebandy. Bokmärk permalänken.


5 svar till Kungen av gladiatorerna i Malmö, allt om SM finalen

 1. Limmet skriver:

  Strålande Capello! Detta var bra. Lite poesi över det hela.
  Som t.ex: ”Jag älskar att se kroppsspråket på gladiatorn som stiger fram.”

  jag brukar kort och gott säga: Låt dom komma. Vi smörjer upp dom!

  kärlek! /Limmet

 2. capello skriver:

  Hej Limmet, TACK! lite poesi och mycket kärlek är bra ….
  Hoppas allt är bra …
  … ”vi smörjer upp dom”, mycket kärlek till dig :-)

 3. Stefan skriver:

  tjena, du skriver grymt härliga bloggar, varje dag ser jag fram emot att läsa, förstår genom din andra blogg att du funderar på att lägga ner, hoppas verkligen inte det, det är varje dags nöje när jag öppnar din blog, för övrigt grymt bra blogginlägg idag
  ciao

  • capello skriver:

   Hej Stefan, tack uppskattar det …
   Det mesta pekar nog åt ett håll, men återkommer närmaste dagarna till det …
   ciao

 4. Pingback: Jag slutar blogga och drar iväg med min kvast | Time Out:Capello

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>