SM-rapporten – del 4

Ibland tar det längre tid att just få tid till saker som man ska göra. Och del 4 har tagit bra mycket längre tid att få ner på pränt. Men bättre sent än aldrig.

I del 3 var det mycket fokus på Uppland, Gästrikland och Värmland. Men de andra lagen då?

Stockholm fick en liten upprättelse. Okej, det blev respass i kvartsfinalen mot blivande mästarna Uppland. Men ser man till 94:orna och 95:ornas 15-SM där båda missade slutspel, får man nog faktiskt se en kvartsfinalplats som en framgång. Och hade man kunnat undvika Uppland så hade det kanske blivit en semifinalplats. Två tjejer imponerade på mig i Stockholm. Främst var det den lilla, rappa och tekniska backen Linnéa Almgren. Hon kom med i både mitt och U19:s All-Star team. Av de backarna jag såg så stack hon verkligen ut med att vågade använda sin speed för att utmana både i uppställt spel och i spelvändningarna. Lever verkligen upp till det man i NHL kallar för ”puck-moving-defenceman”.

Den andra spelaren var powerforwarden Ellen Sjöström. I kvarten mot Uppland var det hon som skapade mest och drog på sig mest uppvakning från motståndarna. Stor och stark, svår att stoppa när hon löper med bollen. Klart mogen för svårare utmaningar än att spela i division 2.

Såg egentligen alldels för lite av Västergötland för att kunna ge någon ärlig eller bra bild av hur det gick för, bl.a., de duktiga Lockerud-tjejerna. Men av det jag såg var det, som vanligt, Cecilia Hallgren-Habib som ville och skapade mest. Men i kvartsfinalerna hade man otroligt svårt att göra mål. Men samtidigt såg man till att Elin Björkman och kompani i Gästrikland bara gjorde ett mål.

Västerbotten ställde som vanligt upp med ett stabilt och bra skolat lag. Men till skillnad från ifjol så saknades de där spelarna som verkligen sticker ut. Tänk om Frida Rydfjäll varit tillgänglig. När ska SIBF se till att alla distrikt ska kunna ställa med sina bästa lag utan att det ska påverka klubblagen? Mer om det i inlägg inom kort.

Skåne var lite som Västerbotten, stabilt lag som var bra, men som saknade en Adina Augustsson, Elin Björkman eller liknande.

Göteborg tog brons, en riktigt bra prestation. Tyvärr passade deras matcher inte i mitt schema. Det jag såg var straffläggningen mot Skåne. Men där ska de ha stort plus för. Riktigt bra straffar rakt igenom, Skåne var aldrig riktigt nära att vinna straffläggningen. Jennie Hedberg förtjänar ett omnämnade. För oavsett om jag såg dem lite eller inte, gör man sju mål så är man värd en rad på bloggen!

Min kära tjejer i Hälsingland föll på målsnöret. Göteborg vann sista gruppspelsmatchen och Isabella Ström, Alva Olofsson, Lina Elving och allt vad mina favoriter nu heter fick se resten av turneringen från läktarn. Men med tanke på att hela stommen av laget är födda 95 eller 96 så finns det riktigt bra chanser till revansch nästa år. Och jag kommer fortsätta tippa Hälsingland till slutspel!

Södermanland började sitt gruppspel knackigt. Förlust mot Skåne och sedan 2-2 mot Gotland efter halva matchen, sen vände Sjödin, förlåt Södermanland, på steken och vann. Sedan fick man i spelet och vann både mot Örebro och framförallt mot Värmland. Men tyvärr räckte inte målskillnaden. Förlusten mot Skåne blev för ödesdiger. Där ser man hur viktigt det är att inte förlora någon match och absolut inte med mer än något enstaka mål. För varje mål räknas i ett SDF-SM. Matilda Sjödin klart bäst i Södermanland, men kanske lite för ensam.

Dalarna, Östergötland, Gotland och Örebro, nej tyvärr, de räckte inte till. Men tänk om Sara Steen spelat i litet bättre distrikt, då hade man verkligen fått se hur duktig hon är. Nu var hon alldels för ensam. Man intentionerna, men tyvärr, en spelare gör inget lag.

Det är sällan som jag tar fram motorsågen i bloggen eller i verkliga livet. Jag försöker alltid vara diplomatisk och ”snäll”. Men det finns inget att säga om Smålands insats i SM än det var ett stort fiasko. Okej för att gruppen var tuff. Men med så många meriterade och duktiga spelare ska man inte få lämna Umeå med en tredjeplats i gruppen. Som tur är så är ju många av tjejerna så unga så de får spela även nästa år, revanschlustan lär var stor.

Det får runda av min rapport från SM. Bättre sent än aldrig. Nu blir det lungt på bloggen fram tills i höst. Men det kommer ett inlägg inom kort då jag ska upp ämnet om när SDF-SM ska spelas. Men bortsett från det så får jag tacka alla er tusentals läsare för denna säsongen.

Avslutar med de olika All-Star teamen.

U19

Sophia Lundmark, Gästrikland
Linnea Almgren, Stockholm
Matilda Andersson, Uppland
Adina Augustsson, Värmland
Elin Björkman, Gästrikland
Sara Berggren, Uppland

Mitt

Sophia Lundmark.
Oerhört jämnt mellan henne och Jennifer Gräll. Men Lundmark var mer viktig för sitt lag och fick mer press på sig och klarade av det. Gräll fixade också hon pressen, men Lundmark var viktigare. Ja ni fattar. Hur som helst, dessa två kommer nog få slåss i höst igen. Då om vem som ska vara Beverlys Smedenäs konkurrent i U19-landslaget.

Linnéa Almgren.
Se texten om Stockholm ovan.

Matilda Åström, Uppland.
Om Almgren är det bästa offensiva backen, så skulle jag påstå att Åström var bäst av de mer defensiva backarna. Stabil och låg felprocent i det hon gjorde. En spelare som alla tränare vill ha i laguppställningen.

Adina Augustsson.
Ja jag kommer från Hagfors och det gör Adina också. Nån kanske tycker jag är jävig. Men alla vi som såg henne spela såg hur jäkla duktig hon är. Fortfarande är hon motorn i sin femma, men sedan 2010 har hon blivit vassare i offensiven, skottet är klart bättre och hon blivit mer egoistik, på ett positivt sätt.

Elin Björkman.
Som jag skrev i förra inlägget, jag älskar modet, spelsinnet, rivigheten och att hon alltid vill komma in på de svåra ytorna. Elitserieklubbarna lär stå i kö nästa år om inte GGIK går upp.

Sofie Paulsson, Uppland.
Jag klistrar in vad jag skrev i förra inlägget: Men min stora favorit i Uppland är ingen av de ovan nämnda spelarna. Utan det var Sofie Paulsson. Jag har sett henne förut, och jag nämnde henne i inför-texterna, och gillat henne. Men under årets SM kunde jag inte släppta henne ur sikte. Hennes spel som targetforward är helt exemplariskt, stark i kroppen, läser spelet bra, alltid först till bollen. När det sedan blir spel i offensiv zon så hittar hon alltid öppna ytor som gör att hon blir spelbar. En annan sak jag fastnade för är hennes studsighet, för hon hamnar aldrig på hälarna, utan hon är alltid på tå. Och det gör att hon är först till de öppna ytorna och är först ut till sargen för att nå uppspel. När sedan läget uppstår så räcker det väl med att säga ingen spelare gjorde mer mål under SM än Sofie. Så Sofie var inte bara min favorit i Uppland, hon var min stora favorit i hela SM, ja inklusive killarna också. Hur hon inte kunde komma med i All-Star team, ja det är grymt bra fråga.

4 av 6 rätt fick jag. Eller som jag vill se det, U19 fick 4 av 6 rätt. ;)

- – -

För övrigt anser jag att Ekshärads  Sporthall bör byggas ut samt att Hagfors behöver en ny sporthall.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Det här inlägget postades i 17-SM, Efterrapporter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>