Handbollen kan lära från innebandyn!

På mindre än en månads mellanrum har jag hunnit avnjuta två SM-finaldagar i Malmö arena. I slutet av april var det ju alla innebandyälskares höjdpunkt och alldeles nyss kom jag hem från handbollens dito. Som åskådare vill jag därför passa på att analysera dessa ganska jämförbara upplevelser.

Korridorhänget: Här är det lite orättvist i jämförelserna, jag är ju en aning partisk här. När det är innebandyfinalerna så är det omöjligt att röra sig mer än 100 meter innan man springer på någon man känner och börjar språka med. Under handbollsfinalerna sprang jag endast på ett fåtal kända ansiktet, vilka såklart alla var innebandyfolk. Men närvaron av sponsorer, klubbar, merchandise och kringarrangemang var markant lägre hos handbollen, där kan innebandyn ståta med betydligt mer aktiviteter och utställare och därmed också betydligt mer action i korridorerna under pauser och mellan matcher.

Planarrangemang: På en punkt skulle innebandyn kunna lära av handbollen. De speakers som höll till på innerplan och ute i publiken var brilljanta. Uppsluppna, fyndiga och pålästa. Under innebandyfinalerna i år så sprang det runt en mer än lovligt nervös tjej och intervjuade random folk ur publiken, förvisso på ett ganska roande sätt, men nog inte som hon hade tänkt sig, det var det pinsamma i det hela som roade framför hennes intervjuer. I övrigt kör innebandyn över handbollen. Pausunderhållningen i handbollen bestod av att fem snubbar från SATS var inne på plan och visade hur ett skivstångspass och cirkelträning kan gå till, bedrövligt! Nationalsången sjöngs av någon okänd tjej, till skillnad från innebandyns MÄKTIGA nationalsång framförd av Marinens musikkår. Prisutdelningar till årets spelare, all star team med mera kom redan innan uppvärmningen på första matchen och priscermonin med utdelning av guldmedaljer skedde bakom ett av målen till nästan tomma läktare, istället som på innebandyn på ett podium mitt på plan.

Inramningen: Det är svårt att mäta sig med det mäktiga skådespel av orangeklädda fans från Kristianstad på nästan 8000 pers som utgjorde stora delar av publiken under handbollen. En av de mäktigaste upplevelser som jag haft i en idrottsarena. Men så fanns det också två skånelag på innerplan under finaldagen. Innebandyns närmsta lag i förhållande till Malmö kom nästan 60 mil därifrån, det påverkar lite publiksstämmningen och attraktionsvärdet. Samtidigt måste man klandra Handbollsförbundet för det lite väl snålt tilltagna inhyrandet av personal från Malmö arena. Lite väl många kiosker och barer var inte öppna. De barer som var öppna hade endast en person bakom disken i de flesta fall och redan efter dammatchen hade de flesta barer slut på öl och tilltugg vilket skapade sjuka köer i de barer som inte kört slut på lagret än. Nu har förvisso handbollen bara kört singelfinal a´la innebandyn i tre år men det känns ändå inte ok. Om man nu är två sporter som kör ett liknande finalkoncept och dessutom i samma arena, varför utbyter man inte kunskap med varandra för att höja kvaliteten i sina respektive produkter? För att summera så knäcker innebandyn handbollen på alla punkter som man faktiskt kan påverka, gällande publikinramningen finns det säkert mer att jobba med för innebandyn men att man ligger flera steg före en såpass etablerad idrott som handbollen måste berömmas. Kudos innebandyn.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Det här inlägget postades i Off topic. Bokmärk permalänken.


Ett svar till Handbollen kan lära från innebandyn!

 1. Evelina Kauppinen skriver:

  tjenare!
  Jag har också en blogg på innebandymagazinet och behöver lite hjälp.
  kika in på min blogg på senaste inlägget (21 november) så ser du där vad det handlar om.
  tack!

  http://blogg.innebandymagazinet.se/ienannandelavkoping/

  /Evelina Kauppinen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>