Abramovich och Järfälla IBK

Ok, Järfälla IBK är ju en klubb som jag egentligen struntar fullkomligt i men det finns några saker som är intressanta med det som pågår i klubben just nu och därför skriver jag om detta.
1. Det som händer i Järfälla påminner till viss del om det som nyligen hände i Kärra IBK här på hemmaplan.
2. Mikael Nordström har jag coachat mot ett antal gånger.

Om jag börjar med våra möten så har det inte varit mycket att orda om egentligen. Nordström åkte under några år omkring med sonen Carls P93-lag i IBF Offensiv Lidingö och spelade cuper. Vi möttes bl.a. i Gothia Cup (tror jag?) och i Viking Line Cup uppe i Falun.
Lidingö var ett litet magert lag som verkade upptoppat eftersom de ständigt kom med enbart typ tio utespelare och målvakt. Det kändes också som att Carl Nordström spelade non-stop vilket han iofs gjorde bra. Nu var det nog så att laget var så litet och om någon inte kunde följa med på cupen var valet att antingen dra sig ur eller åka med en liten grupp.

Första gången vi möttes var det en barnlek för Lidingö som jag har för mig vann med 8-1 eller liknande. Usch, den förlusten var inte rolig men alla våra spelare fick spela ändå. Sista gången vi möttes var uppe i Falun och vi gjorde en kanonmatch förutom i några byten och jag kan än idag känna blodet rinna ur kroppen när jag tänker på Antons öppna mål med 25 sekunder kvar och han lyfte bollen en meter över. Lidingö dansade vidare till semifinalen där man föll mot IBF Falun som sedan vann turneringen.
Den gången var jag bergsäker på att Lidingö skulle vinna hela turneringen.
Mikael Nordström, liksom Carl Nordström, återfinns nu sedan några år i Järfälla.

Ett Järfälla där det just nu verkar lite turbulent.

Jag tyckte att Nordström gav en väldigt bra beskrivning genom krönikan ”Med spelaren i centrum”

Egentligen fanns allt med där. Taskig ekonomi, kontraktslösa spelare, spelarutveckling, stålbad, ändrad inriktning o.s.v.
Där fanns även satsningen framåt med kugghjulsmatchande av ungdomar och utveckling med tanke på spelarna i centrum.

Det låter bra tycker jag.

Det låter också ungefär som det som Kärra IBK vill göra hos sig.

Idag svarar tidigare klubbordföranden i Järfälla, Bengt Larsson, och menar på att klubben är toppstyrd och inte lyssnat på medlemmarna.
Det låter ju faktiskt också bekant ifrån Kärra IBK.

Möjligen pratar man något mer om ett återtåg hos Järfälla. Kärra IBK är ju fortfarande en rätt ung klubb som inte har så mycket att falla tillbaks på.

Var klubbarna landar får framtiden utvisa. Det man kan konstatera är att det är viktigt för en klubb att den vet dess rätta identitet och vad den vill i olika lägen och att dess medlemmar vill vara en del av den identiteten.

Toppstyrning låter aldrig bra och samtidigt ser vi mängder med exempel på toppstyrda klubbar som lyckas komma långt i toppen av eliten i olika idrotter. Ofta är det väl dock så att den toppstyrningen är förenad med en del resurser i form av kronor och ören.
I mindre klubbar brukar det vara viktigare att alla resurser tas tillvara och den viktigaste resursen i det sammanhanget är medlemmarna och deras insatser.

Jag kan inte vara den som säger att dessa klubbar varit och är toppstyrda men det verkar allt som att en del medlemmar tycker det.
Oavsett hur det ligger till med den saken så innebär det att det är en fråga att ta tag i för klubbarna och deras ledningar.

När det gäller klubbarnas ekonomi så är det ju också en intressant fråga.
Det kostar att ligga på topp helt enkelt.

”Topp” för Kärra IBK var att ha ett seniorlag över huvud taget.

För Järfälla IBK handlar det om helt andra nivåer där de ligger i Allsvenskan.

Det är bara att hoppas att klubbarna lyckas sy ihop sina intressen så att de kan landa på rätt plats i tillvaron.
Hos Kärra IBK kommer ungdomarna att kunna smyga sig in i division 6 och när de blir hyfsat bra kommer de raskt att flytta över till IBF Älvstranden, IBF Backadalen och kanske Frölunda IBK eller varför inte Guldhedens IK.

Hos Järfälla IBK kommer spelarna kanske att känna att de kan träna tillsammans med AIK om de blir tillräckligt bra.
Tar de ytterligare kliv kommer de att kanske t.o.m. att ta en plats i AIKs A-trupp.
För laget kan de övriga duktiga ungdomarna tillsammans med en och annan äldre kanske klara sig kvar i Allsvenskan. För ett avancemang krävs det nog att man spänner musklerna för att förbättra ekonomin via sponsorer och andra insatser.
För att lyckas med det sistnämnda måste man ha en stark och välmående medlemsbas.

Ja, förutsatt då att inte klubben hittar en alldeles egen Roman Abramovich.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!

Det här inlägget postades i Innebandy och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.


3 svar till Abramovich och Järfälla IBK

 1. Björn skriver:

  Lidingö var aldrig toppade utan de hade helt enkelt inte fler spelare än så. Dock har jag aldrig upplevt att Nordström gett Carl fördelar utan han har aldrig lagt sig i laguttagningarna där Carl dessutom haft en extremt bra fysik o träningsnärvaro ihop med sin talang.

  Håller med om det du skriver i din text men jag skulle också vilja fundera över den ekonomiska synen kring Järfälla. Det sägs i Mickes krönika att snittbudgeten är 5,7 miljoner men det intressanta är väl endast budgeten för SSL-lagen i Stockholmsområdet eftersom det är omöjligt att jämföra med lag på mindre orter där konkurrens saknas från de stora sporterna (lex Varberg, Umeå, Uppsala…).
  Jag betvlivlar att exempelvis TT har en budget på fem miljoner men där de via medlemsengagemang och att man (till skillnad från Järfälla) behåller de egna talangerna klarar sig ändå.

  AIKs ekonomi har väl och är väl inte heller toppklass…

  Må gott i Götet

  • Anders Johansson skriver:

   Jag var lite luddig i min text men det stämmer det du skriver att de inte toppade upp laget. Klubben hade helt enkelt inte fler spelare.
   I någon turnering har jag för mig att jag räknade till endast åtta utespelare.

   Det ska heller inte påskinas att Nordström gav sin son några fördelar. Det var i alla fall inte något som jag såg till och jag hoppas detta klargör det.

   Nordström var, vad jag såg, också ensam ledare på dessa turnéer men med så få gubbar var det väl inte mycket snack om laguttagning :-)

 2. Gittan skriver:

  Intressanta funderingar. Det är så mycket som man inte vet kring denna soppa. Synd att Bengt Larsson ska föra diskussionen i rampljuset. Vilka vinner på det? Möjligen att han själv får tydligare svar från Nordström. Men föreningen mår en bra av denna badwill.

  Nyfiken – Björn, är Bengt din pappa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>