Vikten av att bli sin egen målvakt!

Det va ett tag sedan sist, mycket har hänt och en säsong är över och vi är halvvägs inne i den innevarande SSL säsongen. Den tänker jag dock inte fokusera på utan snarare vikten för utveckling av målvakten och att man aldrig glömmer vem man är som målvakt och vilken stil man faktiskt själv känner sig bäst i.

Vi har de senaste åren både sett och hört hur målvakter utvecklas i den så kallade WGC-Stilen som praktiseras på Warberg Goalie Camp. Det är en stil som jag i sig gärna förespråkar då jag gillar täcka/blocka tänket.

Det jag märkt och sett är att vissa målvakter nu skolats så hårt i denna stil att man börjat tappa sitt eget agerande och blivit mer robotaktigt i grundposition och förflyttningsschema. Det känns väldigt viktigt att låta målvakten applicera det som man lär ut som målvaktstränare tillsammans med sin egen stil.

Ett exempel kan vara att målvakten känner sig trygg längre in i mål och gärna jobbar med push istället för pull förflyttningar. Låt då målvakten jobba på den distansen och med den förflyttning som känns bäst i den givna situationen och inte en specifik förflyttning bara för att.Detta ser man stor skillnad på när man har hand om äldre målvakter som juniorer/seniorer som kanske kommer från en annan klubb där de jobbat på en stil under ganska många år.

Ge den målvakten nya verktyg att implementera i sitt eget rörelseschema och sin egen stil för att utveckla och förbättra den totala målvakten.Numera bygger jag målvaktsträningen utifrån förflyttningarna som vi startar med ( efter Grundposition )

knee: är ju en förflyttning som är underskattad och det gäller att få flyt i sina knäförflyttningar samt att man inte sjunker ner med höften för mycket och på så vis låser upp låren och blir osmidig.

Pull: Drag som är ganska vanligt att använda när man ska från vinkelskott till vinkelskott men inte vill slänga sig. Det jag tycker är viktigt här är att man sätter ut foten i den riktning man ska så tårna pekar dit, att man försöker få över 90 graders knävinkel för att kunna använda sig av kraften i benet och inte bara falla över knät. Viktigt att inte luta fram överkroppen så man sätter ner trycket i förflyttningsbenet.

Push: Här trycker man med bortre ben och denna förflyttning är ofta kortare och bra i vinkel ner mot stolpe för att va tät längs marken, den kan också vara fördelaktig att använda när man ska trycka sig in i målet igen för att behålla överkroppen ut emot spelet.

Double step: Dubbelsteget är egentligen en väldigt snabb och inte lika kontrollerad förflyttning som man kan ta till om det spelas diagonalpassning på en diagonalpassning. man bryter då av tex en pull genom att gå upp med push benet och sedan vända ner med pull benet åt andra hållet. det blir inte så kontrollerat men det går fort och det är en lång förflyttning.

Laakso slide: Denna är uppkallad efter Robin Laakso målvakt i Linköping som påvisade det smarta i att slänga sig i sidled och stoppa in den undre armen under kroppen för o stänga luckan vid armhålan och sedan låsa ihop knä och armbåge ovanför kroppen. Man blir då både kompakt och har en bra kroppskontroll samt kan snabbt ta sig upp i aktiv grundposition igen.

Push-Slide: Denna är egentligen den räddning man kan ta till på en snabb, skarp diagonal ner emot bortre stolpen då man inte hinner förflytta sig med en ”vanlig” förflyttning. Att då sätta ner händerna i golvet och trycka bak kroppen med raka ben tillbaka emot bortre stolpen kan då vara den enda lösningen för att i alla fall täcka av golvet och ca 2 dm upp.

Jag brukar numera träna på förflyttningsscheman och sedan lägger jag till avslut under tiden, då får målvakten använda den förflyttning han tycker ä bäst lämpad för situationen. Grundpositionen är i sig inte så extremt viktig numera anser jag så länge man är aktiv med överkroppen och agerar med händerna.Men för att summera det hela, stöp inte era målvakter i samma form och se målvaktens unika stil och använd den trygghet målvakten redan har och bygg på den med mer verktyg.//Mattias

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!

Om Mattias Karlsson

Som tränare under flera år och generationer har jag upplevt innebandyns utveckling Från NB/87 och Sjöstad till det som idag är Karlstad IBF. Började med innebandyn som tränare -93 och tränade senast målvakterna i karlstad IBF Har också tränat juniorer under många år med en 5e plats i SM som bästa resultat.
Det här inlägget postades i Daminnebandy, Herrinnebandy, Juniorinnebandy, SSL, Träningslära. Bokmärk permalänken.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>