Sundstedt och Zlatan

Två spelare är just nu lite hetare på marknaden än alla andra.
Den ene är landets absolut största idrottsstjärna alla kategorier och den andre är en stjärna i en något mindre idrott ute i världen.
Zlatan Ibrahimovic är den ene och Rasmus Sundstedt är den andre och ni får själva gissa vem som är vem av beskrivningen här ovan.

Dessa två killar har en hel del olikheter och en del likheter.
Som idrottare och som idrottande världsstjärna så har man ofta en del likheter men jag går inte in på dessa desto mer för nu tänkte jag fokusera på övergångar och klubbyten.

Storvreta värvade över tränaren Magnus Jäderlund ifrån Täby och sedan dess, eller kanske innan, har klubben också jagat Rasmus Sundstedt. Inget konstigt i det.

Sundstedt har varit rätt tyst under våren och ryktena om en övergång har ibland dementerats ifrån olika håll och ibland har de bekräftats. Nu kom det dock ett uttalande ifrån Sundstedt igår där han uttrycker att han vill spela med Storvreta.
”De har vunnit tre år i rad och vill fortsätta vinna. Det vore coolt med tre titlar under samma år, Champions Cup, VM och SM och det vore otroligt kul att få spela med så bra spelare.”

”I tisdags pratade jag med både Täby och Storvreta, men det är mycket som ska lösas och det är upp till föreningarna att ordna det, säger Sundstedt till unt.se och syftar till att han fortfarande sitter på kontrakt med Täby.” (Ur Innebandymagazinets artikel 31/12)

Det är här som Sundstedt blir så mycket Zlatan som han troligen aldrig mer kommer att bli.

Ja, för jag betvivlar att Sundstedt kommer att sparka någon medspelare i Täby i huvudet under försäsongsträningen.

Att gå ut i media och tala om att man vill byta klubb är dock rätt så kontroversiellt mitt under pågående förhandlingar.

Själv blir jag ofta förvånad över att spelare som vill byta klubb går ut och så oförbehållslöst hyllar motståndarspelare och motståndarlag. Ok, visst, Storvreta är trefaldiga mästare och de ÄR i sanning ett fantastiskt lag men efter sex omgångar av SSL var det fortfarande Täby som låg före Vreta i tabellen. Med det sagt menar jag att Täby består av en del hyfsade spelare de också.
Sedan vann väl Storvreta båda mötena den senaste säsongen och skulle nog, som lagen är nu, vinna kanske åtta av tio möten.
Men små justeringar och kanske ett och annat nyförvärv eller spelarförlust kan förändra en sådan balans rätt kvickt.

Nu är det ju såklart så att Sundstedt fått ett fint erbjudande också och det lockar ju.

Jag menar bara det att hyllningskörer över motståndare som vill värva över en bara blir så fel gentemot det lag som man fortfarande, trots allt, tillhör.

Sundstedts intervju med UNT behöver ju inte alls vara något taktiskt drag alls utan kan ju helt enkelt handla om simpla och enkla och oskyldiga svar på frågor. Storvreta jublar säkert. . . eller jublade nog åtminstone lite.

Samtidigt så blir nu Täbys sportchef Maimon Abdallah ”förbannad” över att uppgifterna kommer ut i media.
Jag förstår honom eftersom han nu fick ”pressen” på sig i och med att spelaren själv uttrycker att han vill spela för Storvreta.

Det brukar ju väckas en del sympatier för spelare som själva önskar byta klubb och det finns någon slags gullig blågul idealistisk allemansrättsrörelse som brukar anse att det är klart att lille Pelle ska få spela där han själv vill.
Jo, det resonemanget kan jag köpa om spelaren är tio år och hans kompisar finns i en annan klubb.

Tyvärr för Storvretas och Sundstedts del så tror jag inte det var något smart drag att de här uppgifterna kom ut.
Jag är rätt säker på att prislappen på Sundstedt höjdes ganska rejält efter Sundstedts uttalande snarare än att den sänktes.

Lite handlar det väl om tillgång och efterfrågan och hur business görs.
Försök själv gå in på den turkiska bazaren och först titta länge på en fotbollströja med din son och han står och studsar och hoppar och tjoar att han så gärna vill ha tröjan. Du försöker viska åt grabben att ta det lugnt. Det ska nog gå bra det här men tröjan kostar ju som en ny äkta tröja och vi behöver pruta lite. Du kan ana säljaren där han smyger fram i ögonvrån samtidigt som du greppar ungens arm och väser åt honom att hålla näbben.
”Hello, nice shirt” hör du ifrån säljaren med den turkiskt brutna engelskan och det påklistrade leendet.
”Hej hej” säger du samtidigt som du känner att ditt eget leende inte riktigt når ögonen.
Bla bla bla…du bjuds på äppelté och ni tjitttjattar om familjen och jobbet och livet och var ni kommer ifrån.

”I can give you a very good price” säger turken.
”Ok” säger du avvaktande. Det här går ju smidigt. Han säger sitt pris och sedan drar du av 80 % tänker du.
”How much do you want to pay?” frågar turken då.

Jada jada…när ni börjat bolla siffror så står samtidigt ungen och börjar prova tröjan och springer fram till mamman som stått en bit bort och där vrålar ungen….”Titta mamma, det här är precis en sådan tröja som jag vill ha. Den är bäst av alla kopiorna i hela stan. Ingenstans har de varit såhär bra”
Det är då säljaren ler brett och säger på lätt bruten svenska.
”Jaha, jag antar att vi utgår ifrån prislappen då’rå”…

Kort sagt så kan nog dealen mellan Storvreta och Täby gå igenom men jag tror det kommer att kosta Storvreta en del att Sundstedt gick ut och var lite mer Zlatan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!

Det här inlägget postades i Innebandy och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.


21 svar till Sundstedt och Zlatan

 1. Gittan skriver:

  Bra inlägg, huvudet på spiken. Trevlig helg!

 2. Marita skriver:

  Håller med Gittan, bra inlägg. Jag är dessutom kärringen mot strömmen för jag tror inte Storvreta kommer ta ett fjärde guld.

 3. Jonas skriver:

  Vi är väl ganska många som inte tror Storvreta kommer att ta ett fjärde guld. Det är väl i alla fall ganska många som inte vill det.

  • Marita skriver:

   Läser man alla inlägg och det mesta som skrivs på nätet så verkar det som om de flesta anser att de redan har vunnit. Ny tränare i all ära och han är säkert bra, men vad är det som säger att han ska lyckas få dem ta ett fjärde guld. Det har ju gått sådär för Caperio. Storvreta har bra spelare ja, men är inget självspelande piano.

 4. Lars skriver:

  Nä, så här går ju snacket varje gång en klubb blir ”för” dominant. Inte bra för innebandyn etc. Så tänker knappast något i Storvreta.
  Avundsjuka är alltid rolig att läsa om, tänker man som Storvretasympatisör :)

  • Marita skriver:

   Handlar knappast om avundsjuka :) . Jag tror personligen att Brottman hade stor del i vinsterna. Det är därför jag inte tror de tar ett fjärde. Gör de det är det ju bara att gratulera :) .

   • Lars skriver:

    Åjo, nog är det avundsjuka inblandat. Kanske inte från dig personligen men det märktes inför årets final att många var missgynnsamma.
    Brottman hade väldigt stor del i vinsterna, men än viktigare var Forsman som under flera år la grunden till dagens starka välorganiserade Storvreta.
    Binge är jag skeptisk till, men om han fortsätter på den inslagna vägen och inte ändrar (alltför) mkt kan det bli bra.

    • Anders Johansson skriver:

     Lars, vi får nog hoppas att konkurrensen fortsätter att vara stenhård i sporten.

     Det är klart att alla motståndare önskar att bryta Storvretas vinstrad och det tror jag Storvreta uppskattar också. ;-)

     Jag kan hålla med om att en del av det som skrevs efter SM-guldet senast verkade lite missunnsamt men ingen hos Vreta gråter för det. SM-guld är SM-guld :-)

     • Lars skriver:

      Jo jag håller med om att konkurrensen bör vara stenhård. Just nu tycker jag att Falun kanske ligger något före och Warberg närmar sig (och ni själva ser starka ut). Därför hoppas jag på Sundstedt till Storvreta.

 5. Sergei skriver:

  ”gullig blågul allemansrättsrörelse”…

  Det är klart sportcheferna ska bestämma var spelarna ska spela och lägga 10-20-30h/veckan, med tanke på de enorma summor pengar det handlar om både för klubbarna och spelarna…eller? Tycker det är smått patetiskt hur många sportchefer leker smågudar med hänvisning till kontrakt och övergångssummor som mer eller mindre kan betraktas som fickpengar. De uppoffringar spelare får göra för att spela innebandy är tusen gånger större än vad de i grunden får tillbaka. Man bör agera efter den nivå idrotten ligger på. Inte ”leka” storidrott då det idagsläget ensidigt bara är till klubbarnas fördel.

  • Billigt skriver:

   Om det nu handlar om så små pengar är det väl bara att hosta upp dem.

  • ove skägget älvsjö skriver:

   jo du är lite naiv, tror du inte att klubbarna(sportcheferna) har kostnader på mer än bara enskillda spelare. Man ser till att det finns förutsättningar för hela laget (klubben) så om en spelare vill röra på sig blir det förmodligtvis
   ändringar i helhetstänket. Vill tycka att en del innebandylirare vill ha en hel del men när det gäller att ge tillbaka då blir det trångt.

 6. Jonas Nilsson skriver:

  Sergei, du glömmer att spelaranspråken börjar bli större också.
  Storvreta får välja mellan att lägga stålarna till CT och Sundstedt eller till den trupp de har nu.
  På dig låter det som om det inte finns några pengar i innebandyn och att spelarna ska få gå fritt som de vill. Du glömmer bara att med kontrakt kommer både förmåner och förpliktelser.

  • Sergei skriver:

   Så länge förmåner och förpliktelser/uppoffringar är på samma nivå så är jag nöjd. Men min bestämda uppfattning är att det i allmänhet inte är så.

   Vad gäller ”Sundstedt-fallet” och andra toppspelare är det som händer säkerligen befogat.

   • Oskar skriver:

    Det är inte för inte som spelarna i SSL är rätt så unga om man jämför med spelarna i Allsvenskan i fotboll eller Elitserien i ishockey.

    Tycker ändå att kontrakt är till för att hållas och inte att brytas som Maimon sagt. Vill man spela med toppen så är det upp till var och en att teckna kontrakt enligt sina behov. Ändras de personliga behoven så får man kanske stå sitt kast. Eller stå för sitt kontrakt.

 7. Matte skriver:

  Enligt Innebandysajten har det nu satts en prislapp på 500 000 kronor för Rasmus Sundstedt.Återigen är du helt rätt på det med din blogg och det imponerar!

  • Anders Johansson skriver:

   Tack tack, nu krävdes det väl iofs inte någon direkt raketforskning för att nå det utfallet.

   Fortsättning följer…

 8. Jesper skriver:

  Rådet till alla spelare – skriv bara 1 års kontrakt. Är ju bara till klubbarnas fördel vid långtidskontrakt.

  • Anders Johansson skriver:

   Jesper, jag kan förstå att det kan verka som att korttidskontrakt alltid är att föredra men det finns olika synvinklar på det vid olika tidpunkter i en karriär.

   Ibland skrivs kontrakten för att möjligheten till rörelse ska finnas. Ibland vill man säkra upp en längre trygghet i en och samma klubb. Ofta kan den tryggheten innefatta förmåner som rehabåtgärder och lön under rehab om man skadas eller bil under hela kontraktstiden o.s.v.

   Klubbar måste också ta hänsyn till hur hela truppen ser ut och kommer att se ut. Du kan t.ex. inte sitta med fem äldre ständigt skadade spelare som har långtidskontrakt om du måste ha utrymme för att ta in nya spelare. Det kostar att bryta kontrakt också.
   Därför vill ofta äldre spelare med en del skavanker skriva längre kontrakt och klubbarna vill då helst skriva lite kortare kontrakt.

   Nu finns det ju miljoner varianter på detta men ungefär såhär ser det ut.

   Du kan ju också kolla in kontrakten i NHL där man har lönetak. Där skriver lite äldre stjärnor kontrakt om 20 år.
   Bara som ett exempel på att det finns många sätt att skinna en gris på… ;-)

 9. Johan skriver:

  Det är klart att Rasmus Sundstedt vill byta miljö. Täby har varit favoriter många gånger inte levererat fullt ut. Han vill så klart få chansen att vinna sm guld, champions cup m.m. Täby kommer inte att lyckas med det, dom har inte musklerna helt enkelt. Dom behöver nog värva en del med spetskompetens och jag tror inte att dom har dom ekonomiska förutsättningarna för det. Storvreta, Falun,Pixbo och Warberg kommer att vara de fyra som gör upp om det 2012/2013. Kommer Rasmus till Vreta så är det väl 50/50 mellan dom och Falun. Att Täby begär en halv mille för Rasmus är väl att ta i ordentligt. Blir det så har Täby bygg en ny plattform gällande övergångssummor. Vad skulle Rasmus Enström eller Mattias Samuelsson kosta då?
  700 tusen? intressant är det i alla fall. Jag hoppas dock att Vreta vinner fjärde gången bara för att tysta en del avundsjuka kritiker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>