Åsa Tjusberg klar för Telge!

Telge skaffade sig positionen som favoriter i allsvenska östra efter att släppt nyheten att Åsa Tjusberg nu är klar för klubben. Åsa kommer att bidra med väldigt mycket SSL rutin som hon införskaffat sig i Huddinge och senast i Rönnby.

Åsa är en allroundspelare men i Telge tror jag att det blir som back i första hand, Telge var i behov av att förstärka upp på den positionen efter tappen av ”Natta” Engström och ”Minni” Callin.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Allsvenskan västra damer.

Östra serien rankade jag i tidigare blogg som en stark serie, vid närmare eftertanke kanske den inte är alltför tuff. Den västra ser jag så här i första anblicken som en svagare serie än den östra. Tre inte alltför heta nykomlingar i Trosa Edanö, Linköping U och Västerås. Ett lag (Nykvarn) som fick kvala som sjua i ettan förra säsongen. De övriga fyra är Köping som med nöd och näppe hamnade på sjätteplats, Rönnby U, Hagfors och så förra årets överraskning Skoghall som fick kvala till SSL.

Skoghall har två tunga tapp inför kommande säsong i Adina Alfredsson (fw) och Julia Mossberg (mv) som båda valt att testa på SSL med Karlstad. Två tjejer som jag träffade på ett NIU läger och som jag tyckte var väldigt duktiga. På plussidan står Madelene Ellilä som går omvända vägen.

Madelene är en duktig och rutinerad forward som gjorde 18 poäng på lika många matcher för Karlstad förra säsongen. Givetvis ett väldigt bra tillskott till truppen.

Skoghall har en trevlig hemsida som i övrigt presenterar tjejer som förlängt med klubben, Skoghall blir troligen ett av topplagen även denna säsong.

Rönnby Ungdom är jag lite osäker på. Ett lag som varit med i toppen av sin div 1 serie under många år och producerat väldigt många talanger. Hur många kommer att flyttas upp i SSL truppen? Oavsett hur det blir med det så tror jag att laget kommer att hamna på den övre halvan av serien.

Hagfors är ett lag som tillbringat mestadels av sina tid i mitten av tabellerna. Många duktiga tjejer som nu härjar i SSL har klubben fått fram. Ett tag var väl ambitionen att själva ha ett lag i högsta serien men  jag tror nog att man inte längre ser det som realistiskt. NIU verksamheten på Älvstrandens gymnasium och Hagfors verksamhet i allsvenskan går förstås hand i hand. Hemsidan är ”död” och vad som händer med truppen återstår att se.

Köping som det står på SIBF:s hemsida eller Västra Mälardalens IBK som klubben går ut med som namn är väldigt intressant inför kommande säsong. VMIBF är en sammanslagning mellan Köping, Arboga och Kungsör och alltså en satsning för SSL i denna del av landet. Att få sammanslagningar att fungera är inte helt lätt men genom att kontraktera Ronnie Lindahl som tränare tror jag man gjort ett väldigt bra första steg. Truppen kommer alltså att var en blandning av spelare från olika kulturer och att få det att fungera passar Ronnie som handsken. Några särskilt utstickande nyförvärv har jag inte hittat. Men intressant är det.

Nykvarn som är en verklig talangfabrik hade en tuff säsong. Kvalade sig kvar i tabellen som innebar avancemang till allsvenskan. Inga nyförvärv att tala om förutom Frida Andreasen som återvänder efter spel i Telge och Djurgården. Man får förlita sig på den trupp som kämpade sig kvar förra säsongen.

Västerås och Linköping U är två lag som jag inte har någon som helst koll på. Tror inte att de kommer att bli några topplag, det skulle förvåna mig stort. Båda är nykomlingar och får nog kämpa för att allsvenska säsongen inte ska bli ettårig.

Till sist har vi Trosa Edanö som liksom ”halkade in på ett bananskal”. En klubb med bra organisation och en hängiven supporterskara. De flesta spelarna har förlängt och några nyförvärv också presenterade. Maja Ericson som kommer från en säsong med Telge sticker väl ut mest av dessa. Men även två Onyxspelare i Sofia Sröm och Anna Duseng har spelat i division 1 och tillför därmed rutin.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Allsvenskan östra damer del 2

Några ord om resterande 5 lag i östra serien. Jag måste säga att det var svårt, väldigt svårt att hitta uppgifter om tre av dem. KAIS U, Strömsbro och Storvreta har hemsidor som inte har någon som helst statusuppdatering. Man kan lika bra lägga ner sina sidor så slipper man iaf bli irriterad över bristen på information.

Hur som haver, om vi börjar med Strömsbro så är det ett lag som de senaste åren varit med och krigat i toppen av sin serie. De deltog i kvalspel för några säsonger sedan om jag inte missminner mig. Så om truppen är intakt och något bra nyförvärv registreras kan laget bli att räkna med.

Storvreta har varit ett mittenlag och jag har ingen info som säger något annat inför kommande säsong. Uppsala FBC lockar förstås de ambitiösa och man får nog nöja sig med att vara ett mittenlag. Men jag har för mig att tankar på en satsning varit aktuell men herrlaget tar troligen för mycket kraft för att den ska gå att genomföra.

När det gäller KAIS Moras ungdomslag så finns det nog inga ambitioner på avancemang i seriesystemet. Inte heller några förutsättningar vad jag kan se, utan man får troligen kämpa för att behålla sin plats i allsvenskan.

Bele Barkaby hamnade precis över kvalstrecket förra säsongen. Hemsidan är informativ och två bra nyförvärv från Hammarby kan presenteras. Emelie Skotte och Malin Aanerud är två tjejer jag känner till från Hässelby där jag gjorde ett kort gästspel som tränare. Emelie är en back som gick framåt väldigt mycket den säsongen och vad jag har hört har hon utvecklats vidare i Hammarby. Ett bra tillskott. Malin hamnade när Hässelby ”rasade” samman och drog sig ur ettan i Djurgården. Det blev inte så mycket speltid där och hon valde då att gå vidare till Hammarby. En rutinerad forward med ett bra skott. Till laget har också Ida Forsberg från Järfälla anslutit.

Alla lagen är väl egentligen nykomlingar i allsvenskan men den enda ”riktiga” nykomlingen är Åkersberga som vann Stockholmstvåan och genom kvalspel kvalificerade sig. Inte helt oväntat då man vann serien ganska ohotat. Nyförvärven skrivs här liksom för Bele till tre. Ny målvakt från Täbys SSL trupp är Emelie Rönnsjö. Pernilla Vallbo som kommer från spel i Hammarby men som varit utlånad från Täby är en gammal Hässelby bekanting. Duktig då hon är hel men hon har haft skadebekymmer, i alla fall minns jag det från Hässelbytiden. En frisk Pernilla är en klar förstärkning för ”Ackers”. Tredje nyförvärvet är också en tjej som jag stötte på i Hässelby. Elin Ternvall som då anslöt från Bele Barkaby valde att ganska snabbt hoppa av från truppen och gå tillbaka till Bele.

Jag skrev i min förra blogg att det var en tuff serie men jag börjar tveka lite. Det är förstås svårt att få en helhetsbild då så många hemsidor inte fungerar men av den info jag fått så är jag inte direkt imponerad. Men ett tips får väl vänta tills senare då det kanske kan bli lite mer klarhet i hur trupperna kommer att se ut.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Allsvenskan östra damer.

På pappret ser den ganska tuff ut, men den åsikten är som sagt byggt på föregående säsong. Ett av lagen som ska bära favoritskapet är förstås Falun som ramlade ur SSL förra säsongen. Laget hade en helt misslyckad säsong i SSL och skrapade ihop futtiga 3 poäng. Man brukar säga att är ett lag på ”dekis” så är även hemsidan det och så är verkligen fallet med damerna i Faluns hemsida. Nu behöver det inte betyda att så är fallet men man kan ju börja undra.

Hur som haver, att ta 3 poäng i SSL under en sässong är inget som skrämmer. Men eftersom steget är stort upp till SSL så kan Falun om man får behålla sin trupp bli ett lag att räkna med i allsvenskan.

Hemsidan är som sagt så gott som nerlagd för tillfället men jag vet att tvillingarna Hansson, Petra och Ingela, anslutit från KAIS. De är inte helt främmande för Falun som de spelat i tidigare, även om de är KAIS uppfostrade. På minussidan finns Helen Bircher (mv) och Anna Dömstedt (fw) som både flyttar till Rönnby.

Efter Falun Ungdoms degradering från division 1 förra säsongen antar jag att man flyttar upp en del spelare från det laget.

Vi får se vad det hela mynnar ut i men som sagt just nu gäller ”locket på”.

Hammarby ska enligt förra säsongens bedrifter också räknas till en av favoriterna men stämmer det? Man vann division 1 östra och förlorade sen i de avgörande kvalmatcherna till SSL mot T/T. Efter Huddinges utdrag ur SSL blev man erbjuden en SSL plats men tackade nej. Ett beslut som både klubb och tjejer stod bakom sas det, men jag har hört annat. Många tjejer ville att laget skulle testa på SSL spel. Det är kanske därför som en del tjejer sökt sig till andra klubbar.

Målvakten Alexandra Durling valde att gå till Täby, Emelie Skotte och Malin Aaneryd till Bele-Barkaby, Pernilla Vallbo till Åkersberga och Alexandra Vänskä till Telge. Fortsättning kanske följer. Klart är att systrana Hedlund. Moa och Michaela,  fortsätter i klubben och det är förstås en väldigt stor bonus.

Ett annat lag som måste räknas till skaran av favoriter är Telge. Jag kan väl direkt säga att mitt hjärta klappar särskilt för den klubben så helt neutral kommar jag säkert inte att kunna vara alla gånger.

Telge har gjort två tunga tapp då U-19 backen Natalie Engström valt att satsa vidare i KAIS och Minni Callin, även hon back, som följer med pojkvännen Daniel Hernadez till Umeå och Thorengruppen.

På plussidan så finns Clara Ekenström, Nykvarns bästa poänggörare förra säsongen.  Unga talangen Therese Gusafsson som gjorde 26 poäng för Huddinge i SSL. Alexandra Vänskä back från Hammarby och Caroline Skoglund målvakt som hämtats från Huddinge JAS-lag.

Dessutom så gör Malin Hellsén och Angelina Callin  come-back efter sina mamma ledigheter. De flesta från förra säsongens trupp har också förnyat sina kontrakt. Några meriterade SSL tjejer har vad bloggen erfarit deltagit i lagets försäsong men har ännu inte skrivit på någon övergång.

Nej, Telges stora problem är att de fortfarande står utan huvudtränare. Jonny Norrbom som assisterade under Richard Gårdman finns kvar men vill tydligen inte ta över huvudmannaskapet. Får man bara tränarfrågan klar och det bör ske snabbt så finns det chans till flera nyförvärv.

Nöjer mig med dessa tre lag men mer kommer.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Startar upp bloggen igen.

Saknar lite skriverier om daminnebandyn, framför allt då nya allsvenskan.

Så jag tänkte starta upp min i många år nedlagda blogg igen. Jag kanske inte kommer att bli lika frekvent som Christian med sin Damblogg, vilken är en väldigt rolig och läsvärd blogg. Men inlägg då och då kommer det att bli.

Telge spelar i östra allsvenskan så det blir mycket fokus på den men då jag har både Nykvarn och Trosa Edanö i västra så kommer det att bloggas om den också. Sen ska ju östra spela matcher mot norra så det vet i tusan om jag inte måste involvera den i det hela.

Har ju tränat SSL laget Linköping och har ”gamla” innebandy elever i andra SSL klubbar så några rader om SSL blir det nog allt också.

Vi får se vad det hela mynnar ut i.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

OJ DÅ!!

Var inne och kollade på min ”gamla” blogg, finns en fundering på att starta upp den igen. Tydligen blev ett gammalt blogginlägg publicerat igen. Det var förstås inte meningen.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Sportlovs skriverier del 4

Även SSL går förstås mot serieslut och därtill tillhörande slutspel. Lagens tabellplaceringar två matcher innan facit skrivs är väl ungefär som väntat. De lag som jag trodde skulle gå till slutspel är där, funderingarna var vilket 8:e lag som skulle få förmånen att spela slutspel. Tipset var före seriestart att Falun, Huddinge, Karlstad och möjligen Täby skulle slåss om den platsen. I skrivande stund är det där vi är också men kampen står mellan två lag om den platsen. Falun och Karlstad, som spännande nog, möts i sista omgången. Visst finns det en möjlighet att näst sista omgången kan göra Falun klara om de vinner borta mot IKSU samtidigt som Karlstad förlorar hemma mot Endre.

Men mitt tips är att det blir ett avgörande i Falu Kuriren Arena den 9:e mars och att Falun då klarar av att bli det åttonde laget som får spela slutspel.

Tabellplaceringarna inom de ”åtta” är lite annorlunda mot vad jag tänkte inför seriestarten. Jag hade trott att Rönnby skulle ligga högre upp, deras sjunde plats är sämre än väntat. Endre som just nu ligger på en tredjeplats ligger några snäpp högre upp än förväntat, annars så ser väl tabellen ”normal” ut.

Att KAIS står som serieetta är inte förvånande, en klar förstaplats för SSL:s mest vältränade lag. Djurgården med sitt strul med oväntat tränarbyte och fortfarande dålig ekonomi ligger tvåa. Placeringarna ett och två kan vara väldigt viktiga att inneha då det ger en bra förmån vid val av kvartsfinalmotståndare.

Hur man där kommer att välja är förstås svårt att sia om, hur tänker man ute i lagen? KAIS väljer Falun? Tror det kan vara ett bra tips. Djurgården väljer Dalen om man nu har ekonomi för det. Match i sista omgången mellan Endre och Rönnby, den kan avgöra Endres val av motståndare, vinst där och man har vunnit båda mot Rönnby. Det skulle innebära en fjärde kvartsfinal mellan IKSU och Pixbo.

Att det blir en final mellan KAIS och Djurgården är väl inte ett tips som ger särskilt höga odds.

Att Sala försvinner ner till ettan är klart, det finns förstås en lite, liten teoretisk chans att hålla sig kvar på Jönköpings bekostnad. Men den som lyssnat på Tage Danielsson monolog om sannolikheten, vet att den är försumbar, vilket innebär ”att den är så liten så den finns inte”.

Striden om vilket lag som ska undvika kvalplatsen står mellan Uppsala och Jönköping med klar fördel Uppsala. Med tre poäng ner till Jönköping och 11 plusmål till godo så tror jag att man klarar av det hela. Båda lagen har kvar att möta Täby som inte har något annat än äran (i.sf.) att spela om. Det kan alltså vara så att Uppsala spelar sig till ytterligare en säsong (minst) i SSL redan på söndag då man möter Täby i Tibblehallen. Jag tror det och Jönköping får inrikta sig på ett kvalspel mot den som klarar förkvalet i söderettan.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentar

Sportlovs skriverier del 3

Div 1 mellersta för damerna är förstås ”min” serie, alltså den serie som jag har mest koll på. Jag har varit involverad i klubben Telge under många år, gästspelat och fått sparken i Linköping samt att jag detta år skulle pröva vingarna i Hässelby.

Nu blev väl inte vistelsen i Hässelby så som jag hade tänkt mig så när jag fått fundera på detta, under det långa uppehåll som var under jul/nyår, beslöt jag mig för att kliva av. Jag ska tydliggöra att beslutet berodde på min personliga insats i klubben och hade absolut inget att göra vare sig med ledarstaben eller tjejerna. Jag lärde väl mig inte så mycket nytt om innebandy men väldigt mycket om mig själv, självkännedom som jag kommer att ha nytta av i framtiden.

Inför seriestarten:

Innan seriestarten var det så att den stora favoriten till en av de två kvalplatserna förstås var Linköping IBK som efter en oturlig SSL säsong med mycket skador nu var tillbaka i ettan. Lager var också befriat från alvarliga bortfall när det gällde skadefronten. Med spelare som systrarna Haglund, Sidklev-Persson, Wiman och Bergström var det inte så konstigt att de fick bära favoritskapet. Det visade sig att Syster Lisa inte var helt klar för spel när serien började men det skulle förstås inte ha någon avgörande faktor. Laget hade också ett nytt och oprövat tränarteam i Erik Magnusson och Jakob Kjellman.

Slaget om den andra kvalplatsen skulle i första hand stå mellan Telge och Hässelby. Telge kom till seriespel med en ganska tunn trupp (antalsmässigt) men väldigt kompetent. Laget var säsongen innan uppe och kvalade men tyvärr gick det inte vägen. Det försvann en hel del duktiga tjejer från det laget inför denna säsong och några nyförvärv fanns det inte heller. När det gällde spelarförlusterna så var det allt från SSL, konkurrenter och time-outer som gällde. Man hade alltså en trupp som var väldigt känslig för skador och sjukdomar.

I Hässelby som jag hamnat i var det tvärt om, en bred trupp som genom en hel del spännande nyförvärv blev ännu större. Kanske till och med lite för stor, vilket visade sig under säsongens gång. Dilemmat är det att det är svårt att tack nej till kompetens som söker sig till klubben. Om Telge haft tur med att slippa sjukdomar och skador så har det varit det motsatta i Hässelby. Det gjorde att vi under den tid jag var i klubben inte hade möjligheter att spela ihop formationer utan det var i princip nytt inför varje omgång. Det var väl egentligen först i omgång 18, i samma veva som jag tackade för mig, som Hässelby ställde upp med det lag som jag (i alla fall) sett framför mig. Så klart blev Mari Aanerud skadad i den matchen och Hässelby var lite tillbaka till noll.

De som i första hand skulle konkurrera med de tre nämnda var Tullinge, Lockerud och Rönnby U.

Tullinge var inte så framträdande säsongen innan men truppen var så gott som intakt. Man tappade Elin Roos till Djurgården men fick istället Emma Tällö från Telge. En spelare som inställningsmässigt, som jag ser det, tillförde mer än vad Elin hade gjort. Laget hade fått 1 års rutin för spel i ettan och ”vibbarna” sa att de skulle kriga där uppe i serien.

Lockerud har tradition, ett ungt lag som var under utveckling och med kapten Suneson som härförare. Ett lag som inte ger upp trots att läget inte är det bästa. Så med att slåss om platserna räknade jag med att laget skulle vara.

Rönnby ungdom spelar i sina bästa stunder seriens roligaste innebandy. Snabbat spel med både bollrull och tanke. Ett väldigt talangfullt gäng med tjejer som jag hoppas kommer att fortsätta med sin innebandy i många år även om möjlighet till SSL innebandy inte finns. Att laget blev serietrea förra säsongen talar sitt tydliga språk. Nu var det väl så att de inte riktigt konkurrerar om en kvalplats då man har ett lag i SSL redan. Men i mitt tycke finns det för mycket talang och antagligen för lite platser i SSL-laget, så hur löser man det?

Nu har jag gått igen den förmoda övre halvan och då återstår den nedre. Detta var alltså mina egna tankar inför seriestarten, vilket bör påpekas.

På nedre halvan skulle Köping hamna i ett ”ingemanland” antog jag. Ett gediget division 1 lag som är väldigt svårspelade framför allt i hemmahallen. Tunga förluster i Linn Ekermalm och Anna Ström till Hässelby samt kämpen Lina Keski.  På plussidan var att man lyckades värva Linda Amsköld, framför näsan på Telge, till laget. Linda är en klasspelare som jag tror Telge  haft stor nytta av.

Hagfors förlorade sina ”tre stora” till SSL inför denna säsong. Att förlora 157 poäng, vilket de tre stod för, inför en ny säsong var förstås jättetufft. Jag trodde att ”nu får Hagfors svårt att klara kontraktet”. Speciellt då man klarade sig kvar på bättre målskillnad säsongen innan. Räknade med att de skulle vara inblandade i bottenstriden tillsammans med de fyra nykomlingarna.

De fyra nya skulle få det svårt det hade jag räknat med. Steget från tvåan till ettan är minst lika stort som från ettan till SSL.

Munkfors i de Värmländska skogarna med en hall till och mindre är Älvstrandshallen i Hagfors var ett av de lagen. Självklart är det inte klubbens fel att man har en liten hall och jag tror man lider med sina motståndare. Det blir inte helt lätt att kliva ut på ytor som man aldrig får träna inför.

Arboga har en bra grund att bygga på när det gäller materialet men problemet är förstås tiden. En trevlig hall, många intresserade det är bara möjligheten att få etablera sig i ettan som är tidsbegränsad.

Nykvarn ligger mig förstås varmt om hjärtat då det är en klubb i min region. Många talangfulla tjejer och ett U-lag som spelar kul innebandy i sörmlandstvåan. Några supertalanger i Felica Forsberg (född 98) och Emma Dahlström (född 99) samt rutin i Sara Ladstedt, Sarah Dahlström, Moa Gustafsson med flera kunde gjort säsongen mycket roligare.

Endre som överraskande gick upp i ettan har varit seriens slagpåse. Även om man ”kammat till sig” på slutet så kan inte säsongen ha varit särskilt upplyftande för laget. Jag förstås klubben dilemma med en Gotlandsserie som är rent ut sagt ”skit” och som inte innebär någon som helst utveckling för de unga tjejerna. Men om man nu i kvalet förstärker laget för att ta en plats i ettan så borde klubben se till att man även under denna säsong har den kompetens som gjorde att man vann över Hammarby i kvalet kvar i truppen. Det har man absolut inte gjort.

Hur har det då gått?

Av topptrion så floppar Linköping rejält. Telge och Hässelby är klara för kvalet och nu är kampen om vilket lag som ska vinna serien och få en eventuell tredje match på hemmaplan det som gäller i de två omgångarna som återstår. Kanske spelar hemmaplan inte så stor roll då det står 1-1 i matcher och segrarna har tagits på ”bortais”.

Givetvis lite kluven är det gäller dessa kvalmatcher, men hjärtat finns nog i alla fall hos Telge.

Vad som hände med Linköping är förstås en liten gåta. Man började serien väldigt svagt med förluster både här och där. Märkas bör att man tagit noll poäng mot Telge och Hässelby och det är väl ett facit på att man var sämre laget och inte riktigt räckte till. Sen att man går i topp i serien som det lag som har ”de sämsta förlorarna” är förstås inte direkt smickrande. Tyvärr hittar man fler fel hos motståndarna är hos sig själva. Lite självkritik kanske hade varit på plats. Att efter en klar förlust med 7-3 skylla på motståndarnas sätt att spela innebandy då har man nog missat något.

Telge har gjort en säsong som varit väldigt bra. Tur nog har man haft alla friska (så gott som) i alla matcher och därmed visat klass. Peter har infört en trygghet i laget där alla vet vad de ska göra.

I Hässelby har Göran kämpat mot alla odds när det gäller att hitta formationer inför matcherna. Nu vankas det slutspel och där tror jag att man kommer väldigt stärkta med en trupp som kommer att ge allt.

Tullinge, Lockerud och Rönnby U ligger på platserna under och som sagt ingen överraskning. Jag måste framhålla Rönnby som i de matcher jag sett dem i spelat en av serien bästa innebandyn. Där har verkligen Peter Stillman lyckats och det kanske är time att fundera på om man ska vandra vidare på egen hand. Det finns hur mycket talang som helst i den truppen.

Hagfors är för mig en stor överraskning. Trots förlusterna, eller tack vare, så har man i mina ögon gjort en bra säsong. Att de tre lämnat har gjort att andra tjejer klivit fram istället och gjorde sitt. Jag tror att man istället för att ha tre fix-stjärnor var tvungna att bli ett lag där alla jobbade för varandra och att alla fått kliva fram och tagit ansvar. Ett sådant exempel är Matilda Jansson som från spel i ungdomslaget i div 2 kliver in och gör (hittills) 37 poäng i div 1.

Köping har hamnat ungefär som förmodat och det är bara att ladda om inför nästa säsong.

Endre är som sagt körda när det gäller spel nästa år, men sen står striden mellan Munkfors, Arboga och Nykvarn vilket lag som ska få spela i ettan även nästa säsong. Där ligger förstås Nykvarn mest risigt till då laget måste ta fyra av sex poäng i de återstående matcherna för att gå om Munkfors samtidigt som inte Munkfors får ta några poäng i sina två återstående matcher. Arboga har att möta Endre i nästa omgång och vid vinst där så är scenariot samma för dem gentemot Nykvarn.

Logiken säger mig att (tyvärr) får Nykvarn respass och följs av Munkfors. Munkfors förlorar sin match på bortplan mot Hässelby samtidigt som Arboga vinner över Endre samt tar poäng i derbyt mot Köping.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Sportlovs skriverier del 2

Den södra division 1 serien är den enda som inte innehåller s.k. utvecklingslag denna säsong. Det är två omgångar kvar och serien lever i högsta grad.

 Tre lag slåss om de två platserna, etta och tvåa i serien, som innebär att man möts i ett första kval. Vinnaren går sen vidare till nästa kval där en plats i daminnebandyns finrum står på spel.

 Malmö som leder serien är i princip klara för kval då de har en överlägsen målskillnad jämfört med Kalmarsund. De kan fortfarande förlora förstaplatsen till Warberg om de förlorar de två återstående matcherna mot just Warberg och Fröjered, samtidigt som Warberg vinner sina två.

Warberg har Älvstranden i sin sista match.

 Warberg som ligger på den andra kvalplatsen just nu jagas av Kalmarsund som har samma poäng (46) som Warberg. Man har en mycket bättre målskillnad vilket innebär att man på de två återstående matcherna måste ta lika många poäng som Kalmarsund.

Kalmarsund har två svåra matcher kvar mot Fröjered och Hovshaga och det måste nog bli vinst i båda om man ska kunna gå förbi Warberg. Man har SD vinster mot båda lagen i deras tidigare möten i serien, så tight kommer det att bli.

Till helgen är det alltså match mellan Malmö och Warberg och då möjligheten är stor att det även blir dessa två som även ska kvala mot varandra så är det så klart viktigt att vinna. Malmö vann första mötet och vinner man även detta så finns det ett psykologiskt övertag inför kvalmatcherna som kan vara guld värt. Förlorar Warberg så bäddar Malmö för ett kval mot Kalmarsund som man vunnit en och förlorat en emot.

Som sagt en väldigt viktig spelomgång blir det nu i helgen om vilket lag som ska få möta Malmö i kvalet. Men jag tror att oavsett vilket lag det blir av Warberg och Kalmarsund så blir det Malmö som får kvala vidare.

Malmö är enligt mig det bästa laget i serien och lagets utvecklingskurva har pekat uppåt under hela resan för laget. Talangfulla nykomlingar i ettan detta år och de går direkt upp och vinner serien, vilket jag förmodar.  Lagets resa påminner mycket om den som Uppsala gjort, många unga talanger som vuxit till säsong för säsong. Det ska bli spännande och se om resan leder ända till SSL detta år, kul om Skåne kunde placera sig på SSL kartan igen.

Det är även lite ovisst vilket lag som ska följa Olofström och Husqvarna ner i tvåan. Sävsjö har fyra poäng upp till Engelholm och ligger förstås väldigt risigt till. Sävsjö vaknade tydligen lite för sent tror jag, laget har tagit 11 av sina 15 poäng i de fem senaste omgångarna men troligen hinner de inte ikapp Engelholm. Även Engelholm har vaknat till i slutet på serien och den meriterande vinsten över Warberg kan vara det som räddar laget kvar i ettan. Nu tror jag att Engelholm klarar sig kvar då de har ”räddningsplankan” Olofström i sista omgången.

Engelholm har fört en turbulent tillvaro de senaste säsongerna, topplag förra säsongen då man återvände till ettan från en sejour i tvåan. Känns som det inte finns en riktig struktur i klubben då man varvar insatser säsong från säsong. Därför vore det kul om Sävsjö klarade sig kvar, det finns ett gediget intresse för innebandy i staden och om laget fick något år till på sig så kan det bli riktigt bra. Tyvärr blir det nog respass ner i tvåan igen.

Ner till tvåan försvinner alltså Husqvarna och Olofström. Synd att Olofström försvinner då det varit Blekinges ända lag i förbundsserierna på damsidan. Men laget har hängt på ”gärdesgården” under några säsonger och att dansa på slak lina brukar till slut resultera i ett fall. Ett ytterligare hugg i Blekingeinnebandyn bidrar SIBF med genom att se till att Olofström förlorar sin NIU status.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentar

Sportlovs skriverier del 1

Det närmar sig som sagt slutet i seriespelet för denna säsong. Här kommer några reflektioner om damernas division 1 serier.

 Jag börjar med norra serien som är ett litet skämt egentligen. Då menar jag givetvis inte spelmässigt utan att serien innehåller bara 10 lag och av dessa antar jag att 4 inte har något som helt intresse av att ta steget upp i SSL.

 IBF Dalen är hårt lierat med IBK Dalen, de har t.o.m gemensam hemsida, och chansen att man skulle välja spel i SSL är förstås obefintligt.

 Täby FC har ett samarbete med Täby FC IBK även om jag tror att det ”samarbetet” just nu är iskallt. Inte heller där finns det ambitioner till ett SSL spel.

 IKSU Ungdoms intresse för detsamma är lika med noll, bara namnet på laget vittnar om det.

 RIG (Riksinnebandygymnasiet) är väl det lag av de fyra som skulle kunna tänkas ha ambitioner att gå upp i SSL. Men samtidigt tycker jag att division 1 är en alldeles lagom nivå för de unga talanger som söker och kommer in på skolan. Jag tror att eventuellt spel i SSL skulle vara alltför tufft och därmed möjlighet till utveckling skulle bli sämre.

 När serien är färdigspelad så ska ju ettan möta tvåan i ett förkval innan det riktiga kvalet till SSL äger rum. Just nu ser det ut att bli ett kval mellan Strömsbro och Dalen. RIG kan förstås blanda sig i och ta platsen istället för Strömsbro. RIG och Dalen möts förövrigt i sista omgången och där kan det avgöras, men först måste RIG i kväll slå IKSU U för att den matchen ska vara avgörande.

 Helt klart är att Strömsbro kommer att gå till SSL kval, det intressanta är väl hur det andra kvallaget (Dalen eller RIG) ska spela för att deras insats i kvalmatcherna ska se ”snygga” ut.

 När det gäller vilket lag som får ta steget ner i tvåan så står det mellan tre lag. Notviken ligger bäst till just nu men om de förlorar mot Örnsköldsvik i nästa omgång så ör Ö-vik ikapp och förbi på bättre målskillnad. Notviken har då spelat färdigt och får invänta sista omgången från åskådarplats. Örnsköldsvik spelar i sista omgången mot Sundsvall som är klara för spel i division 1 även nästa säsong och egentligen inte har så mycket att spela om.

Hammarby som ligger på samma poäng som Ö-vik i dagsläget och alltså tre poäng efter Notviken har också två matcher kvar. De möter Strömsbro i nästa omgång och där lär det väl inte bli några poäng. Man får försöka hålla förlustsiffrorna nere så att den målskillnad man har just nu inte drastiskt försämras. I sista omgången är det sen ett derby mot Täby där poängen i så fall ska hämtas.

 Vilket lag som får respass kan alltså avgöras på målskillnad. Jag tror att Notviken fixar det hela och att striden kommer att stå mellan Ö-vik och Hammarby.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone- DELA INLÄGGET!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar