Vikten av att bli sin egen målvakt!

Det va ett tag sedan sist, mycket har hänt och en säsong är över och vi är halvvägs inne i den innevarande SSL säsongen. Den tänker jag dock inte fokusera på utan snarare vikten för utveckling av målvakten och att man aldrig glömmer vem man är som målvakt och vilken stil man faktiskt själv känner sig bäst i.

Vi har de senaste åren både sett och hört hur målvakter utvecklas i den så kallade WGC-Stilen som praktiseras på Warberg Goalie Camp. Det är en stil som jag i sig gärna förespråkar då jag gillar täcka/blocka tänket.

Det jag märkt och sett är att vissa målvakter nu skolats så hårt i denna stil att man börjat tappa sitt eget agerande och blivit mer robotaktigt i grundposition och förflyttningsschema. Det känns väldigt viktigt att låta målvakten applicera det som man lär ut som målvaktstränare tillsammans med sin egen stil.

Ett exempel kan vara att målvakten känner sig trygg längre in i mål och gärna jobbar med push istället för pull förflyttningar. Låt då målvakten jobba på den distansen och med den förflyttning som känns bäst i den givna situationen och inte en specifik förflyttning bara för att.Detta ser man stor skillnad på när man har hand om äldre målvakter som juniorer/seniorer som kanske kommer från en annan klubb där de jobbat på en stil under ganska många år.

Ge den målvakten nya verktyg att implementera i sitt eget rörelseschema och sin egen stil för att utveckla och förbättra den totala målvakten.Numera bygger jag målvaktsträningen utifrån förflyttningarna som vi startar med ( efter Grundposition )

knee: är ju en förflyttning som är underskattad och det gäller att få flyt i sina knäförflyttningar samt att man inte sjunker ner med höften för mycket och på så vis låser upp låren och blir osmidig.

Pull: Drag som är ganska vanligt att använda när man ska från vinkelskott till vinkelskott men inte vill slänga sig. Det jag tycker är viktigt här är att man sätter ut foten i den riktning man ska så tårna pekar dit, att man försöker få över 90 graders knävinkel för att kunna använda sig av kraften i benet och inte bara falla över knät. Viktigt att inte luta fram överkroppen så man sätter ner trycket i förflyttningsbenet.

Push: Här trycker man med bortre ben och denna förflyttning är ofta kortare och bra i vinkel ner mot stolpe för att va tät längs marken, den kan också vara fördelaktig att använda när man ska trycka sig in i målet igen för att behålla överkroppen ut emot spelet.

Double step: Dubbelsteget är egentligen en väldigt snabb och inte lika kontrollerad förflyttning som man kan ta till om det spelas diagonalpassning på en diagonalpassning. man bryter då av tex en pull genom att gå upp med push benet och sedan vända ner med pull benet åt andra hållet. det blir inte så kontrollerat men det går fort och det är en lång förflyttning.

Laakso slide: Denna är uppkallad efter Robin Laakso målvakt i Linköping som påvisade det smarta i att slänga sig i sidled och stoppa in den undre armen under kroppen för o stänga luckan vid armhålan och sedan låsa ihop knä och armbåge ovanför kroppen. Man blir då både kompakt och har en bra kroppskontroll samt kan snabbt ta sig upp i aktiv grundposition igen.

Push-Slide: Denna är egentligen den räddning man kan ta till på en snabb, skarp diagonal ner emot bortre stolpen då man inte hinner förflytta sig med en ”vanlig” förflyttning. Att då sätta ner händerna i golvet och trycka bak kroppen med raka ben tillbaka emot bortre stolpen kan då vara den enda lösningen för att i alla fall täcka av golvet och ca 2 dm upp.

Jag brukar numera träna på förflyttningsscheman och sedan lägger jag till avslut under tiden, då får målvakten använda den förflyttning han tycker ä bäst lämpad för situationen. Grundpositionen är i sig inte så extremt viktig numera anser jag så länge man är aktiv med överkroppen och agerar med händerna.Men för att summera det hela, stöp inte era målvakter i samma form och se målvaktens unika stil och använd den trygghet målvakten redan har och bygg på den med mer verktyg.//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Daminnebandy, Herrinnebandy, Juniorinnebandy, SSL, Träningslära | Lämna en kommentar

Målvaktsträning, att skapa en mall.

Målvaktsträning är ju inom innebandyn ingen exakt vetenskap och jag tycker inte man kan säga att målvakter ska tränas exakt lika utifrån en framtagen mall. I detta avseende tycker jag inte man skall ha en förbundsutbildning för målvakter då den omöjligen kan anpassas efter varje individuell målvakts kunskap samt brister och styrkor.

Det är oerhört individuellt vad målvakter är bra på och man bör i mitt tycke istället först göra en analys av målvakten och utifrån det bygga en utvecklingsplan med vad man vill träna mer på och vad man vill utveckla mest. Om vi tittare på de mest självklara talangerna/egenskaperna för en målvakt tex.

* Teknik

*  Spelsinne

*  Smidighet

*  Uthållighet

*  Fysik

*  Psyke

*  Reflex

Om man som målvakt kan gradera dessa ifrån starkaste talang till svagaste så har man en relativt bra bild över vad man behöver jobba med. Kan man sedan också gradera sig som en reflexmålvakt eller en Täcka/blocka målvakt så har man kommit ännu längre.

Det är nu målvaktsträningen kommer in och man kan skapa en mall utifrån den analys man gjort av målvakten ihop med denna. Härifrån är det i mitt tycke och tänkesätt sedan repetition som ger perfektion och gör tex en förflyttning eller rörelse till automatisk, kan man komma dit att räddningar blir automatiserade i ryggmärgen hos målvakten så har man kommit långt på vägen mot att bli komplett.

Det man sedan kan lägga till är då de där extra % räddningarna som ska ske via reflex eller en komplex förflyttning som sker snabbt, sådana rörelser är svåra att automatisera utan måste komma instinktivt och reaktionssnabbt.

Jag har själv förmånen att kunna jobba som målvaktstränare och kan lägga min tid på att analysera målvakterna jag har ansvar för och vi kan gemensamt se på utvecklingen utifrån just den målvaktens grund vilket är viktigt då man inte kan träna alla målvakter lika för då utvecklas inte alla.

Så analysera ditt spel som målvakt, vilken typ av målvakt är du och vad är dina talanger respektive svagheter. Ställ dig frågan VARFÖR du tränar/spelar som du gör och HUR kan jag göra det bättre/annorlunda.

//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Daminnebandy, Herrinnebandy, Juniorinnebandy, Träningslära | Lämna en kommentar

Utveckling av Målvaktsspelet.

Tjena.

Tänkte ta tillfället i akt att beskriva lite hur jag jobbat med vår förstamålvakt Nicklas Nilsson i Karlstad IBF och hur han utvecklats sedan han kom till oss förra sommaren från dåvarande allsvenska laget Skoghall IBK.

Nicklas är väldigt målmedveten i att han verkligen vill satsa på att se hur bra han kan bli och hur långt han kan gå, Skulle vilja säga att  han har en väldigt hög Psykisk talang och den banar vägen för att han kunnat utvecklats så mycket som han gjort de senaste åren.

Med rätt inställning och öppet sinne samt en fokuserad och målmedveten attityd har vi kunnat jobba på grundpositionen så han sällan eller aldrig behöver slänga sig och när det väl behövs har vi övat in givna förflyttningar utifrån olika situationer där med, man kan se målvaktsspelet lite som ett parti schack.

Här gäller bara träna,träna,träna för att det ska sätta sig i ryggmärgen och han ska inte tänka utan kunna ta till rätt förflyttning eller position automatiskt. Detta har Nicklas kunnat göra just pga sin vilja o drivkraft att hela tiden bli bättre och smartare i målet, han gör hellre en extra gång än en gång mindre när vi kör övningar vilket visar på hans härliga inställning till att ta nästa steg och bli ännu bättre. Det finns inga genvägar om man ska bli en bättre målvakt och höja sin %-chans i målet samt släppa in färre ”enkla” mål och öka sin sannolikhet att ta de där 100% chanserna.

En annan del vi jobbat hårt med till denna säsong är att tjäna tid, när man går från allsvenskan till SSL så får man räkna med att saker måste gå fortare, en förflyttning kanske kan göras effektivare så man slipper slänga sig, när vi analyserade detta under sommaren såg vi att  på vissa förflyttningar kunde vi spara in upp till 4 tiondels sekund och tänk hur mkt skillnad det gör när skottet sedan kommer då man hinner fram till sin föredragna position och kan göra en till synes enkel räddning.

Här är vi alltså inne och jobbar på detaljerad nivå i fler aspekter i Nicklas målvaktspel och det skulle inte vara möjligt om Nicklas inte haft den psykiska talang han har att orka/vilja nöta samma sak gång på gång på gång. Upprepningen ger effektiviteten i förflyttningar och positioner för att stäva efter ett så perfekt spel som möjligt. Jag är oerhört glad över o få förmånen att arbeta med en målvakt som har denna ambitionsnivå och som är beredd att lägga ner så mkt tid o kraft på att utvecklas och bli bättre.

Nu ska vi ta ytterligare steg framåt och göra Nicklas ännu snabbare och effektivare i målet då han absolut inte är färdig ännu, det är nästan det roligaste att vi fortfarande ser att det tas stora kliv utifrån vår träning som vi gör.

Så ett tips till alla målvakter som kanske inte tycker att ni är så duktiga som ni borde vara just idag, har ni psyket och viljan för att träna mer och studera ert spel ännu mer så kommer ni bli bättre målvakter det kan jag garantera.

//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Herrinnebandy, SSL, Träningslära | Lämna en kommentar

Teknik och hjälpmedel.

Hejsan!

En sak som ju är ganska vanlig och inte onaturligt på något sätt är när man går upp i seriesystemet så går allt lite snabbare och spelarna i andra lagen är lite bättre på det mesta. Jag har klurat ite på detta hur man anpassar sig till detta och vad vi kan göra för att våra målvakter ska anpassa sig direkt till det snabbare spelet utan att behöva förändra sitt eget spel och sin egen grundposition.

Här har vi märkt att tekniken ju är ett fantastiskt hjälpmedel. Själv använder jag coach eye ihop  med lite andra egenkomponerade tillbehör. När vi tex under veckan gick igenom olika förflyttningsscheman och positioner i målet samt med handposition kunde vi tydligt se förändringar både i täckande yta i målet samt att vi såg tidsbesparingar i förflyttningar beroende på vilken teknik som används.

Som ett ex kan vi ta spel med boll från hörn upp i bortre delen av slottet. Här skiljde det 65 hundradelar från den sämsta tekniska förflyttningen till den bästa och då kan ju alla förstå hur mkt mer yta skytten hade haft att avsluta på om vår målvakt jobbat med den mindre effektiva tekniken.

Det gäller att vara noga med allt ni gör i er målvaktsträning och lämna inget åt slumpen eller anta om ni har möjlighet att faktiskt få fakta på hur det är i verkligeheten genom att ta hjälp av tekniska hjälpmedel.

Det är dock väldigt viktigt att man inte börjar för tidigt med denna typ av träning som vanligt då detta vi sysslar med ju är på SSL nivå och på den högsta nivån kan detta vara avgörande i vissa situationer där vår målvakt kommer hinna fram och rädda en diagonal tex istället för att det ska bli mål.

//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Daminnebandy, Herrinnebandy, SSL, Träningslära | Lämna en kommentar

Ny säsong är redan i full gång.

Den nya säsongen kom snarare än senare om man säger så. Dock bestämde vi oss direkt att det är viktigt att ta ett break, ladda om o tömma hjärnan o kroppen på innebandy för att fylla på med ny energi inför kommande säsong.

1 månad helt ifrån innebandy bestämde vi, njuta av avancemanget och inte tänka eller träna innebandy alls. Det va riktigt bra beslut. Nu eftråt har vi ny energi och vi kan kreativt jobba vidare med vår specialträning och målvaktsspelet ska utvecklas med nya ideer och tankar.

Fokusområdet nu ligger på speed och rörlighet. Här tror jag det finns mkt att göra för oss inom innebandy och utespelarna men minst lika mkt bland målvakter och målvaktsspelet.

Jobba med fart och kvickhet samt förekomma nästa drag i förflyttningsschemat är saker vi kommer jobba med för att förbereda oss extra inför kommande säsong. Vi kommer framförallt att försöka bygga en räddning i flera steg alltså inte bara i grunden Blick, Förflyttning, Räddning,Retur utan lägga till konsekvens också.

När hela momentet är genomfört vill man ju som målvakt få till en konsekvens, tex en omställning genom att vara den som startar kontringen, alltid vinkla returer till en specifik yta för att kunna öva in ett mönster. Detta gör att vi kan styra ännu mer över vårt målvaktsspel och vi får då in variabeln konsekvens i räddningsschemat.

Målsättningen för oss är också att jobba mer övningskonsekvent emot den målvaktsstatistik vi får fram från matcherna så vi kan bli effektivare i att utveckla svagheter hos våra målvakter samt bygga på dem direkt med hela momentet och skapa en ännu bättre målvakt som helhet.

Det gäller också att anpassa vår utveckling lite mer utifrån hur spelet i SSL ser ut, det skiljer sig från Allsvenskan och det bjuds inte upp till Run & Gun spel på samma sätt det gör ju också att avslutslägen och skott kommer se ut på lite annat sätt och detta kan man redan nu förbereda sig extra på.

Så en sommar med en hel del nytt väntar och nu är batterierna laddade inför en spänannde säsong i SSL.

//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Daminnebandy, Herrinnebandy, Juniorinnebandy, SSL, Träningslära | Lämna en kommentar

Rutiner, Rätt fokus Gav SSL!

Jag har nu gjort mitt första år som Målvaktstränare i Karlstad IBF där jag fått förmånen att arbeta med två träningsvilliga och intresserade målvakter som velat jobba med sitt målvaktsspel för att bli mer kompletta och kunna agera både enklare och snabbare i målet men med ett lugn som situationen kräver.

Med lite kort analys såhär dagarna efter att vi fixade SSL kontaktet kan jag peka på några saker som gjort att båda våra målvakter kunnat ligga på en hög och jämn nivå ( ca 83%) över säsongen.

Vi har jobbat med rutiner, göra samma saker, upprepning om det så är en förflyttning som avslut från en viss position. Göra om proceduren gång på gång på gång. Genom att också haft förmånen att kunna bedriva målvaktsträningen varje vecka har vi också kunnar träna mängd vilket då naturligtvis snabbare ger ett invant möster för målvakterna.

Vi har under säsongen alltid haft fokus på våra mål som vi satte upp, jobbat mot att förbättra det vi ville förbättra och sedan förändrat vår träning under tiden för att jobba med nya delar i spelet vi vill ändra på och utveckla. Det är inte alltid lätt att behålla samma fokus över 11 månader som säsongen blev men tack vare att vi kunde jobba varje vecka blev det aldrig uppehåll och vi kunde hela tiden jobba med nya delar i spelet och vara nyfikna på vår egen statistik och utveckling. Detta gav oss hela tiden energi att jobba vidare fokuserat samt att vi såg att det gav resultat i matcherna med ofta hög räddnings-% och få  misstag.

När vi sedan kvalspelade höjdes nivån ytterligare i spelet och våra målvakter hade då så mkt grund från alla träningar under året att vi kunde finslipa detaljer i spelet och vi höjde räddnings-% ca 5% i play off. Det gjorde oss nästan omöjliga att slå och det gav utespelarna den trygghet de behöver för att kunna jobba med ruturhantering av forwards och hålla undan spelare så avsluten blir enklare att se för målvakterna.

Det krävs mkt tid och möjligheter att jobba med rutiner samt att verkligen lägga tid på att utveckla då kan man också nå resultaten man vill, i vårt fall SSL!

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Herrinnebandy, SSL, Träningslära | Lämna en kommentar

Rutiner, rutiner, rutiner.

För alla spelare gäller det att skapa sig rutiner, så även för ledare. Det kan vara allt från vilka skor man har på match, turstrumporna, när man ska äta frukost etc etc.

Men det är inte den typ av rutiner jag ska skriva om idag utan rutinen som jag jobbar med att en målvakt ska göra för att skapa sig så bra förutsättning som möjligt för att rädda det kommande skottet.

Vi börjar med BLICK. Blicken ska alltid följa bollen först så att man som målvakt enklare kan bedömma hur långa förflyttninng som sedan måste göras.

Moment 2 är således FÖRFLYTTNING till den position dit bollen passades. Med bra blick-Förflyttningsfokus kommer man rätt till skottet och redan i position för 3e delen som således är räddningen.

RÄDDA. När man har en bra grundposition och gjort moment 1 och 2 bra så kommer räddningen bli enklare och man skapar bra förutsätting för att klara av att hantera det sista momentet som således är RETUR.

Det är oerhört viktigt att alltid på träning jobba klart just returer för att skapa goda vanor och att upprepa sitt mönster inför varje räddning. Det är här rutinen kommer in, alltså man har som målvakt en rutin att göra på varje skott och då skapar man ett inövat mönster som man sedan kan förfina och slipa på vilket kommer göra räddningar och returkontrollen effektivare vilket skapar förutsättning för att tex starta kontringar eller att även kunna rädda en andra retur på ett komprimerat sätt.

Alla typer av räddningar går det att öva rutin på såväl slide som slängning går det att förfina och jobba med så det blir en rutin av hela momentet.

//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Daminnebandy, Herrinnebandy, Juniorinnebandy, Träningslära | Lämna en kommentar

En säsong i flera delar..

Funderade här om man ska dela upp säsongen i flera delar och hur det skulle kunna se ut. Jag har en tanke kring ämnet och det ser ni här.

Att ha försäsong som fas 1 för att fokusera på att bygga ihop laget samt grundspelet låter som en sund ide tycker jag och då lägger man tid o fokus på att bygga hörstenarn ai det som ska bli lag och gruppdynamiken under säsongen.

Fast 2 Tävlingssäsongen del 1. Vad menar jag då?

Jo helt enkelt att man helt enkelt sätter ett avstamp och delmål fram till tex juluppehållet, det kan vara mjuka och hårda mål. Ha ett choachningsverktyg eller flera till hjälp för att mäta detta delmål och vad ni kan göra för att nå det om oförutsedda saker sker.

Fast 3 Vårsäsongen.

Nu går man sedan in i den fas där allt ska spetsas till och tävlingsmomentet både i gruppen och gentemot motståndet blir ännu viktigare. Är man underdog när säsongen börjar är ju detta moment prio även i fas 2. Här förbereder man sig inför ev kvalspel etc om man har det som mål samt att man har det inom räckhåll. Skapa förutsättning för att lyckas nå målet och ha hjälpmedel samt coachmodeller som stöttar er i detta.

Fas 4. Slutspelet.

Förhoppningsvis har man lyckats med sin resa, optimerats sitt upplägg så tioppformen kommer i mars och att man blivit topp 4 i sin förbundsserie alt 8 i SSL. Då börjar sluspelet och nu är man i den sista fasen där delmål, coachmodeller etc ska ha optimerat truppen och nu ska ni kunna få ut maxprestation ur alla spelare och ledare som alla har en klar och tydlig bild över hur vägen ser ut som ni nu ska vandra.

Till alla som det nu drar ihop sig för att spela kval eller slutspel, lycka till!

//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Daminnebandy, Herrinnebandy, SSL | Lämna en kommentar

Målvaktsspelet

En frågeställning dök upp, kanske lite hipp som happ men den blev tänkvärd. Kommer vi målvaktstränare stöpa alla målvakter i samma form nu?

jag tror inte det, anledningen ä enkel o beror på att vi målvaktstränare ute i landet tror på olika stilar i mål och har olika bakgrund o filosofi kring målvaktsspelet.

Min personliga reflektion när jag tittat på målvakter iår i allsvenskan och då södra i detta fall så tycker jag mig se utifrån mitt perspektiv o syn på hur målvakten ska spela, flera brister hos många målvakter. jag ska lägga fokus på två var av den första faktiskt ä väldigt störande. Målvakter som innan förflyttning ska ner med händer i golvet o skjuta ifrån med. De tappar tid o fart men främst balans o täckyta i förflyttningen. Den andra är just förflyttningen från stolpe till stolpe. Många målvakter verkar inte ha ett inövat mönster utan gör det som faller dem in i situationen.

Märkligt tycker jag och det gör ofta att de inte hinner över och mkt mål kan göras på första stolpen vilket ju måste va frustrerande för egna laget då dessa mål ofta känns som ”billiga”

Det jag tror o förespråkar ä jobba i en bra täckande grundposition och öva på att förflytta dig i denna från sida till sida. Man måste för att behärska denna målvaktsstil dock ha starka ben och bål men jag är övertygad om att man blir en mkt bättre målvakt om man jobbar bort dessa två brister.

Det är lite märkligt att målvakterna fortfarande är så eftersatta även på allsvensk nivå och man ser många som spelar nästan enbart på känsla o väldigt lite på ett tryggt o inövat grundspel, givetvis finns det undantag såklart men generellt i allsvenskan ä min uppfattning denna.

Så ska då alla målvakter stöpas i samma form? Nej som jag skrev på Twitter idag, dyker det upp en ”hasek” låt han/hon då vara en hasek o spela ut. Det kommer bli bra iaf. Dock tror jag vi går mer o mer åt det hållet att man jobbar fram en grundträning som de flesta kommer anamma och sen utvecklar alla målvaktstränare o målvakter denna inom sina olika lag men grunden ä den samma.

Jag tror att man måste också hela tiden våga prova nya saker o inte köra samma mönster utan utveckla o testa då detta ä som en levande utbildning som ska fortlöpa.

Kommentarer

//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Daminnebandy, Herrinnebandy, Juniorinnebandy, Träningslära | Lämna en kommentar

Reflektion såhär på hösten.

Hejsan!

det va ett tag sedan sist och som jag tidigare sagt här kommer jag endast att skriva när jag tycker att jag har något relevant att förmedla kring min innebandy.

Vi har nu kommit 7 matcher in i vår säsong med Karlstad IBF i allsvenskan södra och vi har vunnit alla 7 matcher såhär långt.

Vi ligger bra med ca 85% i räddning på båda målvakterna och vi snittar dryga 3 mål/match insläppta. Det har varit stabilt målvaktspel och vi har kommit rätt i målvaktsspelet och båda målvakterna har hittat en bra position i målet och agerar på ett bra sätt utifrån modellen.

Blick-Förflyttning-Rädda-Retur

Vi kan då hela tiden jobba metodiskt och hitta rätt position och grundställning för respektive målvakt vilket skapat trygghet för båda som då kunnat agera i matcherna på ett lugnt o säkert sätt.

Jag har efter att ha fört diskussion med flera olika målvakter även kommit fram till att ”galante” avsluten ä extremt svåra att ta, oavsett om de sker direkt eller i båge och dessa jobbar vi nu mkt med för att bli ännu säkrare på att ta dessa i vår grundposition.

Det har även gått bra personligen tycker jag och mitt eget agerande som målvaktscoach och innebandytränare har utvecklats och det har inkommit några spännande förfrågningar som jag får återkomma till om de går i lås. Hoppas vi kan lösa detta för då kommer målvakten att hamna ännu mer i fokus här inom värmlandsinnebandyn.

//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Daminnebandy, Herrinnebandy, Juniorinnebandy, Träningslära | Lämna en kommentar