Sköna maj och silly season

Maj är den hetaste tiden för landets sportchefer.
Det är nu de verkligen får visa att de finns till och spelare jagas och kontrakt skrivs och allt runtomkring ska klaffa in.
I många fall handlar kontrakten om boende, arbete, bil, arbete eller studier för flick-/pojkvän, speltid, träningsvillkor, andra värvningar, gymlösningar, simkort, semestervillkor, vinstbonusar, klädkonton m.m. m.m.
Påtryckningar kommer ifrån alla håll. Huvudtränare, assisterande tränare, ordföranden, spelare, press, bloggare, fans och sponsorer m.fl. trycker på om att de sett och hört att än den ene och än den andre spelaren borde passa in i lagbygget och i vissa fall har de hört av sig och vill flytta och i vissa fall har de det inte alls och ryktena sprutar fram.

De stora lagens värvningar bevakas tätt av innebandymedia och var vi landar framemot september är alltid spännande.

Själv gjorde jag ju en liten sammanställning för en tid sedan men den blir ju rätt neutral. Visst kan man ju konstatera det mest uppenbara som när landslagsspelare flyttar på sig men i övrigt blir det ju lite lustigt när man ska uttala sig om konkurrenters värvningar i detalj.

Att Warberg nu vill förstärka med Wallgren ifrån Dalen kan man ju dock förstå med tanke på att de tappat både Brobakken och Simon Nilsson. En bra värvning såklart.

Dalen ? Ja, alltså, vad ska man säga om det laget nu?
Det är inga dåliga spelare de tappat och verkar fortsätta tappa och frågan är om det bara är Thorengruppen som representerar Umeå i SSL nästa säsong?
Ok, nu tog jag i men håll med om att känslan är den kring Dalen att de kommer att rasa igenom. Kanske inte rakt igenom och ur serien men i alla fall ur slutspelet. Sedan är ju lagidrott ändå lagidrott och tapp av stjärnor kan ge utrymme för andra att blomma fram.

Tero Tiitu är väl den som jagas allra hårdast nu av Warberg, Storvreta och Helsingborg.
Självklart är det en klasslirare som förstärker där han kliver in och han har något av en drömsits i sitt val.

Rasmus Sundstedt är en annan superlirare som det går rykten kring ännu och det är väl bara Storvreta som diskuteras för honom.
I övrigt har mästarklubben legat lågt på värvningssidan liksom Caperiotäby.

Vi själva tycker jag ligger väldigt bra till med Quist, Nilsson och Hydén. Vi vet precis var de ska gå in i laget och vet vad vi får vilket är en jäkla fördel. En annan jättevärvning för vår del är ju annars att vi får in en riktig assisterande tränare i Joacim Bernvid. Han är en annan pusselbit som vi vet precis var vi har och vad vi får in sedan vi redan kamperat ihop en del.
Han kommer att göra att både jag och David kan fokusera mer på det som vi var tänkta att fokusera på ifrån början.
Dessutom kommer han att kunna tillföra en hel del som bollplank till headcoach Jansson.

Finns det inte lite giftastycke här ?

****

Lite silly season sker det ju även på lägre nivå i Göteborg.
Högsbo AIK tappar Anton Sjölund Jurado som går till Backadalen.
En mycket bra värvning och här får klubben en löpstark offensiv back med bra räckvidd.
Dessutom är det en kanonkille som ställer upp för laget i alla lägen.

Kärra IBK lär ju sprida en del spelare kring sig nu när laget lägger ner helt och hållet.
Var de hamnar lär vi ju få se efterhand men Göteborg City, Ale IBF och Partille division 2 lär få in några lirare.

Emil Bech heter en ung man som lämnar IBF Älvstranden för att istället spela med IK Zenith.
Emil mäktade med hela 49 poäng i division 5 och vann med det poängligan.

Marstrands IBK har värvat in Petteri Luokkanen och Jani Simpanen.
Luokkanen lär ju vara en stark tekniker och kommer att uträtta mycket för Marstrand.
En del av oss har nog även sett honom en del när han spelade elitspel med Pixbo för ett antal år sedan.
Simpanen lär också bli ett starkt nytillskott men jag kan inte påstå att jag sett honom lira desto mer.

****

När det gäller Kärra IBK och deras beslut att dra sig ur division 2 så hade de ju ett extra årsmöte kring ämnet men då de som motionerat om att ompröva beslutet om att lägga ner laget tog tillbaks sin motion så står styrelsens beslut fast och Kärra försvinner ifrån division 2.

Det är ju precis det här som händer i en klubb som befinner sig i en negativ spiral. En tränare upplever att det är tungt med laget och att det är få som spelar och tränar. Träningarna omges med rykten om att det är få på plats och än färre kommer dit. Matcher och träningar blir en börda och känslan är att allt bara är jobbigt.
Om då styrelsen inte ser laget som en tillgång utan som en börda så blir det ju inte ett så långt steg till att lägga ner laget.
När väl ryktet om en nedläggning kommer igång så börjar ju spelare se sig om efter nya klubbadresser och de som hade kunnat vara kvar för att hålla liv i laget försvinner en efter en. Till slut står där bara fem-sex eldsjälar kvar och då är det snart kört.

En klubb är aldrig starkare än dess medlemmar.
De allra mest välmående föreningarna är de som lyckas engagera många människor kring klubben och lagen.
Det som jag tycker är allra mest synd i just fallet med Kärra IBK är ju att de var ett lag som jag kände befann sig i en positiv utveckling. De hade ett seniorlag med rutinerade spelare som tog sig uppåt i seriesystemet och de hade en liten publikskara som följde laget och det hände saker kring dem. Ungdomsverksamheten som inte fanns alls när jag var aktiv ungdomstränare började också spira och nu har väl klubben nio ungdomslag i olika åldrar.
P97 är det äldsta pojklaget och nu har man ett herrlag kvar i division 6. Ett herrlag bestående av en rätt brokig skara ungdomar och veteranspelare.

Det positiva i sammanhanget är väl att man kan säga att utifrån den position man befinner sig nu kan det bara bli bättre.

****

Sverige är nu och spelar student-VM.

Spännande värre.
Österrike avhandlades med 23-0 och Belgien med 20-1.

Det var en något sånär jämn match mot Schweiz som Sverige vann med 4-3.

Poängligan leds av Pixbos Emil Julkunen med 13 poäng på tre matcher.

Ifrån den andra gruppen kan det noteras att tjeckerna slog finnarna med 5-4.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!

Det här inlägget postades i Innebandy och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.


7 svar till Sköna maj och silly season

 1. Jocke med kniven skriver:

  Som alltid bra skrivet. Innebandyn i stan har det kämpigt oavsett om det handlar om spelarflykt, svårt att hitta tränare eller hitta vettiga personer till en styrelse. Däremot ser det bra ut i toppen med Pixbo. En center och en målskytt som gör 30 mål in i laget skulle kunna ge sm-guld igen. Division 1 kommer bli spännande med floda, Alingsås, Lerum och Partille vid samma motorväg…

 2. Thorbjorn Fred skriver:

  Är det slut på Bernevids festande dagen innan match nu eller hakar Jansson på?

 3. Me skriver:

  Vad händer på tränarsidan för damerna? Dyker någon av dom gamla rävarna upp där eller?

  • Anders Johansson skriver:

   Sportcheferna har alltid något på spisen men jag vet inte hur läget är just nu.

 4. lime skriver:

  Nu har jag inte spelat på ett par månader och inte följt med i innebandyvärlden mycket sedan dess men din blogg levererar alltid bra saker.
  Eftersom jag inte spelar i göteborg så läser jag ju följaktligen helst det du skriver om SSL och innebandyn i allmänhet och det är för dj-la bra!

 5. Johan skriver:

  Thorbjorn// Tror det var slut på det för ganska längesen, känns som du är en ganska bitter person.Med tanke på allt du skrivit om Partille också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>