JAS, HAS och ras

Tjenare!

Hoppas allt är gott och att ert innebandyintresse består. Mitt är orubbligt och trots att en stor del av säsongens morot aldrig riktigt drogs upp så gäller det att fortsätta att jobba för det stora målet. Att entusiasmera trots motgång är stundtals pressande, men när det lyckas så är det befriande.

Vårt JAS-äventyr tog som ni alla vet slut när Höllviken vann med 3-2 i en tight tillställning. Nu får de chansen att visa Sverige vad de kan. För att salta lite extra i såren så gjorde de två mindre bra insatser mot Bjärred och slutligen mot Engelholm. Lite mer än två minuter från att vi faktiskt skulle få en sista chans. Men icke; än en gång producerade Fritz pågar. Jag hoppas de kan ta sig samman och göra det bra framöver. Men där är saker att arbeta på; bl.a. bolltransporten upp i anfallszon. Hoppas Fredrik kan utröna något när han får se matchen igen.

Mina lyckoönskningar till våra skånska representanter och dessutom de goa gubbarna i Partille!

För vår del gäller nu att fortsätta vår strävan att stärka upp Malmö FBC genom att se till att Herr U blir ett stabilt Division 2-lag. Vi ligger för närvarande två pinnar över strecket med en match mindre spelad än bakomliggande Bjärred. Två matcher återstår före juluppehållet. Detta är två matcher där vi utan tvekan kan ta full pott. Båda matcherna är borta; först väntar Frosta i Höörs förkastliga Idrottshall, därefter Hallandsåsens skräck Förslöv.

Vi har på det senaste visat att vi faktiskt kan rå på topplagen i serien så länge vi slaviskt arbetar utifrån spelidén. En resumé för de sista sex matcherna hittar du här. Inför serien så var vi ganska nederlagstippade, men vår kombination med de unga orutinerade men hungriga påläggskalvarna tillsammans med de äldre handplockade gossarna tycks fungera. Till Frostamatchen blir vi dessutom förstärkta av Axel Rasmussen som gör comeback efter drygt en månads sjukdom.

Han kommer således inte spela i det första Allsvenska derbyt någonsin. HAS, herrarnas södra Allsvenska berikas i år av två gröthalslag och på torsdag så gör dessa upp om vem som för närvarande är bäst i Skåne. Landskrona har överraskat på oss som dömde ut deras chanser efter de stora spelaromsättningarna. Jag hoppas verkligen att Falcons lyckas knäppa mig på näsan, för minst två lag i näst högsta serien borgar för bra innebandyklimat i Skåne framöver. På torsdag är det dock ingen tvekan om vart mina sympatier befinner sig. Isac och pågarna känns hungriga på att ta tredje raka mot Falcons och dessutom gå till jullov på fina 19 poäng. Nycklar är givetvis fortsatt bolltätt från Thylander och en bergfast tro på sin spelidé. Jag kommer skrika för fulla halsar på torsdag. En av få gånger denna säsongen (dvs när jag inte är i båset).

Jag hoppas så många Magenta Maniacs som möjligt joinar.

Slutligen så komfirmerar jag att det blir två Malmö FBC HJ18-lag i årets Gothia Cup. Vi kommer ställas inför tuffa prov; lag 1 har storheter som Hovslätt och Lerum direkt i gruppen. Vi behöver genomföra matcherna med en kontinuerlig hög jämnhet. Vi har inte råd med en massa ras som under juniorallsvenskan. Men jag åker upp för att vinna med pågarna.

Mer info om Gothia kommer i kommande inlägg.

Två saker kvar; en HJ17 Skånelaget-blogg kommer att presenteras i dagarna. Där kommer vårt fortsatta äventyr inför och under SDF-SM att behandlas. Hoppas ni vill följa med :)

Slutligen: 10-3. Patriots nya segerrad. Man tog en ganska skör seger när man för första gången någonsin vann mot Washington Redskins just i huvudstaden. NFL:s spelschema gör att lagen i den andra conferensen (AFC och NFC) bara möts vart fjärde år och således bara hemma vart åttonde år. Tom Brady fortsätter att hitta ”The mighty Gronk”; nu har han satt nytt NFL-rekord vad gäller passnings-TD som Tight End. Han kan vara vapnet som tar Patriots till SBXLVI. Men känslan är ändå inte klockren. Min tippning är att försvarsstarka Baltimore Ravens står emot omutbara Green bay Packers i finalen. Green Bay verkar ha så många rätt ingredienser, så jag kan inte se vart de skall kunna förlora just nu. Ravens har ett starkt försvar, med sjukt dedikerade linebackers. Dessutom har man en smålurig QB i Joe Flacco som har kapacitet utöver vad han fått ut.

Tills vi hörs - Ha det fint!

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12 | Lämna en kommentar

Fjärde gången ogillt

Hej allesammans!

Vi börjar med det mest väsentliga. Vi förlorade. Höllviken höll ut och får chansen att spela vidare i JAS. För oss väntar (med en övertygande säkerhet) en trist epilog hemma mot Bjärred efter årskiftet. Grattis Höllviken och lycka till framöver! Jag vill ge en eloge till mina pågar vars besvikelse inte var nådig, men man tar sig samman och går från Gyahallen med råg i ryggen, trots den mentala härdsmältan. Tack Malmö FBC JAS för en mycket rolig och givande höst!

Om jag är besviken? Ja, så är självklart fallet. Det blir med stor sannolikhet inga nervdallrande slutspelsmatcher för ett lag som enligt min mening förtjänar det. Inte att blanda ihop med att Höllviken också förtjänar det. För de gjorde vad som krävdes. Det lyckades tyvärr inte vi med. Matchen är ännu inte genomgången på video och således kan ingen officiell matchrapport länkas. Däremot ska ni nedan få ta del av lite av det sammelsurium som dampar runt som en outtröttlig Brownsk boll innanför min pannlob.

Gyahallen har aldrig varit en favoritplats för mig. Inte desto mindre när jag snopet kom på att de svarta tröjorna var till stor del kvarglömda. Stort tack till Tomas och Per som åkte tillbaka till IP för att hämta. Malmö FBC ska alltid spela i sina tröjor. Gott om folk, men inte riktigt som Kirseberg. Bra att man tog inträde, men ett matchprogram borde medfölja som skyldighet vid inträde. Speciellt med två sådana kvantitetsbloggare som Fritz och Moser i föreningen.

I en kort sammanfattning av skeendet så anser jag att första perioden är jämn, andra tillhör oss med råge och sista perioden är jämn deluxe. Båda lagens offensiv har stora problem. Domarparet löser uppgiften, ur min synvinkel, bra. Ingen av lagens stora ”nyckelspelare” tar chansen att dominera. Oskar Sköld avgör med ett välplacerat skott där vi segar i PP. Jag levererar inte fullt ut i båset när det behövs som mest.

Vad är det då som fallerar denna afton? Tyvärr är det samma symptom som legat i vårt bakvatten hela säsongen. Ineffektivitet, ojämnhet, viss orutin i beslutstagandet och den ständiga följeslagaren domarfokus. PP-spelet är inte tillräckligt, även om vår trampvariant är väldigt bra och inte långt ifrån att ställa Höllviken. Jag får ta på mig eventuell feldisposition av BP-spelet. Samtliga spelare måste vara dedikerade och fullt införstådda med sin uppgift i numerärt underläge.

Många av våra spelare gör en bra match, några faktiskt det ypperligt, framför allt defensivt. Johan Asklund kliver fram som med alla sina positiva egenskaper och är den som jag anser dominerar från sin position. Marcus Ohlin fortsätter att spela övertygande på allehanda positioner. Tack vare Axel Rasmussens ohälsa och stundtals halvfart kastades Marcus och William Andersson runt på center, ytter och back. Båda får med marginal godkänt. Just vår kaptens vara eller inte vara är en sylvass nagel i ögat på oss. Navet kunde inte göra sig själv rättvisa och detta påverkade både Hannes Ohlander och Sebastian Karlsson som kan få ut mer av sitt spel; framför allt vad gäller fokuseringen på rätt bitar.

I Höllviken gör de flesta ett idogt jobb, men för dagen sticker ingen ut. Man gör det man behöver dock. Det är precis det här som behövs. Björn Eklund gör en stilig brytning på 1-0-målet och båda skotten från Julian Nihlén och Oskar Sköld är kvalitativa. Hampus Thern gör ett par bra ingripande, bl.a. ett friläge mot Hannes Ohlander vid ställningen 2-1 som i efterhand visade sig vara mycket viktigt för matchens utgång.

Vad händer nu då? Ja vi får invänta vad som sker, men får istället lägga all fokus på liret i våra respektive lag. Både Herr A och Herr U står fortfarande för en hisnande utmaning; etablissemang i det stora etablissemanget. Ett A-lag i Allsvenskan och ett U-lag i högsta distriktsserien. Målet är att bibelhålla och på sikt ta steget upp i SSL och Div 1. Vet ni vad, jag tror faktiskt vi kommer lyckas :)

Tack än en gång pågar och tack ni andra som följt oss under hösten! Bloggen blir kvar men kommer förmodligen byta fokusinriktning till ovanstående lag. Video över SödraDal, Helsingborg och Höllviken kommer läcka ut i lagom takt. Och NFL-kollen såklart (Patriots krossade Philiadelphia Eagles i natt!) Osså blir det väl en rapport från Gothia Cup här framöver. Är det vår tur där igen?

Tills vi hörs igen! Rabba-jävla-dabb!

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12 | 2 kommentar

Inför Höllviken

Hej igen!

Jobbdagen är slut, träningen är slut och det är bara jag, Loke, soffan och Thanksgiving-NFL. Och datorn, bloggen och ni. Dags att snacka upp morgondagens tämligen avgörande möte i JAS K – Malmö FBC åker till Gyahallen i Höllviken för att ta sig an Söderslätts bästa innebandylag, Höllviken IBF. Vinnaren har vägen utstakad för att nå sextondelsfinal om man tar sina återstående matcher (Malmö har Bjärred hemma, Höllviken har Engelholm hemma och Bjärred borta). FCH har plockat gruppen och kommer gå in som seedade i åttondelsfinalsspelet. Full fokus på runner-up-platsen!

Höllviken har under ett par säsongen gått från klarhet till klarhet. Utan att ha en total insyn i hur föreningen fungerar så är där ett par parametrar som bidragit extra. Först och främst kommer jag rosa min tränarkollega Fredrik ”Fritz” Svensson, sedan ett par veckor tillbaka en flitig medbloggare här på Magget. Fredrik, som ännu inte valt tränarrollen eller spelarrollen (han kanske kan kombinera den?) ännu, har ett brinnande engagemang för det som han varit med om att kreera. Den energin är det absolut mest fundamentala en tränare kan göra skillnad med. En annan faktor som jag skulle vilja understryka är att man håller på en produkt som tycks vara attraktiv nog för ungdomarna att vilja lira i. Visserligen är där en bit till både Malmö och Trelleborg, men ändå inga orimliga avstånd. När Palmstaden häromåret försökte fusionera/samarbeta så gjorde Höllviken rätt i att våga stå kvar på egna ben (Palmstaden å andra sidan får det jobbigt framöver ifall de inte börjar se över sin ungdomssida…)

Spelmässigt så har Höllviken också mognat. Från ett på tok för chansartat spel för att kunna bli riktigt framgångsrika så har man börjat injicera en spelidé, både bland HJ18 och givetvis uppåt. Det orangea Höllviken är ett lag med fullblodade innebandyspelare, inte som mörkblåa Höllviken som spelade någon form av psuedohockey.

Klockan 20:00 smäller det som sagt. Malmö FBC kommer sjukdomshärjade men inte modslagna till en match som kan gå hur som helst, enligt mig helt beroende på vilket lags matchbild som får härska. Kapten Axel Rasmussen har redan sedan dagen innan FCH-matchen varit ur slag rent kroppsligt. Hans medverkan på plan är ytterst osäker. Även Philip Sannum, Mohammed Ibrahim, Andree Modari och Dannis Hansson har haft sjukfrånvaro under veckan. Därtill lägger vi på tre mindre skavanker, som dock inte avslöjas här.

I Höllviken är lyckan lite större uppenbarligen. Björn Eklund och Erik Samuelsson är tillbaka i fullt slag och även Jacob Gullbergs dubbla armbrott tycks ha mirakelläkt. Jag gillar när vi blir rejält utmanade. Och det kommer vi bli imorrn (eller det som nu har blivit idag…) Höllviken har slagit till med en herrans massa mål. Powerforwarden Julian Nihlén är både en målskytt, tekniker och grovjobbare med låg tyngdpunkt och duktig på genombrott. Jacob Gullberg är förmodligen JAS K:s mest aviga spelare vilket gör honom väldigt svårtoppad när han har en bra dag. Erik Samuelsson vet hur bollarna skall fördelas. Höllviken anno 11/12 är ett mycket bra lag.

Vi kommer med största sannolikhet behöva tråckla om lite i våra linor p.g.a. sjukdomsbilden. Jag kan inte delge helt och hållet hur detta ser ut. Däremot så blir specifika egenskaper mycket viktiga vid omkomponeringen. Dessbättre har några av spelarna redan fått ett par perioder ihop under JAS. Jag har stor tilltro till mina pågar och att de levererar den helhetsinnebandyn som vi vill bli omnämnda för. En tydlig spelidé med glasklara rollen och ett helhetsbaserat beslutstagande över hela planen och under varje ögonblick av matchen.

Linell och Dahlberg har fått äran att dömma imorrn. Det känns bra. De kommer lösa detta bra.

Och för att avdramatisera lite – NFL-kollen :) Nu har vi äntigen fått ett litet grepp om AFC East. Buffalo Bills och NY Jets förlorar (mot ett pånyttfött Dallas Cowboys vars cheerleader blev upphånglad av Bills RB :D , respektive ett spännande Denver Broncos med deras nya bjässe-QB Tim Tebow). Jag ställde klockan i måndags för att se en överkörning av Kansas City Chiefs. Tji fick jag då Patriots spelade uruselt under första halvlek. Det var först under de sista fem minuterna man repade sig och vände till ledning 10-3. I andra var det inget snack om saken och tillställning slutade 34-3. Fortsatt leverans från Gronkowski på TE och SS Kyle Arrington leder nu ligans brytningsliga. Om New England kan slå Philadelphia Eagles på söndag så börjar det dofta slutspel. Men vem ska kunna rå på NFC-giganterna 49:ers eller Packers för närvarande… Det blir något att bita i på Super Bowl :)

Drömmarna kommer inatt vara av det febriga slaget. Imorrn kan kunderna på K-Rauta förvänta sig en innebandyfokuserad byggsäljare.

20:00 – Vi ses!

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12 | 6 kommentar

Knockade men uppe innan markstudsen

Hejsan allesammans!

Hoppas läget är fint! För min del har veckan präglats av idogt jobb och andra aktiviteter vilket har omöjliggjort tidläggande på skriverier. Ingen ursäkt men en förklaring. Men nu tornar det upp sig; mycket viktig match imorrn kväll och således måste vi fått avhandla vad som hände förra onsdagen.

Först tänkte jag berätta att jag fått min första ”igenkänning-pga-bloggen-och-den-är-väldigt-trevlig-att-läsa” från en okänd person. När jag lite trött i hågen, klampade ut från min flickväns portuppgång dagen efter matchen, så råkade jag trassla in mig ett tunt och  utav den disiga  morgonen något kamouflerat avspärrningssnöre. Fyra byggarbetare försökte hejda mig, men jag är verkligen ingen morgonmänniska. När snöret är uppfixat så möts jag av: ”Jag förstår om du är trött, du måste ha tänkt på matchen hela natten”. Oj, vart kom den ifrån? Tämligen överraskad så besvarar jag per automatik något i stil med: ”Ja den där jäkla matchen. Jag har tragglat den i huvudet och jag tycker nog ändå att vi gör en bra match”. Och det tycker jag faktiskt fortfarande.

FC Helsingborg har ett fantastiskt bra lag i år, fylld med många av de ingredienser som tillsammans med tiden kan utgöra en kulinarisk succé för oss innebandydinerande intressenter. Men vår förätt höll ett mycket bra snitt. Men när såsen skär sig till huvudrätten så hjälper det inte att efterrätten var helt okej. Förlåt… Metaformuppen har gjort det igen :) Tyvärr har jag inte hunnit skriva någon matchrapport ännu men håll ögonen här under de närmsta dagarna.

Vi fick ett litet extra plus när det visade sig att FCH saknade en skadad Bremer och Tuvfesson. Dock fortfarande 3 U19-spelare och Sveriges näst bästa 94-95 lag. Vi stod upp förträffligt under första tjugo minuterna. Vi krympte ytor, var aggressiva i försvarsspelet och högg på det som gavs uppåt. 3-2 kunde faktiskt ha varit mer men tyvärr så trillar den blåsvarta andra kassen in under sista minuten. I sådana lägen måste vi kunna agera mer enligt ”clock management”.

Det som visar sig bli avgörande för hela matchens helhet är huruvida vi kommer i obalans under andra periodens första hälft. Vi får en tidig utvisning där vi inte lyckas byta manskap. När följande två byten blir lika titanoida så kommer vi ur rytm och räddas av en magnifikt agerande Mange i kassen. När nästa utvisning kommer direkt inpå och samma scenario utbryter så stänker motståndet till slut in den. Även om BP sliter ont så måste vi vara mer noggranna i att spärra rätt passningsvägar och kunna köttvinna bollen för att skapa lite andrum. Därefter blir det en dominoeffekt. 4-3 och 5-3 på ett individuellt bolltapp. Jag chansar med att inte ta vår TO, som jag girigt nog vill ha kvar. Jag behöver snacka med första- och andralinan ändå- Tredjelinan får det mycket otacksamma uppdraget att spela av en minut mot Skånes bästa lina. Man är centimetrar från att bollen går ut till ett inslag för oss men istället så är Murphyjäveln där och 6-3 är ett faktum. När 7-3 kommer i bytet därpå lite slumpartat så måste vi byta gameplan. 2 mål kan vara möjligt att införskaffa mot ett kreerande FCH som hela tiden vill visa upp sin anfallsprakt, men 4 eller fler kassar kräver mer än bara tillvaratagande på misstag.

Vi har i uppdrag att hålla fanan högt och knipa till så gott det går och således blir målet att gå för seger sista akten. När FCH får två helt för enkla mål väljer vår U19-keeper och jag i samförstånd att byta in Pontus Nielsen i kassen. Det har bara blivit en match för vår trogna andrakeeper hittills och den var han inte något vidare nöjd med. Nu kommer 20 minuters revansch. Pondus-Pontus kommer fram ut skuggorna likt aldrig förr och tar med sig det ruggiga engagemang han visar på bänken in på banan. Han avmantlar flertalet ruskiga anfallsförsök och får kröna sitt uppträdande med en assist till Sebbe. 3 assist från vårt målvaktspar – Sverigebäst i JAS? Tyvärr så får han ge sig när vi ger bort ett onödigt mål i vårt knaggliga PP-spel.

5-10 slutade bataljen och detta gör att vi kommer få åka ner till Höllviken för att vinna på fredag. Det skiljer sig dock föga från grundplanen; hade vi vunnit mot FCH så hade planen varit densamma. Våra två linor får godkänt och ska inte se sig modslagna. Axel, vars insats tydligt hämmades av sjukdom, kommer förhoppningsvis kunna spela. Mer om detta i uppsnacket.

Den hurtige byggnadsarbetaren då? Hans son spelade i Gårdarike och på eget bevåg hade han tagit bilen in för att kolla när Skånes två bästa JAS-lag gjorde upp. Tillsammans med 255 andra så utgjorde han en trevlig kuliss i ett okej arrangemang (Tacka Arrangemangsgruppen för ni tog till er våra önskemål!). JAS kommer att växa ytterligare. Klubbar, se till att smid detta järnet. För det kan bli ett dräpande svärd framöver; både som inkomst och som reklam för er herrjuniorverksamhet.

Nu är det snart dags! Vinnaren i fredagens match har slutspelsplatsen utstakad! Komigen nu pågar! Rätt beslut 60 minuter så har vi chans att rubba målmaskinen från Höllviken och försöka stoppa deras imponerande produktion.

Vi höres om ett par timmar…

Tills dess – fred.

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12 | Lämna en kommentar

Tack till 255!

Gomorrn!

Klockan är fortfarande för ung för att jag ska kunna vara skriftligt produktiv. Jag skulle bara vilja tacka alla 255(!) personer som bevittnade matchen mellan Malmö FBC och FC Helsingborg igår. Ni fick se en bra innebandymatch mellan ett vilt kämpande Malmö och ett sylvasst Helsingborg, som tog hem segern med 5-10 och därmed plockar hem JAS K 2011/12. Nu gäller det för oss att ladda om. Räkna med ett införstått Malmö nästa fredag.

Tack för gårdagen alla inblandade! En matchrapport och blogginlägg om matchen kommer förhoppningsvis ikväll.

Ha en underbar dag!

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12 | 3 kommentar

Inför Helsingborg

Hej igen!

Under dygnet till tekning så därför släpper vi ut vad som rör sig i menige Lundahls skalle. Egentligen så kanske en trepaniering varit på sin plats för att låta onda andar och hämmande feber/huvudverk avlägsna sig. Nu blir det i skriftlig form istället. Imorrn spelar vi årets match hemma på Kirseberg. Nog fasen blir det trångt och kanske t.o.m. läktarkravaller. Man har åtminstone valt att ge oss lite reklam på hemsidan :)

Där står mycket på spel; huvudsakligen titeln om JAS K-segern 2011/12. Vi är regerande mästare, men nu är förutsättningarna helt förändrade. FC Helsingborg är en av de tunga elefanterna i år, medan vi lite försynt får de sämsta platserna runt vattenhålet. Imorrn så måste vi ta fighten för vår fortsatta existens i slutspelsgläntan med det häxlikt porlande vattnet.

Morgondagens gäster är som sagt en av huvudfavoriterna till att bli Svenska Mästare 2011/12 för Herrjuniorlag. Det blir verkligen att åka av.

Jag tänkte göra en genomgång av spelartrupperna för att jämföra utifrån kvalité och form. 11 spelare fördelat på två linor och en målvakt. Givetvis består laget av fler än så, men jag måste göra avgränsningen någonstans, annars svävar den här nörden iväg. Att linorna nedan inte stämmer räknar jag med, utan ni får ha överseende med eventuella fel.

Målvakt – Magnus Dahlström vs Tim Fredriksson / Simon Svensson
På målvaktssidan har vi vårt på förhand största trumfkort. Magnus Dahlström är en av Sveriges bästa målvakter 93-94. Han fick nyligen två härliga genomkörningar i EFT då han vaktade buren mot både Schweiz och Tjeckien (intervju om detta hittar du här). Dahlström är den enskilt största nyckeln till en Malmöseger. Kanske med sin tredje assist? I bortamålet huserar antingen nyförvärvet Simon Svensson, alternativt Tim Fredriksson. Båda två är stabila målvakter med distriktlagsmeriter. Detta är den enskilda positionen som Helsingborg kan överraska på. Gör man det så ska det mycket till för en Malmövinst.
Fördel MFBC

Högerback 1 – Philip Sannum vs Joachim Rosengren
Här får vår komet-94:a Philip se sig slagen på pappret. Och detta är inget att skämmas över, då motståndaren sedan ett tag tillbaka har fått SSL-debuterat, spelat U19-VM och varit stöttepelare i både Skånelag och ett av Sveriges bästa juniorlag. Joachim Rosengren har ett driv med bollen som är svårstoppat. Hans känsla att leverera smörpass i kombination med hans goda kroppsspel gör honom till en mycket svår kombatant. Sannum har under säsongen gått från klarhet till klarhet och kommer imorrn bli synad i defensiven. Jag tror på daj Samme!
Fördel FCH

Högerback 2 – Marcus Ohlin vs Tim Klintvik
En intressant batalj mellan en nyrekryterad hjälpgumma och en ”Coming Man”. Marcus Ohlin har kastats runt som i en Mosh Pit under de gångna fem matcherna. Han har gjort det bra oavsett. Hans blick för spelet och fart under fötterna boostar vår produktivitet i uppspelsfasen. 94:an Tim Klintvik har ännu inte lika mycket JAS-rutin men har alla förutsättningar att fylla ut en stor del av saknaden efter Rosengren nästa år. Bra blick för spelet och vill gärna hitta öppnande passningar. Tight, tight…
Fördel MFBC

Vänsterback 1 – Johan Asklund vs Henric Hagman
Ännu en svårbedömd fight mellan två forna lagkamrater. Johan kom från just FCH inför denna säsongen och har med sin rightarfattning tagit en väsentlig roll i MFBC:s defensiv. Han är assisterande lagkapten för sin pondus och klokhet vad gäller speluppbyggnad och praktisk problemlösning på plan. Den yngste Hagmanbrodern har precis som Daniel och David en innebandytalang både vad gäller defensiv och offensiv. Han har hittills spottat in 9 poäng på fyra matcher vilket understryker detta. Hans har både räckvidd och ett bra passningsspel. Skulle kunna säga lika här, men måste skilja kombatanterna åt och då avgör Hagmans offensiv.
Fördel FCH

Vänsterback 2 – Dennis Hansson vs Alexander Stenroth
Doldisarnas duell i de två (tänkbara) startande linorna. Dennis Hansson är en positionssäker back som är jobbig att möta trots att han inte är något fysiskt vidunder. Kanske vår bästa stötbrytande spelare som alltid jobbar stenhårt för laget. Här har vi en position där de magenta behöver sätta sitt önskade spel för att kunna rubba de svartblåa. Alexander Stenroth är med största sannolikhet planens yngste spelare (951229). Ett jättelöfte om han fortsätter att utvecklas i samma takt. Han är verkligen bekväm med bollen med sin fina teknik. Hans aber är givetvis om han hänger med ifall det sätts upp ett högt tempo. Vågar han utmana från backplatsen? Den här head-2-head-matchen slutar olika beroende på matchbild. I kreativitetens tecken så blir det dessvärre ytterligare en bortaseger.
Fördel FCH

Center 1 – Axel Rasmussen vs Mattias Bremer
Matchen som skulle kunna utebli då SSL-hete Bremer linkade ut i söndagens match mot TT. Jag förutsätter att han inte vill missa den här matchen för allt i världen. De där Bjuvianerna brukar ha bra läkekött :) . Vår lagkapten har alla förutsättningar att bli en fullblodad Allsvensk spelare. Rasmussen har bolltempot, smartness och fysiken att dominera matcher. Nu blir just denna tillställningen av en annan karaktär. Hans defensiva åtagande blir viktigare än på länge och dessutom måste hans kroppsspråk lysa positivism. Om nu Bremer står på banan så får vi möta en sjukligt bollbegåvad fördelarmaskin som också själv gärna nyper till. Trots en inte alltför imponerande räckvidd så hanterar han bollen säkert och utom räckhåll för hungriga backar. Mattias Bremer är JAS K:s hetaste spelare för närvarande.
Fördel FCH

Center 2 – Oliver Johansson vs Ted Nivestam
Centerpositionen kan vara den av överlag högst kvalité i detta mötet. Vårt eget bollgeni Ted Nivestam får här en utmaning deluxe då han ställs mot U19-spelande Oliver Johansson. Nivestam har (som jag antar att det framgått i bloggar och matchrapporter) allt som krävs för att kunna bli en fullfjädrad SSL-center på sikt. Hans utmaningar för närvarande är att han behöver jobba med sitt beslutstagande, framför allt offensivt, och därtill gärna lägga på sig något kilo muskler till. Här utmanövreras han av Oliver. Vad gäller klubbteknik så är de båda mycket kunniga med ett litet extra plus för Nivestams innovativism. Detta kompenserar Johansson med en lite vassare passningskvalité och vanan vid ett lite högre tempo. Ted kommer att växa in i det – förhoppningsvis har han redan gjort det till matchen.
Fördel FCH

Vänsterforward 1 – Hannes Ohlander vs Anton Tuvfesson
En öppen historia. Två verkligen olika spelare. Spenslige Ohlander eller bergsfaste Tuvfesson? Hannes Ohlander är med sin rightfattning en vikig pusselbit i Malmös hot offensivt. Har ökat sin spelförståelse och påbättrat sitt direktskott väsentligt. Har hittat sin roll som sin linas kvicka vessla. Har också en bra klubbteknik och brukas den i samklang med farten så blir detta ganska farligt. Åstorpsförvärvet Tufvesson kompletterar de tekniska och spelskickliga huvudrollerna i FCH:s anfall. Jobbig att möta i sarger. Blir intressant att se mot våra inte allt för mastodontoida backar.
Fördel MFBC

Vänsterforward 2 – Alexander Malmström vs Fredrik Azelius
Här är det power mot power. Malmen har fortfarande mycket att insupa för att bli helt bekväm i sin nya Div 2-kostym, men förutsättningarna finns där i hans spel med kroppen. Tung att få i ryggen och ganska svår att beröva bollen ifrån. Han behöver dock lyfta blicken något, bli lite kvickare i besluttagandet och arbeta lite med sin klubbföring. Denna matchen är ett utmärkt tillfälle att vinna tunga dueller Malmström! Azelius har varit något av en komet under de senaste två åren. Grovjobbaren har utvecklats bit för bit och numera är han både produktiv på ett konstruktivt- och på ett destruktivt sätt. Han avgjorde på egen hand den jämna matchen mot Herr U med sitt idoga slit.
Fördel FCH

Högerforward 1 – Jonathan Olsson vs Sebastian Karlsson
Matchvinnarmatchen! Oddsen på att det är denna matchen i matchen som kan vara avgörande är tämligen låga. Sebastian Karlsson, Malmö FBC:s favorittrelleborgare, har alla redskapen för att bli en klinisk matchvinnartyp med sin tyngd och målfarlighet. I ödesmatchen så blir hans effektivitet dock satt på prov. Andelen lägen kommer att vara betydligt färre än vanligt och således är det av yttersta signifikans att bollen sitter när läget finns. Ketchupeffekt från vår poängligaledare står högt på önskelistan! Torka önskas i så fall en av distriktets pålitligaste poängmaskiner. Tillsammans med parhäst Bremer så har Jonathan Olsson öst in mål de senaste säsongerna och har berikats med U19-plats för detta, helt välförtjänt. Om Olsson är på humör, får lite spelutrymme och får inleda med lite stolpe-in så blir detta extremt jobbigt… Sebastian måste sätta sina defensiva uppgifter för att motbevisa mig här.
Fördel FCH

Högerforward 2 – Tobias Andersson vs Jonathan Skoglösa
Överraskande ungtuppar avslutar denna sammanställningen. Tobias ”Tuben” Anderssons ankomst till Malmö FBC har hittills varit en framgångssaga. Efter ganska vidsträckt scouting under föregående säsong lyckades vi knyta till oss Tobias. Han passar in perfekt i vår ram. En spelare med stort fokus på sin innebandy, lätt att ha och göra med och dessutom speciella spetsegenskaper med sin snabbhet och sin näsa för målet. Än så länge så har det blivit 11 pinnar och du får mer än gärna fortsätta med denna fabrikationen redan i denna match! Här ställs du mot Jonathan Skoglösa, nästa generations anfallsgeneral i FCH. En mångfasetterad offensiv kraft med både skott och passningar i hög kvalité. 8 poäng på fyra matcher. Den mest effektiva vinner; Tuben, bevisa för mig att jag väljer rätt här :)
Fördel MFBC

Som jag skrev ovan så har båda lagen ett antal lirare till som kan gå in och göra skillnad. När mina får chansen så får ni gärna lugga mig och bevisa att jag borde gett er rampljus på bloggen :)

Coachmatchen – Den tar vi nån annan gång… Jag har stor respekt för min Skånelagskollega Jörgen Hansen och min co-Patriot Joel Olofsson. Dessutom tycks de ha kryddat med meriterade Niclas Nordén. Lundahl/Dahlqvist/Ohlsson måste leverera en fullständigt magnifik insats för att dra sitt strå till stacken.

Som ni ser så säger denna pappersgenomgång ett övertag för FCH även om flertalet av head-2-head-matcherna är mycket jämna. För oss gäller det att överprestera och vinna dessa. Det kan vi göra med fokus, disciplin och effektivitet.

Nu är det dags att låta er själva spekulera i resten. Full fokus nu på vad jag kan påverka.

Jag önskar er hjärtligt välkomna till Kirsebergs Sporthall.

Genom Eld!

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12 | Lämna en kommentar

Vindbrytare i Dalby

God dag!

Dagen är icke den godaste för mig vilket kan vara bra att tillägga innan ni genomlider nedanstående text. Illvillig feberfrossa medan tankarna försöker samlas inför morgondagens ödesmatch. Således blir dessvärre denna SödraDal-epilog anmärkningsvärt kort. Imorrn lunch ska ni kunna knapra i er en införrapport till Pågaslaget om Skåne.

Vi tog en femte raka seger i JAS K och tillhör således för närvarande den exklusiva skaran av obesegrade lag. Detta gäller för hela matcher, för nedmonterat i perioder så fortsätter vi att komma in i downs; senast nu mot SödraDal i första perioden. En kort matchsummering hittar ni här.

Vad bör tilläggas angående fredagsmatchen? Till att börja med så kan vi ta ett par rader psykologi. Vill och kan en spelare anta en utmaning som åkallar att en jäkla massa mål måste stänkas in? Är detta mentalt blockerande eller hisnande och sporrande? Jag låter det stanna vid att olika spelare tar till sig ovanstående på sitt eget sätt. Däremot tycker jag det kan vara en viktig erfarenhet att kunna mentalt fokusera extra vad gäller hur total skotteffektivitet skall genomföras. Jag tror att vi måste lära oss att älska viss sorts anspänningspress. Ett framgångsrecept enligt min mening.

Fokuseringen var inte solklar stundtals under matchen. Istället för att diskutera lösningar på uppstodda problem så klagade man (dvs man lägger fram saker på ett icke-kontruktivt sätt där syftet att förändra drunknar i negativa röstlägen och kroppsspråk). Detta är en riktigt otrevlig energitjuv. Vi måste alla lära oss hur frågeställningar ska hanteras. Vad är viktigt i nuet och vad kan justeras senare? PP är för närvarande ett sådant spöke. Nu vänder vi på den steken pågar!

Det blev ändå åtta plusmål till slut. På förhand kan detta ses som något för lite (FCH fick med sig +21 och Höllviken fick med sig +14) men vi klamrar oss åtminstone fast vid möjligheten att ha bättre målskillnad än HIBF vad det lider. Båda lagen har vars fem matcher spelade, Malmö +29 och Höllviken +23. Skillnaden är att de redan mött Helsingborg medan vi mött FBC Engelholm istället. Oavsett matchbild på onsdag så behöver vi hålla ihop det hela. Något uselt plusmål kan faktiskt ha avgörande karaktär i slutändan om det vill sig illa.

SödraDal gjorde ganska okej ifrån sig ändå. Dennis Davidssons närvaro höjer hela laget känns det som och pö om pö så vann de något byte. Men den offensiva tyngden vad gäller både fysik, bolltempo och innovation saknades. Trots en bra förstaperiod så var man inte särskilt nära att kunna överraska.

Linorna då? Förstalinan och andralinan spelar båda 5-1. 1:an lyckas något bättre i sitt presspel medan andralinan vinner vad gäller spelvändningar. Tobias Andersson noterade sitt andra hattrick och blev därmed poängbäst. Tre poäng även på Ohlander, Rasmussen och Malmström. Slumpassist på Dennis Hansson och fortfarande poängtomt för Philip Sannum som arbetade hårt över hela banan. Gott att se lite mer offensiva initiativ från våra backar överlag; detta är en dimension vi måste införliva bättre.

Magnus Dahlström kunde än en gång stoltsera med en assist. Länge sedan någon av mina målvakter gjorde 2 poäng i samma serie under samma säsong. De penetrerande utkasten skall alltid hota men skall bara komma i absolut rätt läge. Detta har Mange avvägt exemplariskt hittills.

Detta blir allt innebandymässigt för idag; mer kommer imorrn tidig eftermiddag då de sista tankarna inför Helsingborgsmatchen presenteras. Men innan jag signar ut; NFL-nytt!

37-16 och nytt friskt blod till New England! Man levererade mästartakter när det behövdes som mest. Söndagens seger mot rivalen NY Jets, samtidigt som Buffalo Bills än en gång fick stryk gör att man gör ett miniryck i AFC-tabellen. Rob Gronkowski spelade strålande med sina 2 TD-mottagningar. Passrushern Andre Carter lyckades med rekorderliga 4,5 sacks (när man brottar ner motståndarnas quarterback innan han hunnit kasta iväg bollen) och linebackern Rob Nimkovich bröt bollen två gånger, varav den ena förvandlades till en TD. Dessutom satte Tom Brady nytt NFL-rekord då han redan efter 9 matcher nått 3000 passnings-yards under säsongen. Nu börjar det kanske klarna upp? Något mer överkomliga matcher på pappret väntar. Mästarna Green Bay Packers ser starka ut. Två utropstecken till San Fransisco 49:ers och Houston Texans som börjar kännas som utmanare på riktigt!

Vi hörs imorrn!

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12, Okategoriserade | Lämna en kommentar

Inför SödraDal

Hej igen!

Det har gått en alldeles för lång tidsrymd för att jag ska gå in i det här blogginlägget helt rakryggat. Jag tar mig an detta skriveri som en blöt ostbåge och hoppas att jag än en gång kan bli tagen till nåder.

Vi har upplevt en konstpaus i hela JAS-karusellen då det har varit lite landskampsuppehåll. För U19 blev det som ni säkert känner till två stabila segrar (där Mange Dahlström stod) och en relativt förnedrande förlust mot bastubadarna. Där är mycket snack om hur vi ska vända på den vitblåa dominansen inför nästa VM. Detta gäller då på herrsidan, men damerna bör också vara varnade. Just nu upplever vi baksmällan av det skånska uttrycket ”Tjock å dokti”. Dessutom upplever vi en svensk generationsväxling, som besvärar en del men som lovprisas av andra. Personligen tycket jag herrlandslaget ser mer spännande ut än på länge. U19-matchen mot Finland såg jag bara sista perioden vilken var ganska intetsägande utifrån ställningen, men jag tror Holmgren/Karlberg kan få nytt liv i pågalandslaget. Här ska det ju givetvis understrykas att termen ”spännande” kan skilja sig från person till person. Vissa tycker chansinnebandy är spännande. Inte tråk-jag :)

Nåväl, i det här U19-landslaget har Skåne två aspiranter till HJ17 Skånelaget som är inne i uttagningsprocessen. Oliver Johansson och Jonathan Olsson ska bli kul att se på nästa uttagning. Jag räknar kallt med att de tar med den extra portionen professionalitet som de inmundigade i Brno till vad som komma skall. 11 december blir 35+4 till 25+3. Fram tills dess blir det lite scoutande i Skånes hallar. Håll utkik efter den här innebandynörden iklädd rött, gult och svart.

Under veckan har min göteborgsvän Oscar Lundin i Partille börjat ranka lite JAS-spelare på sin blogg; idag finner ni JAS-backar plats 5-1 och ni finner dem här. Två stycken blev 5:a efter ett räknefel :) Goa gubbar där!

För Malmö FBC:s herrlag så ter sig helgen enligt följande: Herr A möter Östra på bortaplan medan Herr U ställs mot Gårdarike hemma. Två matcher som båda kan vinnas av de magenta. Herr A är fortfarande nederlagstippade på många tippningar, vilket kanske kan härledas till mindre bra insatser. Det är dock ingen hemlighet att enbart tre spelare (Tobias Nilsson, Fredrik Karlsson och Stefan Magnusson) har spelat på en högre nivå än vad de gör för närvarande, vilket gör att temporutinen måste sätta sig. Det samma gäller för Herr U. När vi fick stryk med 9-6 mot Gårdarike i en träningsmatch så var det i samband med våra första staplande steg i denna omgivningen. Denna gången säger känslan att vi på allvar kan utmana Vellingeborna. Som uppladdning kan ni alltid beskåda en kross av de mörkblåa, nämnligen föregående JAS-match. Den finns under vår videosektion i ovankant.

Nu så, dags att behandla huvudämnet – fredagskvällen. Och då hoppar vi över påsen med vinägerchips och fantastiska Rise Against-låtarna jag kommer dunka på kammaren om allt går vägen. Truppen är uttagen och skiljer sig inte nämnvärt från föregående tillställning. Mohammed Ibrahim får chansen igen efter att spelat premiären. Det är mycket jämnt om de sista platserna. Jag tänker dock inte fylla upp protokollet totalt; 16+2 känns lagom.

Lagledningens största frågetecken hittills har annars varit formeringen av backsidan. Philip Sannum gå från klarhet till klarhet och han kan användas med fördel på båda sidorna då han löser uppspel men även stötpress och dubblingar bra. Till denna matchen borta i ogästvänliga Nyvångshallen kommer Marcus Ohlin återigen ta steget ner på backen då denne har visat påtagliga kvalitéer här. Bredvid Johan Asklund så får han dessutom möjlighet att växla uppspelsansvaret. Det är ganska ohärligt att möta lag med genuina backuppsättningar då motståndarnas skicklighet eroderar ens tilltänkta styrspel.

Vår förstalina producerade mycket bra mot Gårdarike och nu väntar jag på lite utväxling från andrafemman. Effektivitet sammanfattar det jag vill se, för spelmässigt så ligger vi bra till. Hitta ytorna och profitera på dem skoningslöst.

Vad har SödraDal att erbjuda i JAS i år då? Ja det återstår att se men 2-23 och 16-2 är inga smickrande förluster. Man spelade jämnt men förlorade mot Gårdarike 5-4. I de fantastiskt stora förlusterna ska man enligt utsago saknat ett par tongivande spelare. Vilka är detta då? Ja först och främst är denna Dennis Davidsson som är en reslig 93:a som jag följt med spänning ett tag. Spelskicklig och teknisk. Verkar växa bra in i Div 2-kostymen. Men vad har han för uppbackning? Kid Hammarstrand kan skjuta dragskott. Jesper Gustavsson, Gustav Nåfält, Johannes Kalling, Jonas Mårtensson och Erik Borén är spelare jag träffat på på Skånelagsuttagningarna vilka alla har gjort det okej. Återstår ifall de kan ta sig an bolltempot som jag hoppas vi kan sätta upp. Det ska bli att åka av!

Samtidigt som vi ska bryta vindar så battlar våra två främsta konkurrenter upp i Idrottens Hus; FC Helsingborg tar sig an Höllvikens IBF. Hemmalaget är favoriter och inte blev deras favoritskap mindre efter att duktige Jacob Gullberg bröt armen på två ställen mot Gårdarike. Ett mycket tungt avbräck som plussas med knäknix för Erik Samuelsson och fottrix för Björn Eklund. Nu gäller det för Fritz mannar att jobba för varandra. Lukas Tufvesson och Max Koskinen har producerat mycket poäng på de gångna matcherna. Dax att kliva ut i rampljuset. Man behöver främst värja sig mot Skånes bästa forwardsuppsättning med spelare som Mattias Bremer, Oliver Johansson, Jonathan Olsson, Fredrik Azelius och en hel uppsjö duktiga 94-95:or.

Ojojojoj vad jag skulle vilja se denna matchen! Filmning av tillställningen hade uppskattats mycket mycket. Bensinpengar och Donkanbesök bekostas! Har du ett Malmö FBC-hjärta och är sugen på att hjälpa till? Slå mig en signal omgående!

Nästa onsdag står FC Helingborg på Kirsebergs Sporthall. Detta är årets juniormatch i Skåne. Jag ska fråga om min arrangemangsgrupp skulle vilja hjälpa till att highlighta detta lite. Men först… Arbete arbete arbete mot SödraDal!

Sist, såklart, NFL! Just nu går det tungt… Två raka förluster för Pats är inget man är van vid. Dessutom är den senaste hemma då man förlorade en jämn tillställning mot NY Giants (föregående mot Pittsburgh Steelers borta). Det var nästan kusligt så lik avslutningen blev Super Bowl-finalen 2008. Patriotsledning med 1:36 då Brady hittar Gronkowski (håller på att bli en favorit!). Sen så trycker lillebror Manning på sig en jäkligt tight superhjältedräkt och för bollfan framåt för en TD i endzonens bortre del med sekunder kvar. 24-20. Inte samma resultat och denna gången var det vår safety som tabbade sig och inte en halkande corner. Skit i det – Omladdning gäller. Man gick ändå upp i ledning i AFC East då Jets slog Bills. Och det ska vi tacka Jets för med en utklassning likt den förra året! 55-3 önskas!

Tills vi ses eller hörs!

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12 | Lämna en kommentar

Tiden talade

God dag gott folk!

Först och främst skulle jag vilja tacka för all den goda responsen jag får på vår blogg. Kul att där är många som engagerar sig i vårt resultat- och utvecklingsmässiga JAS-projekt. Givetvis är det fritt att kommentera och tycka till om varje inlägg; se texten precis efter inlägget. Tycker ni jag är en skit, så är det fritt fram att säga det. Tycker ni jag har fel om saker, lägg fram det. Var bara noga med att gör det på ett genomtänkt och valartikulerat sätt :)

Jag vill än en gång understryka mitt missnöje med att vi konsekvent inte använder JAS som tillfälle att dryga ut klubbkassan bättre. JAS ger Malmö FBC för närvarande fantastiskt bra djungeltelegrafsreklam. Om vi hade tagit inträde och haft igång grillen så hade tillställningen inte bara betalat sig själv, utan vi kanske till och med gått plus. Dessutom hade folket varit nöjda, för vem fasen föredrar en kokt smal när det finns Bulltofta Kött-produkter på grillen? Inte ens Johnnys Senap kan få den ekvationen att byta svar.

Nu går vi från ekonomignäll till innebandygnissel. Det blev lite friktion innan spelet lossnade igår. Gårdarike besegrades med 13-4, vilket kan ses som sköna segersiffror. Om ni klickar här så finner ni en kortare matchrapport. Som coach är det svårt att påvisa ett extremt missnöje när man får med sig nio plusmål, men faktum är att vi kan betydligt bättre än detta.

Vi fick till slut utdelning för vårt bollövertag och vårt chansskapande. Men det tog en stund. Det unga Vellingelaget antog utmaningen helt orädda och fick oss att känna viss obekvämhet. De vågade pressa våra backar högt. När vi inte var mentalt förberedda på detta utfallet så valde vi stundtals att stoppa huvudet i sanden och springa oss ur svåra situationer. När sådan här press kommer så ska bollen levereras snabbt till fri gubbe, vilket nästan alltid finns vid en blitz (amerikansk fotbolls uttryck för en dubbling eller situation där du blir fler än motståndarna). Finns inte möjligheten så punta (sparka iväg den i amerikansk fotboll) bollfan upp i anfallszon. Det är det mest konstruktiva att göra. Vi får andrum och möjlighet att formera oss. Vi förlorade slaget men gav oss bättre utsikter att vinna kriget. Ju längre matchen gick ju bättre ansvar tog vi i defensiven. Gårdarike mattades i samband med att resultatet gled dem ur händerna. Men som sagt, använda kunnandet redan direkt, så slipper vi en periodgenomgång i moll.

Offensivt så är det svårt att inte framhäva vår förstalina som igår spelar 8-1. Dennis Hansson och Philip Sannum är brytsäkra och gör sitt jobb väl. Ibland hade jag dock önskat att de ser till att Axel Rasmussen inte behöver hämta bollar lågt. Våga tro på er själva gossar! Sebastian Karlsson och Hannes Ohlander fortsätter att hitta de lukrativa luckor vi koncentrerat oss på. Axel Rasmussen har inte sin absolut bästa match, men han är verkligen den lekkamrat som sätter upp yttrarna på fördelsaktiga positioner.

Andralinan lyckades till slut komma upp till oavgjort 3-3. Inte riktigt okej, även om det inte släpps till något genom att vi blir upprullade. Små detaljer som klubbvinklingar, täck framför boll istället för kropp ska inte försummas. Efter att ögnat igenom matchen en andra gång så går det att konstatera att timingen inte satt där den skulle igår. Avsluten kom från fel lägen och passningskvalitén varierade. Tobias Andersson var lite frustrerad, men det är svårt att inte älska en spelare vars ”frustration” knappt skulle kunna avliva en fjäril med söndriga vingar. Bara jobba på Tobias! Så kommer utdelningen. Det blev ju en kasse på Manges fina utkast!

Tredjelinan fick totalt sju byten och gör det okej. Defensivt har man det lite jobbigt stundtals, framför allt i uppspelsfasen. I offensiven fick Tobias Wendt och debutanten Sam Helander varsin period. Den sistnämda var ytterst nära att måla. När vi valde att inte använda Ohlin på centern så tappade vi lite playmakerskap. I tredje perioden var vi tvungen att girigt försöka utöka målskörden och därmed fick tredjelinan vila. I en serie som inte antagit formen av ett trekejsarslag så skulle jag tveklöst spela vidare på 15 spelare, men just nu är det viktigt att ge oss själva så goda förutsättningar som möjligt.

Magnus Dahlström har gjort två bra matcher innan, t.o.m. fenomenal i premiären. Igår var det lite mer beskedligt även om två av målen var slumpaktiga. Är verkligen de där målvaktshandskarna bra? På två matcher har våra målisar tappat flertalet plockpotatis. Dahlström känns mycket angelägen om vår JAS-insats vilket glädjer mig. Att han dessutom börjat intresserat sig på defensiv problemlösning är inte helt fel. Hans vy och relativa expertis kan vara till stor hjälp om den framförs konstruktivt. Utkastet som blev till assist kan räknas som ett mått på spelintelligens. Vi förespråkar sällan ett centralt riktat utkast men finns ett solklart läge så hugg direkt. Magnus lät den snabba beslutsprocessen ta rätt vändning.

Mer om motståndet då? Ja, hur ska man sammanfatta det? Riket har det bra ställt framöver ifall man lyckas ge talangerna nästa portion med tempo och spelintelligens. Jag hoppas innerligt för Skånes vägnar att pågavaskrarna vill satsa på sin innebandy. Då finns här många potentiella elitspelare. Igår så var man några nummer för små. Det märktes ganska rejält ju längre matchen gick; uppspelen blev monotona och luftburna, chanserna utsträckte sig till chanskontringar. Jag hoppas deras 2-2-1:a är kompaktare på lördag då de har prestigefullt möte mot värsta rivalen Höllviken.

Nu väntar en JAS-paus till den 11 november då vi ställs mot SödraDal borta!

Glöm inte att kolla bloggen med jämna mellanrum; videohöjdpunkter från gårdagen kommer i dagarna. Dessutom är det dags att snacka lite distriktlag och U19-landslag. En genomgång av de olika JAS-grupperna kan också vara föresteående!

Låt kraften flöda genom er!

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12 | Lämna en kommentar

Inför Gårdarike

Hallå följeslagare!

Hoppas att veckan hittills har varit vänlig mot er. Att där har uppkommit saker som fått er att släppa tankarna på en lång mörk vinter. Så som en varm innebandyhall i lysrörsljus. Om inte, så inbjuder jag härmed dig att närvara på morgondagens JAS-match där Gårdarike gästar Kirsebergs Sporthall. Min intention är att denna tillställningen ska värma som en mustig soppa en blåsig oktoberkväll.

Nåväl, vad har hänt i JAS-intresse de senaste dagarna då? Vi har tagit ett officiellt JAS-foto för denna säsongen. Tyvärr utan U19-Dahlström och kaptens-Axel eftersom de hade viktigare saker för sig på Herr A-träningen. Frågan återstor nu ifall de är så stora stjärnor så vi väljer att infoga dem i en sån där fånig sidoruta. Fortsättning följer… Skönt blir det även för den här mannen som fått någon form av stekarrykte efter ovanstående bild från förra året.

Resultatmässigt så blev det ännu en förlust för Herr A medan både Herr U och HJ18 stod för starka insatser. U-laget knaprade in den negativa målskillnaden och ligger faktiskt på plus efter förkrossande 9-1 mot ett förvånansvärt blekt Bjärred. Visst saknades några spelare, men nog fasen blev de lite överraskade. Känns extra gött efter deras utdömning av oss i deras serietippning. Jag tycker det känns som vi har hittat en mycket intressant kombo av rutin, inställning och framtid. HJ18 avfärdade Landskrona betydligt lättare än vad JAS gjorde; 5-2 och innan detta en storseger mot SödraDal (15-4 är ju värsta FCH-siffrorna). 9 mål från Sam Helander, som helt klart stärker sina aktier. Kul att se eftersom han har haft en del otur med skador etc. Konkurrensen hårdnar och det är precis så det ska vara. Ingen är självskriven; dagsform i samspel med inställning och träningsnärvaro är avgörande.

Imorrn möter vi Vellinges innebandygossar, kallade Gårdarike efter Vikingarnas namn på landområdet runt Novogrod i dagens Ryssland. Fråga mig inte varför. Fråga mig istället om en kort summering av mina vetskaper runt dem. Tony Taijala står i båset för de mörkblåa debutanterna i JAS. Gårdarike fick inte mindre än sex stycken deltagare i årets P15-skånelag. Lägg därtill en kvarvarande trio i HJ17 och dessutom Måns Tengberg som inte anmälde sig. Här finns potential. Om den räcker redan imorrn låter jag vara osagt. Vi kan förvänta oss en stenhård coachning från Tony samtidigt som gästerna inte har något alls att förlora. Förvånar mig inte för fem öre ifall vi åker på några tunnlar eller andra pinsamheter.

Det som dock skulle förvåna mig lite grann är ifall vi låter även denna tillställningen bli lika spännande som Landskronamatchen. För övrigt så hittar ni höjdpunkter från denna här. Vi gjorde oss själva en fruktansvärd otjänst när vi spelade upp bollen stillastående och förväntade oss att vi statiskt skulle kunna få boll i offensiv ficka. Att hungern i slottet ska vara större är givet och att effektiviteten framåt måste höjas säger sig själv.

Magnus Dahlström är tillbaka i målet efter att Pontus vaktade förra matchen. På backsidan så kommer Filip Hansson få en ny chans att komma in i JAS-tempot; det blev ingen vidare lyckad debut och med ett underpresterande lag runt sig så finns det mer behagliga comebacker. Även Dennis Hansson är tillbaka med sin defensiva styrka vad gäller stötbrytningar och positionering. Andrafemman kan eventuellt få lite annorlunda utseende till att börja med. Detta påverkar även tredjelinan. Efter bara tre byten förra tisdagen så hoppas jag på tre perioder för mina rollspelande slitvargar.

Prioritet ett imorrn är att finna ett vägvinnande spel med mycket bollinnehav, tankar bakom varje beslut och en sprudlande energi. Dags att svara på Höllvikens 16-2 mot stackars SödraDal.

Idag blir NFL-kollen utan New England Patriots eftersom de hade Bye-week (uppehåll). Istället fick man hoppas på förlust för divisionskonkurrenten NY Jets som hade en tuff match mot San Diego Chargers. Men icke, de grönvita seglade förbi på slutet. Buffalo Bills hade även de ledigt och strykpåsen Miami inkasserade sin sjunde raka förlust; denna gången på övertid mot ett annat lag på dekis, Denver Broncos. Annars är det mycket snack om regerande mästarna Green Bay Packers fina öppning med sju raka. Repris på förrförra Super Bowl fick man också bevittnat. 62-7! Indianapolis står och faller med Peyton Manning.

Vi ses imorrn på Kirseberg! 20:30 blåser Dahlberg/Niklasson igång. Känslan är bra. Malmö mot fjärde raka.

// Johan Lundahl, tränare Malmö FBC JAS

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i 2011-12 | Lämna en kommentar