Billy kanske inte är landslagsmässig trots allt

Billy Nilsson vann poängligan i SSL förra säsongen och ligger för närvande på tredje plats i årets liga. Trots att han lirar i ett lag som kämpar i botten av tabellen håller han jämna steg med lirare som har det betydligt lättare. 

För egen del tycker jag nog att Billy Nilsson har kvaliteter som gör att han borde lira i landslaget. Jan-Erik Vaara har dock bestämt sig. Det blir inget landslagsspel för Nilsson så länge Vaara basar för landslaget. 

Vem vågar sedan kritisera en förbundskapten som vinner och vinner? Än mindre om man som spelare offentligt blir dumförklarad ifall man yttrar sig i frågan. 

Varje kapten har ju alltid sina randiga och rutiga skäl till sina beslut och Vaara har kanske sina spelmässiga skäl men man bör alltid ha torrt om fötterna om man petar de spelare som spelar det poängeffektivaste spelet. År efter år dessutom. 

Ok, det om det. 

Billy Nilsson är dock aktuell även på annat sätt. Nu när han inte blev uttagen till VM-kvalet så ska han tydligen ägna sig åt att spela i division 3 på dubbellicens. 

Det är ju så man trillar av stolen när man läser om detta. 

Dubbellicens kom till för att ge möjlighet för klubbar på högre nivå att ge speltid till sina spelare som inte riktigt ges nog med speltid. Unga talanger och breddspelare skulle ges möjlighet att få speltid och också att utveckla sig ytterligare lite genom mer ledande roller på lägre nivå. 

Nu läser vi att etablerade spelare i SSL kliver ner i seriesystemet för att rädda kvar samarbetsklubbar i deras serier. Det gör att då spelare som Gustav Fritzell i Linköping och Billy Nilsson ska spela matcher på betydligt lägre nivå enbart för den sämre klubbens syften. Helt utan tanke på spelarutveckling eller speltid. 

Totalt ansvarslöst skickar alltså klubbledare på elitnivå ner spelare till gärdsgårdsserierna för att hjälpa klubbar som inte bär sig själva. 

Förutom den uppenbara missen i att de spelare som verkligen har behovet missar möjligheten så manipulerar man även de serier man skickar spelare till. 

Tänk er två klubbar som ligger etta och tvåa i en serie. Ena veckan möter ettan seriejumbon med förstärkning och åker på stryk efter att förstärkningen gjort tre mål och assisterat till två. Nästa vecka möter serietvåan jumbon som denna gång saknar förstärkningen. Serietvåan vinner behändigt och övertar serieledningen. 

Sedan har vi förstås skaderisken för de spelare som spelar match på lägre nivå. Rätt ofta är bedömningsnivåerna lite annorlunda i division tre jämfört med SSL. Så hur skulle det kännas för Sirius eller Linköping att tappa Fritzell och Nilsson med dels  nedflyttningsrisk och dels ett slutspel i nära antågande? 

Ok, spelare kan skada sig närsomhelst men är det inte en onödig risk att utsätta spelarna för? 

Vad säger sponsorer om spelare skadar sig i division tre i ett möte med ”Hasse knäkrossen” som mest lajjar innebandy för att få tillfälle att mosa någon mot ribbstolarna? 

Till sist har vi hela seriesystemets trovärdighet. I vilken annan sport kan ni tänka er stjärnorna lira match mot amatörer? 

Att sedan spelare ställer upp på det är bara märkligt. Kanske är det spelare som inte klarar av att se sig själva i sitt rätta sammanhang som väljer att ställa upp på klubbens vädjan? 

Kanske är det helt riktigt att Billy Nilsson inte har de kvaliteter som krävs av en landslagsspelare trots allt. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!

Det här inlägget postades i Innebandy. Bokmärk permalänken.


2 svar till Billy kanske inte är landslagsmässig trots allt

 1. Mikael skriver:

  Dumförklarad av förbundskaptenen blev Billy Nilsson först efter att han skrivit (twitter) och sagt mindre intelligenta saker i media (Aftonbladet). Tycker att Jan-Erik Vaara har helt rätt men att det var mindre smart att uttala sig om Billy Nilssons mentala kapacitet i media även om det kanske inte är helt fel.

  Jag har alltid gillat Billy Nilssons spelstil men det där gnällandet utanför ger jag inte mycket för.

  • Anders Johansson skriver:

   Jag har inte sagt många ord till Billy Nilsson så jag kan inte säga något om hans mentala begåvning och hade jag kunnat det hade jag nog ändå inget sagt.

   Tycker nog att en förbundskapten också ska agera med omdöme och inte låta sina mörka tankar sippra ut i media även om man blir besviken.

   Vaara har trots allt tagit beslut om att hålla en av landets vassaste forwards utanför landslaget och det kan ju kännas lite bittert.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>