Mina matvanor!

Tjenare, mår ni bra? :)

Jag har faktiskt nyligen fått en kommentar som säger att vissa av er är intresserade över hur mina matvanor (över lag) vid träningar och matcher, och som jag förstod även normalt sett, ser ut!:)

Det krävs ju trots allt att man inte släpper efter för de bra matvanorna t.ex under sommaruppehåll eller liknande! Det är ju precis som att man skulle sätta sig på rumpan i målet och titta på när bollarna går in, under en match! Det går ju inte! ;)

I alla fall.. Jag tänker göra det här så lätt att förstå som möjligt! :)

Som ni sääkert alla redan vet är det otroligt viktigt att du ska äta regelbundet! Äter du för mycket på en gång eller för nära inpå, t.ex ett innebandy eller styrkepass kommer inte all energi din kropp har att erbjuda att gå till att göra träningen så effektiv som möjligt.

Din energi kommer då istället i första hand gå till att bryta ner maten, och du kan automatiskt inte prestera enligt vad du egentligen skulle vara kapabel till!

Är ni med?

Men vad ska man äta innan ett pass då?

Jag vet knappt själv helt och fullt VAD du egentligen ska äta.. Lunch skulle ju vara ett förslag? En lunch som intas vid 13-tiden på dagen och ett mellanmål bestående av kanske en banan eller lite enkla kolhydrater passar bra om träningen är vid ungefär 17-18 tiden! Lunchen kompenserar ni ju precius som ni själva vill! Eller i mitt fall, som mina föräldrar vill ;) Det enda jag kan säga är att både jag OCH mina föräldrar vet att du kanske inte bör äta t.ex en chokladkaka innan träning ;) Resten får ni räkna ut själva! ;)

Under passet?

Jag skulle säga att det optimala vore att under en träning eller en match få i sig kolhydrater faktiskt. Då orkar du hålla fokus längre eftersom din blodsockernivå inte sänks lika mycket som om du inte åt! :) Kolhydrater som i t.ex sportdryck (powerade, eller enervit-poulver som blandas med vatten etc.) eller kanske frukt, (som jag själv föredrar, oavsett tid på dygnet) då det är mycket fruktdsocker i det.

Vad ska man äta efter för att ta vara på träningen, man precis gjort, på bästa sätt?

Kolhydrater, och återigen kolhydrater, för att ge tillbaka energin kroppen förlorat under träningen, samt något som effektiviserar (vilket krångligt ord i mina ögon, haha) träningen! PROTEIN! :D

Och kolhydrater och protein finns det ju i en massa drycker och joghurtar, men jag föredrar nog faktiskt en sådan där.. Hmm? Vad hette de nu igen då? -.- ”Don’t eat my friend, try a ……. instead” säger ju den där lilla apan i reklamen… GAINOMAX! Så, heter de ;) Måste erkänna att den var jag tvungen att googla på för att få fram! Haha!

Och till sist! (äntligen tänker nog både ni och jag).. ¨

Frukost!

Detta område kan jag inte speciellt mycket om, men ÄT FRUKOST VARJE DAG för att orka med och för att kunna prestera på topp! Jag brukar börja dagen med, några knäckebröd med smör och ost, kanske gröt (havregrynsgröt) med tonviiis med socker på bara för att det är gott… (hehe, får man göra så? Haha! Klart man får göra så! Ät inte gröt med socker, ät socker med gröt! Hahaha!) eller lite Yoghurt eller A-fil med ett delat äpple eller päron, samt en skivad banan i! På så vis ser jag till att orka hålla fokus hela dagen, på det som jag måste hålla fokus på! :)

Det var allt för mig idag! Nu gäller det att få lite sömn som faktiskt inte heller får glömmas bort! :) Godnatt!

Haha! Fann en bild på apan i reklamen för G A I N O M A X!Bilden ger lite av ett fel budskap med tanke på att det inte står att du ska dricka G A I N O M AX istället, men efter att ha läst inlägget förstår du! ;)

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone-DELA INLÄGGET!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.


5 svar till Mina matvanor!

 1. Hej skriver:

  Hej, måste bara få påpeka några saker eftersom några saker kanske inte är optimala ur träningssynpunkt. Givetvis ska man äta kolhydrater innan träning men att trycka i sig massor med kolhydrater är inte speciellt smart. Protein är det absolut viktigaste för att behålla muskler och för återhämtning. Och ska man någon gång äta socker (chokladkaka) så är det faktiskt precis innan träning eftersom du kickar igång kroppen då.

  Det är faktiskt väldigt intressant att se hur mycket kolhydrathysterin fortfarande sitter kvar i de flesta idrottares kost. Som sagt, kolhydrater är bra i lagom mängd. Att proppa i sig kommet inte ge bättre energi.

  • Jenny Axelsson skriver:

   Hejhej! Tack för det!! :D

   Jag vet själv inte överdrivet mycket om kost egentligen, det jag vet är att socker ger energikickar men samtidigt inte är optimalt att äta inför kanske 60-75 minuters intensiv träning då du blir helt och totalt slite efter ungefär halva träningen..
   De som läser min blogg tror jag vet mycket av det här själva, därför skrev jag inte ”petnoga”. Därav ”(Resten får ni räkna ut själva)”.

   Kollhydrater var det ja.. Att man bokstavligen ska proppa i sig är inte det budskapet jag vill ge med inlägget! Utan mer att det är viktigt att ge kroppen regelbunden energi, och kolhydrater fungerar prima vid ett sådant läge! Eller har jag het fel?

   Proteiner för att ta vara på styrkan du precis ´”skaffat dig” och i återhämtningssyftte, ja.. Precis som jag skrev i ”efter träning”! :)

   Öppen för vidare tillrättavisning då jag själv inte har superkoll inom detta område! :) Tack! :)

   • floorballperformance skriver:

    Först och främst, jag tror mig ha förstått att du är född 97? Ta inte kosten för allvarligt. Viktigt i ung ålder med varierad kost och regelbundet intag. Svar till ”hej”: vad det innebär att proppa i sig är olika för alla, och självklart ska intaget innan träning bestå av kolhydrater mer än proteiner. Tjejen vill inte bli bodybuilder eller gå ner i vikt, hon vill ha tillräckligt med energi för att orka träna ordentligt.
    Studier har även visat att julmust är mest effektivt innan ett kort intensivt pass och drycken pucko är det bästa att dricka direkt efter träning (snabba kolhydrater och mjölkproteiner).
    Men för elitidrottare gäller 6-7 mål om dagen varav 3 stora (frukost, lunch, middag) och 3-4 mellanmål bestående av frukt, youghurt, mackor, ägg eller vad som passar individen. Utöver det stor mängd vätska. Enkla ”regler”: Mycket kolhydrater tidigt på dagen (frukost och lunch) medan kvällsmål består av mestadels proteiner och vitaminer. Timmarna före träning mycket kolhydrater och lagom proteiner, strax innan träning snabba kolhydrater, strax efter träning snabba kolhydrater + proteiner och timmarna efter träning en stor mängd proteiner och vitaminer.
    Självklart tillräckligt med vätska under hela dagen framförallt strax innan, under, och efter träning.
    Tack för mig.

    • Jenny Axelsson skriver:

     Du var nog inte lagomt skön! Precis, jag vill ha lagomt med energi för att orka och kunna träna i princip när det än känns bra!

     Ingen bosybuilder precis som du säger!:)

     Självklart, är jag inte allt för allvarlig med maten, året runt.. Främst när det är något viktigt som jag ska göra! Som imorgon till exempel då det är dax för elitläger!:)

 2. lovisa! skriver:

  hej jenny, super bra blogg!
  jag har ju just precis börjat läsa din blogg, men jag undrar om du inte skulle kunna skriva ett inlägg om vad du förväntar och tänker med det här om värmlandslaget? (vet inte om du redan har skrivit om det, men det skulle vara kul att läsa!) kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>