Deadline närmar sig för Sweden Floorball Youth Camp

Anmälan närmar sig deadline till Svensk Innebandys stora utvecklingsläger Sweden Floorball Youth Camp. Nu i september konstaterar vi att flera anmälningar har kommit in.

Sweden Floorball Youth Camp är ett utvecklingsläger som drivs av Svenska Innebandyförbundet tillsammans med distriktsförbunden. Lägret genomförs under höstlovet vecka 44, torsdag till söndag, på tre orter i landet.

Flickor och pojkar mellan 14 och 15 år (födda 2002-2003) är välkomna och spelarna väljer fritt vilken ort som passar bäst att anmäla sig till.

Lägret genomförs i Varberg, Uppsala och Umeå torsdag 2 november till söndag 5 november. Just nu är lägret i Umeå fullt i både flick- och pojkklassen, så om man anmäler sig dit hamnar man på en kölista.

Läs allt om upplägg, tider, antal platser, RIG, ledare, kostnader och anmälan här.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Nordic Children and Youth Sports Conference 2017

Svensk Innebandy deltog den gångna helgen på en nordisk konferens om barn- och ungdomsidrott. Konferensen arrangeras varje år i något av de nordiska länderna. I år var det i Snekkersten, Helsingör, i Danmark.

Konferensen är ett samarbete mellan de nordiska idrottsorganisationerna, där man varje år bjuder in ett antal idrotter för att kompetensutveckla och utbyta erfarenheter. I år var det innebandy, amerikansk fotboll, friidrott, simsport, badminton, basket, klättring och bordtennis som var de åtta idrotterna som fick vara med. Alltså en blandning av stora och små, samt individuella och lagidrotter.

Vi har ett kontinuerligt erfarenhetsutbyte med olika idrotter i Sverige, vilket kan ge lite andra perspektiv på innebandyn. Så att i det här fallet både få diskutera med andra nordiska innebandynationer samt andra nordiska idrottsförbund ger ytterligare perspektiv på små och stora utmaningar. Fördelen med att träffas inom de nordiska länderna är också att vi är organiserade på samma sätt via föreningar och förbund. Det gör att överförbarheten i goda exempel är relativt hög.

Konferensen bestod av gemensamma föreläsningar, lite mindre valbara föreläsningar/workshops, samt en del diskussionspass. Framför allt de två gemensamma föreläsningarna var riktigt intressanta och i en viss mån ögonöppnande.

Den första föreläsningen genomfördes av Vidar Halldorsson (PhD, Faculty of Social and Human Sciences, University of Iceland, Reykjavik) med titeln ”Building character through sport: Why and how?”. Vidar är författaren till boken “Sport in Iceland: How small nations achieve international success”. Och just nu är framför allt isländsk lagidrott framgångsrik. Framgångsrik jämfört med hur det har sett ut historiskt samt utifrån sina förutsättningar som ett litet land. Vidar pratade mycket om att utveckla ”character” hos idrottare, som gynnar både samhället i stort och elitidrotten.

Det finns exempelvis ett väldigt tydligt samband mellan antalet organiserade idrottstillfällen per vecka och alkoholkonsumtionen bland 15-åringar på Island. Från att ca 40 % av 15-åringarna i slutet av 90-talet svarade ja på frågan om de varit berusade de senaste 30 dagarna, är siffran idag endast ca 5 %. Samtidigt har den organiserade idrotten växt i dessa åldrar under samma tidsperiod. Och ju fler organiserade idrottsträningar de unga har per vecka, desto mindre är deras konsumtion av alkohol, cigaretter och andra droger. Det som också är intressant i Vidars studier är att de som endast bedriver spontanidrott, som alltså inte alls håller på med någon organiserad idrott, har sämre alkoholvanor än de som inte idrottar alls.

För er som vill läsa mer så finns det en artikel i tidningen Independent om Islands utvecklingsresa inom det här området (http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/iceland-knows-how-to-stop-teen-substance-abuse-but-the-rest-of-the-world-isn-t-listening-a7526316.html).

Den andra föreläsningen genomfördes av Sören Östergaard (PhD, Center for youth studies, Frederiksberg, Danmark) och handlade om unga idag med en speciellt inriktning mot idrott. Föreläsningen var också extra vinklat mot tjejer.

Sammantaget visar Sörens undersökningar att unga idag söker en paus från internet och all digital kommunikation när de kommer till den organiserade idrotten. Det kan i en del fall också vara en paus från den annars väldigt tävlingsinriktade världen, där det perfekta har blivit det nya normala. Världen som dagens ungdomar växer upp i handlar om att alla vill vara ”mainstream”, vilket med hänvisning till föregående mening innebär att vara perfekt. Detta skapar stress och ångest. ”They behave well but they don’t feel good”.

Här kan idrotten fylla en viktig roll i att vara pausen från det digitala och prestationsångesten. Det behöver inte innebära att dagens unga inte vill tävla eller utvecklas. Snarare tvärtom. Unga söker progression i sina fritidsaktiviteter. De vill utvecklas och lära sig nya färdigheter. Men de söker också kontakt med andra vuxna än sina föräldrar. Med dagens möjligheter till ständig kommunikation med sina kompisar via digitala medier så är inte den största anledningen med ett idrottsengagemang att träffa nya eller befintliga kompisar. Utan det är att ha en kommunikation med vuxna, i idrottens fall tränaren. Alla ungdomar söker svar på i stort sett samma frågor, vilket gör att kompisarna inte sitter på svaren. Det gör de vuxna. Därför kan relationen till tränaren inom idrotten bli väldigt viktig.

För er som förstår danska så finns det en inspelad föreläsning med Sören på https://www.youtube.com/watch?time_continue=1969&v=aoqK07iIaOU

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Video: Landslagsstjärnorna överraskade IBF Säter

Gräsroten fortsätter sitt stora engagemang för ungdomsidrotten. Se när landslagsstjärnorna Alexander Galante Carlström och Amanda Delgado Johansson besökte IBF Säter.

IBF Säter jobbar varje dag med jämställdhet, och i våras fick de ett oväntat besök av Galante Carlström och Delgado Johansson. Tillsammans genomförde de en träning med och mot spelarna i Säters ungdomslag på flick- och pojksidan.

Gräsroten, genom Svenska Spel, fördelar varje år 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige.

Läs mer om Gräsroten och se filmen när landslagsstjärnorna överraskade IBF Säter.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Dags att söka RIG och NIU

Innebandyns Riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) är något för dig som vill kombinera en satsning på innebandy och skola. Ansökningen inför höstterminen 2018 har nu öppnat.

Många ambitiösa och duktiga spelare har gått vägen via RIG och NIU. Nu har även du chansen att göra det genom att söka till RIG i Umeå eller till ett av innebandyns cirka 30 NIU-skolor.

Förutsättningarna för RIG och NIU skiljer sig en del, där RIG är riksrekryterande och har som syfte att producera framtidens landslagsspelare medan NIU har en regional utgångspunkt där målgruppen i första hand är alla som siktar mot att tillhöra den nationella eliten som seniorer.

Du kan söka fram till 1 december. Läs mer om innebandygymnasierna och ansök här: http://www.innebandy.se/Utveckling/Innebandygymnasier/

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone- DELA INLÄGGET!
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar