Tippning av semifinalerna

Då var kvartsfinalerna spelade. Får väl börja med att jag gjorde en stor miss i F16 mellan Värmland och Södermanland. Jag skrev Södermanland. Min tanke och mening var Värmland, men det var lite stressigt och då blir det fel ibland. Upptäckte inte detta för att det började komma in synpunkter på Twitter. Inget att göra något åt, de som vill tro mig får tro, de som inte vill det, inget att jag kan påverka.

Men över till semifinalerna.

F16

Värmland – Göteborg

Offensiva Värmland mot lagmaskinen Göteborg. Tror att offensiva Värmland kommer vinna detta. Jansson och Swahn har kommit igång rejält eller vad sägs om 34 poäng tillsammans på fem matcher. Göteborg har inte alls de offensiva krafterna, utan är mer en lagmaskin. Men spetsen slår maskinen. Tippar på 5-2.

Småland – Dalarna

Dalarna stod för en skräll när man i sudden vinner mot Stockholm. Men nu blir det ingen skräll. Firma Elm/Bäckstedt kommer blir svårstoppad och jag tror inte Dalarna ror på dom. Seger för Småland med 6-3. Precis som nån påtalade på Twitter så har verkligen Ellen Bäckstedt svarat upp på det jag skrev igår att man hade trott att hon skulle göra lite mer poäng.

P16

Stockholm -Värmland

Repris på förra årets final. Blir det revansch för Värmland? Värmland stod för en stark vändning i sin semi 0-2 blev 4-2. Stockholm hade en tuff batalj mot Södermanland men vann till slut med 4-2. I min stora tippning så vill jag minnas att jag tippade Stockholm skulle få stryk mot Västmanland här. Nu vann Västmanland sin grupp så de hamnade på andra sidan. Kan då Värmland stoppa Stockholm. Jag tror det faktiskt, det blir revansch. Vi säger 5-4.

Östergötland – Västmanland

Östergötland vann klart mot Dalarna, men Västmanland höll på att tappa sin match mot Halland. Men man höll undan till slut och vann med 5-4. Hur ska detta sluta då? Jag trodde ju att Östergötland och Värmland skulle mötas i semifinal och att Värmland skulle vinna den. Nu blev det Västmanland istället, eftersom de vann sin grupp. Men jag tror Västmanland tar detta. Jag går helt på magkänslan. Men det kommer bli en grymt underhållande match tror jag. Vi säger 6-5 till Västmanland.

Jag är ändå skapligt nöjd med tippningen från min stora tippning inför SM. Totalt 7 av 8 lag har kommit till semifinal som jag trodde. Det är Dalarna som tagit Stockholms plats i F16. Sedan har en del lag i P16 kommit till semifinal via gruppsegrar istället för som grupptvåor, men det är ju mer detaljer i det hela.

Kan komma ett inlägg med lite mer summering av dagen senare. Vi får se.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | 1 kommentar

Tippning kvartsfinaler

Så har vi kommit fram till slutspelet. Jag går rakt på sak och tippar varje match.

F16

Göteborg – Östergötlan
Seger för Göteborg

Stockholm – Dalarna
Seger för Stockholm

Värmland – Södermanland
Seger för Södermanland

Småland – Västmanland
Seger för Småland

P16

Värmland – Gästrikland
Seger för Gästrikland

Västmanland – Halland
Seger för Halland

Dalarna – Östergötland
Seger för Östergötland

Stockholm – Södermanland
Seger för Stockholm

Vi vet om några timmar hur fel jag hade.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | 1 kommentar

Summering dag 2

För en del innebar dag 2 att chansen på slutspel är borta, för en del andra kan man redan nu blicka bort mot kvartsfinalerna, men för rätt så många lag så väntar en nervig sista omgång i gruppspelet imorgon bitti.

Vi tar det grupp för grupp.

F16 Grupp 1

Småland har med sina sju poäng säkrat gruppsegern. Skåne och Västerbotten är borta. Den sista slutspelsplatsen står mellan Södermanland och Västergötland, och passande nog så möts de imorrn. Kommer Södermanland kunna stoppa stekheta Klara Loneberg? Kommer tvillingarna Svärd skapa oreda för västgöterna? Svaret får vi imorgon. Jag har ju tippat Södermanland från start och står kvar vi det. Men Lonebergs formkurva kan mycket få väl det att bli tvärtom. En annan reflektion från gruppen, förra årets poängligavinnare Ellen Bäckstedt står bara på 2+1 efter tre matcher. Det är ju absolut klart godkänt, men nog hade man trott på lite mer poäng. Kanske sparar hon sig inför slutspelet, eller hur är det skadan hon haft under hösten? Är hon 100% återställd?

Grupp 2

Här är det redan klart. Värmland har vunnit gruppen och Västmanland är tvåa. Visserligen ska Gästrikland, Gotland och Västernorrland göra upp om placeringarna 3-5, men det är av mindre betydelse för SM:s utgång. Värmland och Västmanland gjorde upp om gruppsegern i dagens sista omgång i denna gruppen. Västmanland gick upp till 3-1 inför tredje perioden, men där står Värmland för en grym vändning med fyra raka mål. Det innebar 5-3, seger och gruppvinst. Föga oväntat var Frida Swahn (3+1) och Mathilda Jansson (1+2) som låg bakom mycket. I Västmanland imponerar annars Izabell Rydell eller vad sägs om 12 poäng på fyra matcher. Skapligt gruppspel av det lilla yrvädret från gurkstaden.

Grupp 3

Denna gruppen är redan färdigspelad. Stockholm vann som väntat gruppen, en enkel seger idag mot Östergötland och en lite krångligare mot Hälsingland gjorde att man kunde säkra gruppsegern. Med sig får man Östergötland. De behövde vinna mot Halland i sista omgången för att nå slutspel. Och det gick som man hade planerat. 7-0 blev det, klara siffror. Men det värsta var att Amanda Ljunggren satte sex av målen, och spelade fram till ett. Snacka om att vara matchvinnare!

Grupp 4

Även denna grupp är färdigspelad. Här var det lite mer dramatik. Göteborg och Dalarna hade fyra poäng var in för sista omgången. En poäng räckte för slutspel. Länge såg båda lagen ut att gå mot varsin seger och ett tag fick vi börja räkna antal utvisningar för att kunna skilja på lagen i tabellen (alltså vem som skulle bli 1:a resp 2:a). Men på bara några minuter tappar Dalarna 4-2 till 4-4 mot Norrbotten. Det innebar att om Norrbotten gjorde 5-4 så skulle Dalarna missa slutspel. Nu lyckas Dalarna hålla undan, men det är ju detta som är charmen med SDF-SM, ingen seger är säker och alla matcher kan vinnas. Jag ska villigt erkänna att det hade vart kul med Norrbotten i slutspel, det hör inte till vanligheterna och det är kul när nya distrikt kommer upp. Med detta menas inget ont mot Dalarna alls, utan jag syftar endast på Norrbotten så att säga. Hoppas ni förstår. Kanske.

Hur ser det med tippningen då? I grupp 1 hade jag Småland och Södermanland. Ett lag är klara och det kan bli Södermanland om man vinner mot Västergötland. I grupp 2 så har jag redan full pott. I grupp 3 så är det också full pott som gäller. Och även full pott i grupp 4. Notera att i grupp 2, 3 och 4 så är det inte bara rätt lag, utan även rätt positioner. Vinner Södermanland sin match så är det 100% i gruppspelet. Det får man vara rätt nöjd med.

P16 Grupp 1

Två har inget med slutspelet att göra och det är Norrbotten och Västergötland. Laget, av alla i hela SM, som kanske kommer ha den mest nervösa tisdagen är nog Skåne. Just nu ligger de tvåa med sina 7 poäng. Det som gäller att ettan Södermanland ska möta trean Dalarna. Vinst för Södermanland eller oavgjort så klarar sig Skåne (alltså det blir slutspel). Men vinner Dalarna så missar Skåne slutspel, man blir då trea på inbördes möte mot Södermanland. Så vi tippar på att det sitter 20 nervösa spelare + några ledare på läktaren i Collegium imorgon kl 12:00. Hur kommer det sluta mellan Södermanland och Dalarna. Ja om det visste så skulle jag skriva det. Känns öppet, jäkligt öppet till om med. Men jag tror Södermanland tar det, de avslutade starkt idag med 5-2 mot Skåne, med Dalarna fick med sig knappa 2-0 mot Norrbotten. Södermanland vinner och får med sig Skåne till slutspel.

Grupp 2

Här vankas en ren gruppfinal när Stockholm ska möta hemmalaget Östergötland. De har vunnit tre matcher var och ska nu göra upp om gruppsegern. Tack vare målskillnaden så räcker det med oavgjort för Stockholm. För övriga tre lag i gruppen så väntar placeringsmatcher. Bland spelarna i gruppen så är det föga överraskande att Oliver Liedberg har levererat såpass med poäng, sedan så verkar Stockholm ha fått till en Degeryd/Jernberg-kombo (Värmlands P15-lag 94:or) i Axel Ulltin och Axel Lindell-Nilsson där Ulltin gjort 5+0 och Lindell-Nilsson gjort 0+4.

Grupp 3

Här har Västmanland både spelat klart och säkrat gruppsegern. Tre vinster och en oavgjord har det blivit. Seriemakarna har verkligen lyckats med spelprogrammet på det sättet att Gästrikland och Göteborg ska mötas imorgon, vinnaren av den matchen gör Västmanland sällskap till slutspel. Oavgjort räcker för Gästrikland i och med att de fick oavgjort mot Västmanland. Göteborg har tvåan i poängligan David Siitonen, och Göteborg har gjort nästan dubbelt så många mål som Gästrikland (20 mot 11). Visserligen drar Göteborgs 11 mål mot Jämtland/Härjedalen iväg, men frågan kvarstår om Gästrikland kan stoppa offensiva Göteborg imorgon? Jag tror inte det, det blir seger för Gbg.

Grupp 4

Värmland säkrade slutspelsplatsen på läktaren när först Uppland förlorade mot Blekinge och Halland spelade oavgjort mot Bohuslän-Dals. Detta är kanske den mest öppna gruppen. Bara Bohuslän, som spelat klart, är borta från avancemang. Uppland behöver vinna för att nå slutspel, det kan räcka med oavgjort om Blekinge-Halland också spelar oavgjort. Men blir det vinst för Blekinge eller Halland så måste även Uppland vinna. För Blekinge och Halland (som förstås möts) ska gå vidare så får följaktligen Uppland inte vinna mot Värmland. För Värmlands del så behövs en poäng för att säkra gruppseger, förlorar så når man fortfarande slutspel, men Uppland vinner gruppen. Detta kommer bli en klassisk ”SDF-SM-avslutning” där tabellen kastas om flera gånger.

Hur ligger jag till i tippningen bland killarna? Inte lika bra som hos tjejerna skulle jag tro. I grupp 1 så tippade jag Södermanland och Dalarna, det kan ju inträffa, men om det gör det så blir i ”fel ordning”. I grupp så är redan ”rätt” lag vidare, återstår att som jag får in rätt ordning, alltså att Stockholm vinner gruppen och Östergötland blir tvåa. Grupp 3 kommer det bli fel. Jag tippade att Småland skulle bli etta, men de har bara tagit en poäng och är utan tvekan (i alla fall sett till resultat och poäng) SM:s stora besvikelse. Västmanland tippade jag till slutspel, men som nummer 2. I grupp 4 så var tippningen Uppland och Värmland min tippning. Den kan det bli om Uppland vinner.

Hoppas ni har lite koll på vad som kan hända nu. Ska försöka ut ett inlägg innan kvartsfinalerna. Syns och hörs! Se mycket innebandy imorgon nu!

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | 1 kommentar

Summering dag 1

Dag 1 av SDF-SM är över. Och det känns som vanligt, det har vart full gas från början till slut.

I P16 grupp 1 har visat sig vara så jämn som man kunde tro. Det är helt öppet inför dag 2 om vilka två lag som kan gå vidare. Intressant i mötet Dalarna – Västergötland där det är 0-0 inför sista. Dalarna går upp till 3-0 efter 4:43. Det står sig till 10:04, men då tar det bara till 13:19 innan Västergötland har kvitterat matchen. 3-3 slutade det också, och det är sådana här matchen som verkligen är SDF-SM.

Grupp 2 där har Sthlm, Östergötland och Västernorrland gått rent. Och det hela kommer nog avgöras imorgon när Västernorrland ska möta båda de andra lagen. Västernorrland var dock nära att falla mot Örebro, men ligger under med 3-1 och sätter inte 4-3 förrän 14:55. Örebro hade en tung avslutning mot Östergötland, man leder med 1-0 inför sista perioden, men kollapsar helt och förlorar med klara 7-2. De förlusterna gör att Örebro nog är borta redan, men Västernorrland och Östergötland skapat sig chans att nåt slutspelet. Jag tror dock fortfarande att det är Västernorrland som kommer dra det kortaste strået i den kampen. Imorgon kommer vi veta.

Grupp 3 innehåller ju laget som jag tror kommer vinna hela, Västmanland. Och de har ju börjat bra med två raka segrar mot starka lag som Småland och Gästrikland. Framförallt segern mot Småland visar vilken kapacitet som Västmanland har i laget. Blir en spännande fortsättning i gruppen, fortfarande helt öppet. Alla matcher räknas, alla matcher betyder.

Grupp 4 känns som en mer uppdelad grupp. Halland, Uppland och Värmland trodde man skulle göra upp om slutspelplatserna och inget som hänt idag får mig att ändra på det. Bohuslän-Dals vann visserligen stort mot Blekinge och gjorde en stor upphämtning mot Uppland (räckte dock inte hela vägen fram), men jag tror inte de kommer vinna mot Halland och Värmland, och det är det som kommer krävas.

Hos tjejerna så har Västergötland rivstartat i dödens grupp och allra bäst har Klara Loneberg varit. Den stora forwarden har redan gjort 9 poäng på bara två matcher. Två raka vinster för Västergötland, men eftersom Småland och Södermanland bara spelat varsin match (som man vunnit) så är det helt öppet. Skåne är nog dock borta, och detsamma tror jag om Västerbotten.

Grupp 2, ja här man får väl vara lite tråkig och säga att inget talar för att det blir något annat än Västmanland och Värmland som går vidare. Matchen mellan dom kl 16:3o avgör vem som vinner gruppen.

Grupp 3 är på pappret en riktig jämn grupp. Bara en omgång har spelats, så allt kan hända. Men Hälsinglands förlust mot Östergötland kan komma att stå dom dyrt, nu kan det faktiskt krävas poäng mot Stockholm för att nå slutspel.

Grupp 4, vad sägs om fyra lag på 1 poäng var efter en match spelad. Så jämnt som det ska vara.

En intensiv dag är över, och en ännu värre kommer imorrn. Ses och hörs om 24 timmar.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | Lämna en kommentar

F16-SM från gruppspel till guldjubel!

Vi ger oss på F16 när vi ändå är igång…

Gruppspelet

Grupp 1

1: Småland
2: Södermanland

Grupp 2

1: Värmland
2: Västmanland

Grupp 3

1: Stockholm
2: Östergötland

Grupp 4

1: Göteborg
2: Dalarna

Kvartsfinaler

Stockholm – Dalarna
Göteborg – Östergötland
Småland – Västmanland
Värmland – Södermanland

Semifinaler

Småland – Stockholm
Värmland – Göteborg

Final

Småland – Värmland

Svenska mästare: Värmland

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | Lämna en kommentar

Tippningen av P16 från gruppspel till guldfest

Givetvis ska ni få veta hur SM kommer sluta. Jag kommer inte tippa hur det blir i grupperna förutom 1:an och 2:an. Sedan blir full tippningen i slutspelet.

Gruppspel

Grupp 1

1: Södermanland
2: Dalarna

Grupp 2

1: Stockholm
2: Östergötland

Grupp 3

1: Småland
2: Västmanland

Grupp 4:

1: Uppland
2: Värmland

Kvartsfinaler

Södermanland – Östergötland
Småland – Värmland
Stockholm – Dalarna
Uppland – Västmanland

Semifinaler

Östergötland – Värmland
Stockholm – Västmanland

Final

Värmland – Västmanland

Svenska mästare: Västmanland

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | Lämna en kommentar

P16 Grupp 3 – Småland mot gruppseger?

Så då ska vi äntligen knyta ihop detta. Sorry, men JVM och jobb kom i vägen. Grupp 3 består av Småland, Jämtland/Härjedalen, Gästrikland, Göteborg och Västmanland.

Jämtland/Härjedalen (eller framöver skriver jag Jämtland, Härjedalen får ursäkta) finns inte alltid med på SM. Senast de var med vill jag minnas var på 97:ornas 15-SM när Daniel Sonidsson slog igenom och belönades med en plats på RIG. Nu återstår att se om det finns någon ny Sonidsson i det lilla stora distriktet. Jämtland deltog inte på SM ifjol och jag ska villigt erkänna att de tillsammans med Blekinge är det distriktet jag är sämst koll på. Ärlighet varar längst. Lagkapten Albin Sjödin, som har lämnat Jämtland för att spela i Örnsköldsvik, han kommer givetvis ha en viktig roll i laget både på och utanför planen. Calle Lindmalm är enda spelaren som spelar i division 2 i truppen och har gjort det bra i moderklubben Krokom. Han kommer givetvis betyda mycket också. Men det är som lag som Jämtland ska kunna skrälla, en tight defensiv och hög effektivitet är det som gäller.

Småland vann i fjol ”dödens grupp” före bland annat blivande silvermedaljörerna Värmland. Man vann också sin kvartsfinal innan äventyret tog slut mot blivande mästarna Stockholm i semifinalen. Som vanligt märker man att Jönköpings IK ligger i framkant i talangutveckling i både Småland och landet i stort, många spelare i Smålands trupp tillhör deras verksamhet. Den verksamhet man byggt senaste år är imponerande. Ifjol var det två spelare som stack för mig, den ena var backen Hannes Örnerstig med sitt rejäla och säkra spela med boll och trygghet i egen zon. Och den andra är förstås Hannes klubbkamrat i Kalmarsund, Adam Nilsson. 11 poäng gjorde han ifjol, den som var näst bäst i Småland hade gjorde 3 poäng. Sällan har en spelare varit så överlägsen rent statistiskt i ett lag som tar medalj. I år har Adam tillhört Kalmarsunds lag i Allsvenskan och gjort 3 poäng på 11 matcher. Han kommer förstås betyda för Småland, men ska man kunna rubba de bästa lagen så måste man få till bättre secondary scoring.

Gästrikland hade inga marginaler med sig ifjol. Man tog åtta poäng i gruppspelet, lika många som Stockholm (som vann hela SM) och Dalarna (som tog brons). Men man föll sämre målskillnad, eftersom matcherna mellan de tre lagen slutade oavgjort. Till årets SM har man tappat re sina bästa spelare i form av målvakten Adam Brodén som tillhör Dalarna numera, poängkungen York Rafael som satsar på fotbollen fullt ut och dessutom verkar inte Thure Ridderström (som gjorde näst flest poäng) finnas med i laget heller. Så i år måste nya namn kliva fram och bära laget till slutspel. Samspelta bör man vara, truppen domineras av spelare från Gävle GIK. Många har GGIK som moderklubb, men verkar som många spelare verkat ha anslutit till deras akademi tills i år. Som sagt nu är det laget som måste kliva fram när fixstjärnorna lämnat skeppet.

Västmanland blev i fjol tvåa sin grupp och nådde slutspelet. Väl där åkte man på nitlotten att få möta Stockholm. Men pressade dom bra, men föll tyvärr med 3-2. Men visar ändå på att det finns kvalité i laget. Fjolårets poängkung i laget, Oskar Domberg, bor numera i Umeå och går på RIG. Nu har visserligen inte öst in poäng i division 1, men då ska man komma ihåg att speltiden för ”ettorna” brukar vara rätt så begränsad under hösten. Annars kommer stommen från Västerås IBF (som egentligen är spelare från Skälby som bytt klubb) med bland annat tvillingarna Silvano, Jakob Brisback, Jesper Nilsén i spetsen. Många av dom har fått spela en hel del i division 2 under året, det ger rutin och erfarenhet. Vill också lyfta att Arboga har med några duktiga lirare så som Simon Garman (bror till U19-meriterade Hanna?) och Tim Norstedt. Flera av dom har också spelat i division 2. Sedan har nog Västmanland spelaren med mest unikt namn i SM, eller vad sägs om Andreas Razpotnik-Blanksvärd!

Göteborg blir allra sist ut i presentationen, framsidan hamnade på baksidan. Göteborg hade inget lyckats äventyr uppe i Umeå ifjol. Man hamnade visserligen i en svår grupp med Småland, Värmland och Uppland, där man bara fick med sig en poäng och förstås blev jumbo. Nu får man chans till revansch och det speciellt på Småland som får möta igen. Framförallt var det offensiven man inte fick ihop då det bara blev sex mål i gruppspelet, defensiven hade också problem där man släppte in 17 mål. Men oavsett insläppta så går man inte vidare från ett gruppspel med bara sex gjorda mål. Men det är som bekant historia, och det är dags att skriva ett nytt kapitel. Två spelare som tagit steget upp till en högre nivå i seniorserierna är David Siitonen och Max Källerteg som båda spelar i Mölndal. Båda har varit med hela säsongen och statistiken visar att de fått mycket speltid, och tagit till vara på den. Siitonen är ju en van målskytt, eller vad sägs om 103 mål (totalt 169 poäng)  i division 6 för Kärra IBK ifjol. Och ja, det är förstås svensk rekord för antal mål på en säsong. Dock inte rekord för antalet poäng, det är 179 har innehas av legenden Andreas Johansson (då i Vänersborg). Siitonen och Källerteg kommer givetvis få ta stort ansvar i offensiven med tanke på deras etablering i division 1 under hösten.

Hur ska detta sluta då? Jämtland tror jag kommer sist, bristen på SM-rutin och även spel i seniorserier blir för stor. Gästrikland tror jag blir fyra, tappen av spetsspelare ska blir för tufft att ersätta. Sedan återstår tre lag och jag tror det blir Småland som vinner gruppen, de vet sedan ifjol hur man tighta grupper och de får med sig Västmanland till slutspelet. Lite mer erfarenhet från högre seniorserier blir tungan på vågen för Västmanland mot Göteborg. Men det blir tight, kanske rent av målskillnad i inbördes möten som får avgöra mellan de tre lagen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Intervju med Oliver Liedberg

I anfallszon är det få SM-spelare som är vassare än Oliver Liedberg. Nu siktar han och Östergötland på revansch efter det missade slutspelet ifjol.

SM på hemmaplan, har du föreställt dig i huvudet hur känslan kommer vara vid första matchen på söndag?
- Ja naturligtvis har jag en bild i huvudet hur jag tror och vill att det ska va i Linköpings sporthall på söndag, hoppas såklart på mycket folk som är där och stöttar oss vilket borde göra att grabbarna i laget blir lite extra motiverade, kommer nog även vara lite nervöst och spänt men oerhört taggat i laget skulle jag tro.

Hur har era förberedelser varit?
- De har varit helt okej skulle jag vilja säga, ledarna tog ut den trupp som skulle representera Östergötland precis i början av december och efter det så har vi haft ungefär 4 träningar och 4 träningsmatcher där vi har spelat ihop kedjor osv, men många i laget kände varandra sen innan så lagmoralen har alltid varit bra.

Hur har träningsmatcher gått?
- Vi har mött riktigt tuffa och bra lag på träningsmatcherna bl.a. Linköping Fbc JAS och ett duktigt Södermanland. Det har varit jämna och bra matcher.

Ifjol gick det ju inte som planerat, vad kommer ni försöka göra annorlunda i år?<
- Det är skönt att inte behöva vara så uppskrivna och favorittippade som vi var förra året vilket gör att vi kan slappna av mer och förhoppningsvis kunna bjuda hemmapubliken på bättre innebandy än vi visade upp senast i Umeå.

Har ni satt upp något mål med SM? Hur ska ni nå det?
- Nej vi har inte satt något mål eller liknande inför SM utan vi tar tar en match i taget och fokuserar på vad vi kan påverka ute på planen. Men naturligtvis hoppas man ju på att nå ett slutspel och kunna slåss om medaljerna.

Hur bra koll har du på motståndarna i gruppen?
- Stockholm: De borde ses som favoriter i varje SM med tanke på hur många dem har att välja emellan och deras placeringar de senaste åren, Har även mött många av spelarna i Stockholm och vet att det finns många bra spelare i det laget. Västerbotten: vi mötte dem i en avgörande match i förra SM och åkte då på en tung uddamåls förlust, men spelar mässigt har jag inte lika bra koll i Västerbotten. Västernorrland: Har ingen som helst koll på Västernorrland tyvärr, vet att dem gick vidare ifrån gruppspelet sist. Örebro: Även Örebro har jag sämre koll på, har mött några enstaka spelare i klubblags sammanhang om jag inte minns fel.

Om man skulle jämföra dig med förra året, vad tycker skiljer sig i ditt spel och egenskaper?
- Jag har främst förbättrat min blick för spelet och passningsspelet, men även att försöka spela med mer fart och på så sätt göra de svårare för backarna.

Ni kommer ställa ett starkt lag på benen, vilka tycker du man ska spana in lite extra?
- Våran kapten William Westerdahl kommer att betyda oerhört mycket för laget både på och utanför planen, han har alla ingredienser en bra back behöver och jag tror han kommer bjuda hemmapubliken på grillade med bröd både här och där. Även våran målvakt Cristian Dahl ger ett otroligt lugn och man känner sig trygg när man har han i kassen, när han prickar in dagen kan han stänga igen butiken helt.

Vilka kommer spela finalen?
- Skulle helst vilja se oss i en dröm final mot Södermanland, men annars skulle jag nog säga Värmland-Stockholm kanske.

Vad får man inte glömma att packa ner i SM-väskan?
- Mobilladdaren är viktig, men skulle jag glömma tar de bara 10 min hem så det är ingen fara

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | Etiketter , | Lämna en kommentar

P16 Grupp 4 – Kan de små distrikten hota Uppland och Värmland?

Vi hoppar lite från kronologin. Grupp 3 kommer senare, istället är grupp 4 är det som gäller nu. Där hittar Värmland som kom tvåa ifjol, Uppland, Halland, Bohuslän-Dals och Blekinge.

Uppland och Värmland var i samma grupp ifjol och spelade oavgjort i premiären då. Uppland blev trea i gruppen och missade slutspelet, men Värmland tog en poäng mer och slutade tvåa. Bohuslän-Dals slutade sista i sin grupp, medan Halland missade slutspelet med en poäng. Blekinge deltog inte på 15-SM uppe i Umeå.

Bohuslän-Dals tillhör ett av de mindre distrikten i landet och framgångarna på SDF-SM kommer inte allt för ofta. Vill minnas att 95:orna var nära slutspel på sitt 15-SM. Men efter det har det varit lite mörkare (rätt mig gärna om jag missar något årgång). Man ställer ett ganska ungt lag på benen med många spelare födda 2000. 00:orna spelar nästan uteslutande i Uddevalla-laget Herrestad som var ganska långt fram i Newbody Cup-slutspelet för något år sedan. Lagets store profil är dock FC Helsingborg-spelaren Adam Wedberg som spelade i division 1 (för moderklubben Billingsfors IBK) redan när han gick i årskurs 8. Den storväxte hade stora förhoppningar på sig ifjol, men drog bl.a. på sig en 10+2. Hoppas och tror att det blir ett bättre SM detta året för Adam och förstår även för Bohuslän-Dals.

Värmland tog som sagt silver ifjol efter några 15-SM med ganska svaga resultat. Nu får 99:orna i distriktet en ny chans att få med sig en medalj hem, och förstås helst guld då. Stommen av laget ifjol kom från Skoghalls IBK:s duktiga 99-laget, och även om några namn byts i år i truppen så kommer stommen även ifrån Skoghall. Därifrån hämtar man båda sina målvakter i form av Jonathan Johansson och Viktor Kastengren (Viktor går dock numera på RIG) som kanske utgör SM:s bästa målvaktspar. Ifjol fick Värmland med tre spelare i All-Star team i form av Rasmus Hassellund, Jonas Linder och Erik Håfström. Den sistnämnde var även lagkapten i laget, men saknas nu i truppen. Det är givetvis ett stort tapp för laget. Men oavsett har Värmland ett starkt lag, får man till samma aggressiva försvarsspel och dynamiska offensiv som i fjol blir man farliga. Noteras bör också att man har tre norska spelare i sin trupp, alla tre spelar tillvardags i Hagfors. Tre norska spelar, har det hänt förut i något lag? Vet att Skåne hade med en dansk målvakt för några år sedan, men det är det jag kan komma på.

Blekinge fanns som sagt inte på SM i fjol och är det tyvärr rätt ofta så att de saknas på SM. Kan dock förstå att man har svårt att vara på SM när så många varit uppe i Umeå på sistone (Umeå grymma arrangörer, men ligger ju rätt långt upp i landet). Givetvis kommer Blekinge inte ses som någon av favoriter i gruppen, men som vi alla vet så har man inte råd med underskattning i någon match i SM. Det ska förstås Blekinge försöka utnyttja. Två spelare har spelat SM tidigare då de fanns med på 17-SM i våras. Det är Jonathan Torikka (Olofström) och Leo Lundbergs (Carlscrona), nämnas bör att Torikka gjorde tre poäng de fyra matcher som de båda spelade. Lundbergs (ja det ska vara ett s på slutet) spelar som sagt i Carlscrona som tillsammans med Wibax Piteå måste den klubb som har med flest spelare i SM, för truppen domineras helt av den truppen (med givetvis några undantag).

Hallands 96:or och 98:or visade 2014 att storleken på distriktet inte spelar någon roll. Silver respektive brons blev det då. Eftersom många 99:or fanns med i 98-laget så fanns det förhoppningar om slutspel i Umeå förra året. Men det gick inte som ville och man fick spela placeringsmatcher istället. Nu har man gjort något ganska ovanligt och tagit in en ledare från ett annat distrikt, rutinerade ”Skåne-ledaren” Tony Taijala kommer finns med i båset under SM. Vi får se om Halland får en Tony-effekt. Bland spelarna har man gjort sju ändringar sedan truppen i fjol. Warberg är föga överraskande laget som dominerar i truppen, även lokalrivalen Tvvåker har med ganska många spelare också. Division 2 är vanligaste serietillhörigheten och spelarna som förtjänar att nämnas för att spana in lite extra är Warbergtrion Karl Bengtsson, Joel Birgersson och Casper Olofsson.

Uppland blir alltså sist ut i presentationen. Som hos många andra lag är det revansch som gäller. Man hade i fjol i en tuff grupp, men målet var förstås att gå vidare till slutspelet. Nu känns gruppen inte lika tuff och Uppland är en favoriterna till att gå vidare. Härföraren och generalen i laget ifjol och nu kommer förstås Johan Kruse. Nu när Rasbo-produkten dessutom flyttat upp till RIG så får vi tro att utvecklingen fortsatt åt rätt håll. Intressant i laget är båda målvakterna har division 1-matcher på kontot, även om båda förmodligen vart på bänken, så ger i alla fall träningen med division 1-lag rutin och erfarenheter. En som absolut spelat i division 1 är Michael Jansson (Rasbo) som gjort riktigt imponerande 19 poäng på endast 7 matcher i division 1. Det offensiva vapnet måste alla motståndare ha koll på, annars blir det svårt att vinna mot Uppland.

Värmland och Uppland är de uppenbara favoriterna i gruppen och det är egentligen bara Halland som ska kunna utmana. Blekinge och Bohuslän-Dals kommer få det tufft i alla matcher och får slåss om att undvika jumboplatsen. Upplands och Värmlands toppar är både fler och spetsigare än vad Halland har.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Intervju med en av tvillingarna Rigogiannis

Vi har fått till en intervju med Södermanlands Kevin Rigogiannis. En av de båda tvillingarna som så många verkligen längtar efter att få se in action på SM.

Nu är det snart bara timmar kvar till första matchen. Hur är dina känslor inför det stundande äventyret?
- Det ska bli kul att få spela sitt första SDF-SM för Södermanland. Jag skulle nog inte säga att de är pirrigt eller nervöst utan jag känner mest att de kommer bli spännande och förhoppningsvis väldigt bra innebandy där borta.

Ni fanns ju inte med på SM, vet du varför det blev så?
- Nej tyvärr så vet vi ej de, utan det är sånt som händer.

Ser du det nu som en fördel, att inget distrikt har sett er spela? Eller inte sett er spela SM i alla fall.
- Jag skulle nog säga att de både är en fördel och en nackdel, men de lutar sig nog mot fördelen. Vi vet inte heller mycket om de andra lagen i gruppen vilket är en fördel för oss, då kommer de nog inte hända att vi går in med en dojja på plan.

Du och din bror är redan omtalade. Kan du beskriva ert samarbete på plan?
- Ja du, jag kan faktiskt inte beskriva vårt samarbete på planen utan de bara finns där.

Har ni två alltid spelat tillsammans?
- Ja!

Hur bra koll har du på motståndarna i gruppen?
- Jag har faktiskt ingen koll alls, och jag vill heller inte ha koll på dem. Pappa har lärt mig att aldrig titta eller hålla koll på motståndet. Om ni är där kommer ni nog märka att jag aldrig kollar över till andra sidan under uppvärmningen.

Vad har ni satt för upp mål med SM? Vad kommer krävas för att nå det?
- Vi tar en match i taget. Men först och främst har vi målet att ta oss vidare ur gruppen, sedan får vi se hur de blir.

Vilka två lag tror du möts i finalen?
- Det är vi och Värmland.

Vad får man absolut inte glömma att packa ner i SM-väskan?
- Pannbandet.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Publicerat i 16-SM | Etiketter , | Lämna en kommentar